Rá sem ismerünk ezekre az egykori gyereksztárokra!

Vajon a pályán van még a Reszkessetek, betörők!-ben Kevin nagy ellenlábasát, Buzzt alakító színész vagy a Karate kölyök? És hogy nézhet ki ma az E.T. Elliottja vagy a kislány a Jim Carrey-féle A Grincsből? Mutatjuk!

Nem mindenki maradt olyan híres, mint Macaulay Culkin, akiről annak ellenére rendszeresen cikkeznek, hogy gyerekkori sikerét, a Reszkessetek, betörők!-et követő színészi munkássága gyakorlatilag elhanyagolható. Sok egykori kedvencünk mára kicsit eltűnt a radarunkról – dacára annak, hogy folyamatosan dolgoznak, csak nem olyan fősodorbeli produkciókban, mint gyereksztárokként, és magánéletük sem kívánkozik folyton a címlapokra. Most megmutatjuk, mit csinálnak mostanság ezek a kissé elfeledett hősök – és főleg, hogy mennyit változtak azóta, hogy belopták magukat a szívünkbe!


Henry Thomas

A kis 11 éves Henry Thomas nemcsak a valaha készült egyik leghíresebb film (a Steven Spielberg rendezte E.T.) sztárja lett egy csapásra, de már a meghallgatása is olyan emlékezetesre sikerült, hogy azóta is a legjobbak közt emlegetik a parancsszóra sírva fakadó gyereket – mi nemrég itt írtunk róla egy összeállításunkban.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Thomast saját bevallása szerint azonban traumatizálta a hírnév, főleg az a része, hogy az összes felnőtt rávetette magát, és cirkuszi látványosságként kezelte. Ezért inkább ki sem mozdult otthonról, és prepubertás kis remetévé vált. Szerencsére a gyerekszínész hamar magára talált, és nagyjából az E.T. óta is folyamatosan játszik, csak kevésbé nagyszabású produkciókban. Tiniként benne volt Milos Forman Valmont-jában, majd ő volt a fiatal Norman Bates a Psycho 4-ben.

Henry Thomas 2018 októberében. Forrás: Dia Dipasupil / Getty Images for New York Comic Con

 

Felnőttként pedig olyan filmekben szerepelt, mint a Szenvedélyek viharában, a Vad lovak, a New York bandái vagy a Kedves John! Nemrég a Gerald's Game című 2017-es Stephen King-adaptációban nyújtott fajsúlyos alakítást, és benne volt a Jobb idők című sorozatban is. A ma már 47 éves színészt legutóbb a tavaly októberi The Haunting of Hill House című Netflix-horrorszériában láthattuk, Carla Gugino oldalán.

Lukas Haas

A lassan 43 éves színész mindössze kilencéves volt, amikor A kis szemtanú című 1985-ös bűnügyi film meghozta számára a nagy áttörést. Bár a Harrison Ford oldalán forgatott alkotás után Haas folyamatosan játszott, nem lett belőle szupersztár – inkább arról lett híres, hogy rendkívül közeli barátságban áll egy valódi szupersztárral, Leonardo DiCaprióval (sőt: egyes bulvárlapok szerint több is van köztük barátságnál).

Haas A kis szemtanú Samueljét követően eljátszott pár kevésbé fontos szerepet A varázsige: I love you!-ban, a Támad a Mars!-ban vagy a Zoolander, a trendkívüliben. Mára pedig egyértelműen karakterszínésszé vált – ebben a minőségében több fősodorbeli alkotásban is szerepelt (például A lány és a farkasban, a Csempészekben és a Lincolnban), nem egyben közülük jó barátja, Leonardo DiCaprio oldalán (Eredet, A visszatérő). Legutóbb Haast szintén A-listás produkciók kisebb szerepeiben láthattuk: Az első emberben és a Nyughatatlan özvegyekben is játszott.

Lukas Haas 2018 decemberében. Forrás: Paul Archuleta / Getty Images

 

Haley Joel Osment

A Hatodik érzék halottakat látó kisfiújaként berobbant Osment még mindig csak 31 éves lesz, és máris rengeteg (a jelenleg is készülő produkciókkal együtt 87) tétel szerepel a filmográfiáján. A Shyamalan-film idején még csak tízéves srác már akkor sem volt tapasztalatlan: a Hatodik érzék Cole-ja a huszonharmadik mozis/tévés szerepe volt – korábban olyan filmekben játszott, mint a Forrest Gump vagy a fergeteges Segítség, karácsony! Karrierjét egyébként reklámokban kezdte, még négyévesen.

Forrás: Sgranitz / WireImage / Getty Images

 

A Hatodik érzékkel Osment egészen az Oscar-jelölésig jutott – de soha ilyen közel többé nem került hozzá, és nagy eséllyel kijelenthetjük, hogy sajnos nem is fog. A Shyamalan-thriller után volt még pár komolyabb szerepe, például az A. I. – Mesterséges értelemben, de ezt követően szép lassan kikopott a neve a köztudatból.

Haley Joel Osment 2019 januárjában. Forrás: Slaven Vlasic / Getty Images

 

Osment sokáig főleg csak szinkronmunkákat vállalt, elsősorban videojátékokban, majd felnőttként megint elkezdett feltünedezni nagyobb durranás filmekben, például a Törtetőkben. Tavaly vendégszerepelt az új X-aktákban is, legközelebb pedig a sorozatgyilkos, Ted Bundy életéről szóló Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile-ban láthatjuk, de ezek inkább csak kirívó érdekességeket jelentenek a pályáján, ami már sosem lesz a régi – elsősorban valószínűleg amiatt, mert gyerekkora óta jóval drasztikusabbat változott a külseje, mint listánk többi szereplőjének.

Taylor Momsen

Ma már lassan 26 éves az az egykori gyereksztár, aki kis túlzással a legjobban „kifordult magából”. Taylor Momsen hétévesen A Grincs című Jim Carrey-filmben Kifalva legbűbájosabb lakóját, Cindyt alakította, és ezután sem fordított hátat a színészetnek. Kisebb szerepei voltak a Katonák voltunkban és a Kémkölykök 2-ben, kamaszként pedig főszerepet játszott Gus Van Sant 2007-es Paranoid Parkjában. Ugyanebben az évben kezdett játszani a Gossip Girl – A pletykafészek című sorozatban, amelyben egész a végéig, 2012-ig maradt: nem kevesebb mint 88 epizódban volt benne.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Még mindig tinédzserként azonban úgy döntött, ezentúl a saját útját járja, és azt csinál, amit igazán szeretne – ez pedig nem volt más, mint egy rockzenekar alapítása. 2009-ben, mindössze 16 évesen elindította a The Pretty Recklesst, amelynek tagjaként eleinte ledér ruháival és mellmutogatással borzolta a kedélyeket. Mára kicsit lenyugodott, de elnézve ezeket a képeket, még mindig kijelenthetjük: nem gondoltuk volna, hogy ez lesz a szőke kis cukiságból, ha nagy lesz.

Taylor Momsen 2010-ben. Forrás: Brian Rasic / Getty Images

 

Momsen zenészkarrierje egyébként kifejezetten jól alakult: a zenekara első, 2010-es albumán hallható Make Me Wanna Die a rock- és metallisták élén nyitott. A második lemez felkerült a 2014-es év hard rock albumainak tízes eladási listájára, és a kritikák is pozitívak voltak. A harmadik, 2016-os lemez pedig még jobban szerepelt: elérte a 13. helyet a Billboard kétszázas listáján. Az egykori gyerekszínész a Gossip Girl óta nem játszott semmiben.

Taylor Momsen 2019 januárjában. Forrás: Kevin Mazur / Getty Images for The Chris Cornell Estate

 

Devin Ratray

Szegény Devin Ratrayt valószínűleg mindenki egy emberként utálta, amikor 13 évesen eljátszotta a Reszkessetek, betörők! című örökzöld karácsonyi kedvencben a kis Kevin egyik ellenlábasát, az ifjú főhőssel folyamatosan kellemetlenkedő bátyot, Buzzt (nála jobban valószínűleg már csak a betörőduót gyűlölték a nézők). Bár kollégájától eltérően Ratray maradt a szakmában, közel sem hallani róla annyit, mint a Kevint megformáló Macaulay Culkinról.

Forrás: 20th Century Fox

 

Pedig a színész meglehetősen foglalkoztatottnak számít, és nem is változott sokat a külseje – bár sokkal megnyerőbb a mostanában készült fotókon, így elsőre nem feltétlenül ugrana be róla a kicsikkel komiszkodó Buzz (ennek vélhetően ő örül a legjobban). Ratray fontosabb filmjei a Reszkessetek, betörők! első és második részét követően a Dennis, a komisz, az Én és a hercegem, a Mellékhatások, Alexander Payne Nebraskája, az R.I.P.D. – Szellemzsaruk és a Csajok hajnalig. A jelenleg 42 éves színész sorozatokban is rendszeresen feltűnik: legutóbb Sharon Stone oldalán játszott az HBO Steven Soderbergh rendezte 2018-as Mozaikjában.

Devin Ratray 2018 januárjában. Forrás: John Lamparski / Getty Images

 

Ralph Macchio

Macchio a reklám- és sorozatszerepek után már első nagyjátékfilmjében, a Francis Ford Coppola rendezte A kívülállókban megismerkedhetett a method acting lényegével: szerepére készülve a rendező biztatására a 21 éves fiú filmbeli karakteréhez hasonlóan az utcán aludt, újságpapírral takarózva. Mégsem A kívülállók hozta meg Macchio számára a világsikert, hanem az egy évvel későbbi, 1984-es Karate kölyök, amiben a színész hihetetlen, de 22 évesen hozta rendkívül hitelesen az egyszálbél, tejfeles szájú, körülbelül 14 évesnek tűnő középiskolást, Daniel LaRussót.

Forrás: Dave Hogan / Getty Images

 

Macchio játszott az ifjúsági film két folytatásában is (de az 1994-es Az új karate kölyökben már átadta a stafétabotot a fiatal Hilary Swanknek), majd 1992-ben a Joe Pescivel készült Vinny, az 1ügyűben is fontos szerepe volt, ezt követően azonban eltűnt – ha nem is a süllyesztőben, de a jelentéktelen filmek és sorozatok világában. A nagy visszatérésre azóta sem került sor, de az utóbbi években a színésznek sikerült nevesebb alkotásokba is bekerülnie: saját magát alakította a Törtetők című szériában, benne volt a Hitchcock című életrajzi filmben Anthony Hopkins oldalán, legutóbb pedig a Fülledt utcák című nívós HBO-sorozatban láthattuk.

Ralph Macchio 2018-ban. Forrás: Roy Rochlin / Getty Images

 

S habár Macchio egyszer azt nyilatkozta, a Karate kölyök már a múlt, és ő nem akar nosztalgiázni, inkább előre tekintene, 2018-ban, 57 évesen felmelegítette Daniel LaRusso szerepét a Cobra Kai című websorozatban, amely több mint 30 évvel az eredeti események után folytatja Daniel és nagy ellenfele, Johnny (William Zabka) rivalizálásának sztoriját. A YouTube fizetős szolgáltatása számára készült széria első évadának epizódjai időközben ingyenesen is elérhetővé váltak: érdemes megnézni, igazán jópofa folytatás. A Cobra Kai pedig idén második évadot is kap, így tovább nosztalgiázhatunk Ralph Macchióval, William Zabkával, sőt az első szezon cameo megjelenései után az egykori kegyetlen sensei-t alakító, ezúttal állandó szereplő Martin Kove-val is.




(via Nicki Swift)