Pornósztárok, akiknek sikerült betörniük Hollywoodba

A Trónok harca sztárjától Steven Soderbergh üdvöskéjén át az olasz csődörig széles a paletta.

Fiatalként valószínűleg kevesen álmodoznak arról, hogy pornófilmekben fognak szerepelni. Hiába számít ma már kevésbé vállalhatatlannak ez a foglalkozás, még a műfaj legnagyobb sztárjai is vágynak rá, hogy a felnőttfilmes gettóból kitörve „rendes filmben” is szerepelhessenek. A kiugrási lehetőséget kevesen kapják meg, de azért vannak kivételek.

Jenna Jameson

Jameson egyértelműen a 90-es évek legnagyobb pornósztárja volt, akit népszerűsége csúcsán a CNN „a pornó királynője”-ként emlegetett. Tucatnyi felnőttfilmes díjat begyűjtött, de üzletasszonyként is úttörőnek bizonyult: 2000-ben, az elsők közt alapított fizetős online szexoldalt, amely végül egy óriási multimédiás vállalkozássá fejlődött. Ha valaki, akkor ő egyáltalán nem szorult rá, hogy hollywoodi castingokra járjon, nem is vitte túlzásba, de így is akadtak emlékezetes szereplései. Ő volt például Mandy, „az első meztelen nő a rádióban” a Howard Stern életéről szóló Intim részekben – a választás azért esett rá, mert jól ismerte a legendás rádióst, közel 30 alkalommal járt nála vendégként. Több videójátéknak is kölcsönözte a hangját, a Family Guyban önmagát alakította, és feltűnt a Mister Sterling című sorozatban. A legtesthezállóbb szerepét a Zombi sztriptíz című horrorvígjátékban kapta, a karrierjét ugyanis sztriptíztáncosként kezdte. 

 

Ron Jeremy

Ha Jenna Jameson a királynő, akkor a pornó aranykorának Ron Jeremy a királya. A Guinness Rekordok Könyvében a legtöbb felnőttfilmes szereplésnél az ő nevét találjuk: több mint 2000 produkcióban tűnt fel, 285 alkalommal rendezett is. Ez már csak azért is bravúr, mert 168 centijével és atipikus külsejével (magyarul: a rondaságával) pont az ellentéte a pornófilmek hagyományos férfisztárjainak. A munkabírása mellett valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az is ismeri az arcát, aki egyetlen filmjét se látta. Jeremy már a 80-as évektől kezdve minden lehetőséget megragadott, hogy mainstream filmekbe is bekerüljön, így ha nem rosszkor pislogunk, akkor statisztaként találkozhatunk vele a Szellemirtókban, a Kobrában vagy a Keresztapa 3-ban is. Kapott természetesen komolyabb szerepeket is, a South Park alkotóinak komédiájában, a Spermafiókában, A porban vagy a Döntő pillanatban. Többször alakította saját magát, például a Crank 2. – Magasfeszültségben és a One-Eyed Monster című horrorkomédiában, amelyben egy idegen életforma átveszi az uralmat Jeremy pénisze felett, és embereket kezd gyilkolni. A 67 éves sztárral azonban többet valószínűleg nem találkozunk a vásznon, mert tavaly több nő is nemi erőszakkal vádolta meg, és ha elítélik, 250 év börtönt is kaphat.    

 

 

Nina Hartley

A 80-as és 90-es évek egyik legismertebb és máig aktív pornószínésznője egyszer ruccant csak át Hollywoodba, de az emlékezetesre sikerült. Bemelegítésként a kanadai Sky Gilbert Bubbles Galore című filmjében tűnt fel, majd egy évvel később a pornófilmezés aranykorát feldolgozó Boogie Nightsba castingolták be. Paul Thomas Anderson rendező Little Bill (William H. Macy) kicsapongó életű, hűtlen feleségének szerepét osztotta rá. (Érdekesség: egy másik felnőttfilmes sztár is feltűnik a filmben: Veronica Hart, aki egy bírót alakít.) Ha komolyabb hollywoodi karrierje nem is lett, Hartley ismert közéleti figurának számít, szexoktató műsorokban szerepel és „szexpozitív feminista aktivistaként” különböző fórumokon nyilvánul meg. 

Traci Lords

Traci Lords már 15 évesen elkezdett pornózni, egy hamis személyi igazolvánnyal idősebbnek adta ki magát, de az ügyre csak később derült fény. A leforgatott filmekkel kapcsolatban büntetőeljárás indult, Lords pedig kiszállt a pornóiparból, és elkezdett a Lee Strasberg Színház- és Filmintézetben method actinget tanulni. Több sikersorozatban feltűnt az Egy rém rendes családtól a MacGyverig, majd a Not of This Earth című sci-fiben kapott főszerepet, de az igazi áttörést John Waters bizarr tinimusicalje, a Cry Baby jelentette, amelyben Johnny Depp oldalán szerepelt. Énekesnőként is bemutatkozott, és a mai napig kap kisebb-nagyobb szerepeket, az egyik emlékezetes alakítását a Kevin Smith-féle Zack és Miri pornót forgatban nyújtotta.

 

Sasha Grey

Grey 18 évesen robbant be a pornóiparba, és 2006-tól 2009-ig tartó karrierje alatt a műfaj talán legnagyobb sztárjának számított. 2008-ben ő lett a pornós Oscar (Adult Movie Awards) történetének legfiatalabb díjazottja az „év női előadója” kategóriában. Tehetségére (vagy csak a marketingértékére) a komoly rendezők közül elsőként Steven Soderbergh figyelt fel, aki 2009-ben ráosztotta a Barátnő rendelésre című filmje főszerepét. Azóta eljátszotta önmagát a Törtetőkben, szerepelt akciófilmben (The Girl from the Naked Eye), az Open Windows című thrillerben pedig Elijah Wood partnere volt. Feltűnt a The Smashing Pumpkins, a The Roots és Eminem klipjeiben is, de ő maga is zenél. Emellett íróként is bemutatkozott, A Juliette társaság című regénye magyarul is megjelent.

Sibel Kekilli

 

A török származású német színésznőt egyetlen Trónok harca-rajongónak sem kell bemutatni, ő alakította Tyrion Lannister szeretőjét, de a német közönség már 2004-ben megismerhette, amikor a Berlinale-fődíját elnyerő Fallal szemben főszerepét játszotta el. Fatih Akin-filmjének bemutatója után hozta nyilvánosságra egy bulvárlap, hogy korábban több pornófilmben is szerepelt, ami után a szülei megszakították vele a kapcsolatot. A karrierjét azonban nem sínylette meg az incidens, azóta is elismert színésznőnek számít, többször is díjazták már. A közéletben is aktív, rendszeresen felszólal a családon belüli erőszak ellen. A listán szereplő sztárok közül egyértelműen neki sikerült a legjobban betörnie a mainstreambe.

James Deen

A zsidó családba született Deen már 12 évesen eldöntötte, hogy pornószínész lesz egy Jenna Jameson-riport hatására, és 18 évesen sikerült is bekerülnie az iparba. 2009-ben ő lett a pornós Oscar történetének legfiatalabb díjazottja az „év férfi előadója” kategóriában. Főleg a fiatal női közönség körében lett népszerű, rajongói a „pornó Ryan Gosling”-jának nevezték el. Népszerűségének csúcsán a Taxisofőr írója ráosztotta a Bret Easton Ellis forgatókönyve alapján készült Vétkek völgye című filmjének férfi főszerepét, amelyben Lindsay Lohan volt a partnere. Az ígéretesen induló mainstream karrier azonban nem folytatódott, és valószínűleg nem is fog, mert Ron Jeremyhez hasonlóan Deent is többen szexuális zaklatással vádolták.

+ 1 Sylvester Stallone

Rocky és Rambo legendás megformálója kakukktojás a listán, őt nehezen lehetne pornósztárnak nevezni, mert „mindössze” egy felnőtt filmben szerepelt. Igaz, abban mindent bevállalt, mert fiatal volt és tényleg kellett neki a pénz: később úgy nyilatkozott, hogy a pornó és a fegyveres rablás volt csak a két opciója. Hat évvel később, miután a Rockyval befutott, a Party at Kitty and Stud's című opuszt az élelmes forgalmazó Olasz Csődör címen újra piacra dobta, de Stallone karrierjét ez semennyire nem vetette vissza.