Robert De Niro majdnem meghalt A szarvasvadász forgatásán

A helikopteres jelenet nem úgy alakult, ahogy a rendező szerette volna – nem is vették fel többször.

Tavaly volt 40 éves A szarvasvadász, idén decemberben pedig megjelent egy izgalmas könyv a forgatásáról One Shot: The Making of The Deer Hunter címmel, Jay Glennie tollából – azért most, mert '78-ban csak Los Angelesben és New Yorkban volt egy-egy vetítése a filmnek az Oscar-jelölés miatt, az Egyesült Államok többi mozijában 1979-ben mutatták be (Magyarországon pedig csak 1990-ben). Az egyik főszereplőt Robert De Niro alakította a filmben: ő volt Michael, a Mack-sapkás pennsylvaniai kohász, aki acélgyári munkásból lett a poklok poklát megjárt vietnami veterán.

A 76 éves sztár rengeteg érdekességet mesélt el film forgatásáról, többek között azt is, hogy majdnem meghalt a helikopteres jelenet forgatásakor:

A helikopteres jelenet elég rázós volt. Ott volt John [Savage], Chris [Walken] és én. Ki kellett ugranunk a helikopterből, de az nekiment a hídkorlátnak. Ránéztem Johnra és azt kiabáltam: »Ugorj!« Nem volt más választásunk, ugrottunk. A vízben két motorcsónak állt egymás mellett, kötél volt kifeszítve közöttük. Becsapódtunk a vízbe, majd a kötélnél jöttünk fel, és olyan szorosan fogtuk, ahogy csak tudtuk. Amikor kijöttem a vízből, egyből arra gondoltam, hogy az a helikopter le fog zuhanni. Láttam, hogy a másodpilóta kilóg a helikopterből és egy kábelt igazgat. Odakiabáltunk neki: »Megvan a jelenet! Nem kell több!« Egyetlen felvételt tudtunk csak készíteni erről a jelenetről. Ez a rázós jelenet volt az, amit végül felhasználtak a kész filmben is. Általában nem így szokott lenni, egy ilyen rázós helyzetet, mint ez, általában nem lehet a filmekben felhasználni.

Jay Glennie könyve sok hasonló történetet tartalmaz még, aki karácsonyra meglepné magát vele, itt veheti meg. (via The Independent)