Ridley Scott szerint „a kib*szott mobilt” nyomkodó fiatalok miatt bukás az új filmje

A 83 éves rendező egy friss podcastinterjúban élesen nekiment annak a generációnak, amelyiket szerinte a Facebook és az okostelefonok rossz irányba terelnek.

Ridley Scott legutóbbi filmje, Az utolsó párbaj (amelyben olyan húzónevek szerepeltek, mint Matt Damon, Ben Affleck és Adam Driver) a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be a nagyérdemű előtt, és igen jó kritikákat kapott (a PORT.hu recenziója itt olvasható el). Ez sem tudta azonban megmenteni Az utolsó párbajt attól, hogy ez legyen az idei év egyik legnagyobb pénzügyi katasztrófája a mozikban. Pedig a 100 millió dollárból leforgatott filmnél minden adott volt, hogy ez legyen „az új Gladiátor”, a bevétele viszont alig érte el a 10 millió dollárt az amerikai jegypénztáraknál, és világviszonylatban is csak 27 millió dollárig jutott. De vajon miért lett ekkora bukás? A 83 éves rendező Marc Maron WTF címen futó podcastjében adta meg erre a választ - és nem rejtette véka alá a karcos véleményét.

Forrás: Jeff Vespa / Getty Images for PSIFF

 

Szerinte ugyanis az Y-generáció, vagyis az 1981 és 1996 között születettek tehetnek az egészről (igaz, a rendező nem a millenials szót használta rájuk, hanem a milleniant, vagyis könnyen lehet, hogy valójában az ezredforduló után születetteket, azaz a Z-generációt akarta kárhoztatni):

Azt hiszem, a lényeg az, hogy ma olyan nézőközönségünk van, akiket ezek a kib*szott mobiltelefonok neveltek fel. Ők a milennianok, akik soha nem akarnak semmit sem megtanulni, hacsak nem mobiltelefonon mondják el nekik.

Scott a Facebookot is szidta egy kicsit: szerinte ugyanis ez a közösségi platform rossz útra tereli a fiatalok mai generációit. A rendező az anyagi bukás ellenére is kitart amellett, hogy a 20th Century Fox stúdiót felvásároló Disney „fantasztikus promóciós munkát végzett” Az utolsó párbaj esetében.

Ezt a döntést a Fox hozta meg. Mindannyian úgy gondoltuk, hogy ez egy fantasztikus forgatókönyv. És meg is csináltuk. Nem lehet mindig nyerni. Egyetlen filmemet sem bántam meg! Semelyiket sem. Nagyon korán megtanultam, hogy te magad legyél a saját kritikusod. Az egyetlen dolog, amiről véleményt kell alkotnod, az az, amit éppen csinálsz. Tégy egy lépést oldalra, győződj meg róla, hogy boldog vagy, és ne nézz vissza! Ez vagyok én.

Ridley Scottnak persze valószínűleg nem kell sokáig várnia, hogy a kasszáknál ismét sikert arathasson. Új filmje, a Lady Gaga és Adam Driver főszereplésével leforgatott, megtörtént gyilkossági ügyet feldolgozó A Gucci-ház november 24-én kerül világszerte a mozikba (Magyarországon november 25-én), és valószínűleg tarolni fog, mert sok Lady Gaga-rajongó már a film előzetese után az énekesnőnek akarta odaadni az Oscar-díjat. (via Uproxx & Indiewire)

Zúzós riffek a SZESSÖNben! A PORT.hu zenés műsorának legújabb vendége Kiss Jenő, aki testépítő körökben ismert, hiszen 1996-ban ő volt a Mr. Universe világbajnoka. Izomzatát nem a szél hordta össze, de most kiderül, mire megy a brutális erő hat vékony fémhúrral szemben.