Quentin Tarantino: „Bruce Lee igenis arrogáns volt”

A kultrendező nyilvánosan is megvédte azt a döntését, amit a harcművészlegenda lánya, Shannon Lee kifogásolt nemrégiben: miszerint apja a Volt egyszer egy… Hollywoodban úgy jelenik meg, mint egy „arrogáns s*ggfej”.

Ahogy arról július végén mi is beszámoltunk, Shannon Lee producer a Tarantino-film előzetese alapján azt a jelenetet sérelmezte, amiben Bruce Lee egy forgatáson verekedni hívja a Volt egyszer egy… Hollywood egyik főhősét, a Brad Pitt által játszott kaszkadőrt, Cliff Bootht, ezenkívül azzal is henceg, hogy még Muhammad Ali bokszolót is ki tudná ütni.

„[Bruce Lee] olyan itt, mint egy arrogáns seggfej, aki tele van kieresztetlen gőzzel, és nem olyasvalaki, aki háromszor keményebben dolgozott ezeknél az embereknél. (…) Ez a jelenet, ahol kihívja Brad Pittet, egyszerűen nem ő! (…) Megértem, hogy azt akarták, Brad Pitt legyen egy szupervagány karakter, aki képes legyőzni Bruce Lee-t is. De nem kellene úgy bánni vele, ahogyan a fehér Hollywood tette, amíg élt” – nyilatkozta Shannon Lee.

Quentin Tarantino Moszkvában. Forrás: Oleg Nikishin / Getty Images

 

Tarantino már akkor reagált a vádakra a Guardiannek (elmondta, hogy mindig is nagy csodálója volt Bruce Lee-nek és a munkásságának), de most személyesen is megszólalt a témában a Volt egyszer egy… Hollywood moszkvai premierje kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

„Bruce Lee igenis egy elég arrogáns fickó volt. Ezt nem csak úgy kitaláltam. (…) Ahogy azt sem, hogy azzal dicsekedett, hogy meg tudná verni Muhammad Alit.

Ezt ugyanis valóban mondta, és ezt nem én állítom, hanem a felesége, Linda Lee, abban az életrajzi kötetben, amit a férjéről írt” – jelentette ki a rendező.

QT ezenkívül megfelelt arra a kritikára is, ami szintén Shannon Lee-től érkezett, hiszen a filmben az látható, hogy a Pitt alakította Booth sikeresen elhárítja a Mike Moh által játszott Bruce Lee rúgását, sőt rádobja a harcművészt egy kocsira, és a Lee lány szerint ez sem felel meg a valóságnak.

„Hogy meg tudná-e verni Cliff Bruce Lee-t? Brad természetesen nem lenne képes rá, de Cliff szerintem igen. De ez ugyanaz, mintha arra a kérdésre kéne válaszolnom, hogy ki győzne egy küzdelemben, Bruce Lee vagy Drakula.

Mindketten fiktív karakterek. (…) A fiktív helyzetet pedig az támasztja alá, hogy Cliff a II. világháborúban kommandós volt, szóval elég jó a közelharcban. Nyilván nem tudná megverni Bruce Lee-t egy szabályos harcművész küzdelemben a Madison Square Gardenen – ott Bruce kicsinálná. De ha mondjuk a dzsungelben találkoznának, Cliff kerülne ki győztesen a harcból” – hangzott Tarantino csattanós válasza.


(via Variety)