Quentin Tarantino nem engedte cenzúrázni a filmjét

A Volt egyszer egy… Hollywoodot ezért be is tiltották Kínában. Állítólag Bruce Lee lánya, Shannon Lee keze van a dologban...

A kultrendezőnek legújabb, hazánkban augusztusban bemutatott filmje lett volna az első, amit szélesebb körben is terjesztettek volna a kínai mozikban: október 25-én lett volna az országos premier, de a kínai hatóságok egy héttel a bemutató előtt betiltották a Volt egyszer egy… Hollywoodot.

Amerikai lapok pedig úgy tudják, Bruce Lee lánya, Shannon Lee érte el a helyi filmigazgatóságnál, hogy töröljék a QT-film premierjét, abban ugyanis apja kedvezőtlen színben tűnik fel. Korábban több cikkben is beszámoltunk róla, hogy a hongkongi származású néhai színész-harcművész lánya sérelmezte, hogy a Volt egyszer egy…-ben Bruce Lee „arrogáns se**fejnek tűnik” amiatt a jelenet miatt, amelyben egymásnak mennek a film egyik, Brad Pitt alakította főhősével.

Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images

 

A nyilatkozatháború után Shannon Lee állítólag lobbizott a kínai filmes hatóságoknál, hogy vágják ki a filmből a szóban forgó képsort (az amerikai filmek megcsonkítása és „helyi verzió gyártása” amúgy sem idegen Kínától). Mikor viszont erre Tarantino nem volt hajlandó, mondván „vagy így adja a filmjét, vagy sehogy”, a hatóságok inkább a „sehogy” verziót választották. A Volt egyszer egy… Hollywoodot gyártó Sony stúdió egyébként nem erősítette meg az értesülést, sőt: állítólag ők maguk sem kaptak magyarázatot a kínai hatóságoktól – ezzel együtt igen valószínűnek tűnik a dolog, és a The Hollywood Reporternek több bennfentes is így mesélte.

Az ügy egyébként túlmutat Quentin Tarantino és Shannon Lee privát viszályán, hiszen Hongkongban jelenleg is zajlanak a Kína elleni emberi jogi-demokratikus tüntetések, ezenkívül a távol-keleti ország és Hollywood között is folyamatos a feszültség az állandó cenzúra miatt. Legutóbb a South Park alkotói űztek gúnyt az antidemokratikus ország vezetőiből, amire válaszul Kínában eltávolították az összes streamelős oldalról és közösségi médiás platformról az animációs sorozat részeit.


(via Independent, The Guardian)