Nem szörcsög többé Darth Vader örökös hangja

A 91 éves James Earl Jones, aki 1977 óta volt Darth Vader állandó hangja, visszavonul. A Sith nagyúr hangját ezentúl a színész korábbi mondataiból fogja újraalkotni egy mesterséges intelligencia.

James Earl Jones, aki 1977 óta volt Darth Vader állandó hangja, visszavonul: többé nem ő fog megszólalni az Csillagok háborúja produkciók ikonikus főgonoszaként. A 91 éves színész ugyanis nemrégiben írt alá egy olyan szerződést a Lucasfilmmel, hogy ezután az általa korábban elmondott, archivált hangfelvételek alapján egy mesterséges intelligencia által vezérelt szintetikus beszédgenerátorral hozzák létre a fiatal trükkmesterek Vader mondatait.

James Earl Jones és egy Vader-jelmezes rajongó A klónok támadása 2002-es jótékonysági vetítésén (forrás: Jim Spellman/WireImage/Getty)

 

James Earl Jones 1977 óta kölcsönözte a maszkos főgonosz, Vader nagyúr hangját. Erre azért volt szükség, mert annak idején George Lucasnak nem tetszett a karaktert alakító, hórihorgas brit testépítő-színész, a 2020-ban elhunyt David Prowse saját hangja, ami a rendező szerint komikus volt egy Sith lordhoz. Bár James Earl Jones az első film idején még nem szerepelt a stáblistán, később viszont állandó, megkerülhetetlen szereplője lett az összes Csillagok háborúja-produkciónak, az 1978-as The Star Wars Holiday Specialtól kezdve az előzménytrilógián át a Disney+ kínálatában idén bemutatkozó Obi-Wan Kenobi tévésorozatig (de a Golden Globe- és Emmy-díjas színész saját jogán is ismert lett idővel olyan klasszikusokkal, mint a Conan, a barbár, a Vadászat a Vörös Októberre és az Amerikába jöttem, valamint Az oroszlánkirály, amelyben ő volt Mufasa hangja).

A Lucasfilm a későbbi produkciókban Darth Vader hangját már az ukrán Respeecher nevű startup cég segítségével fogja elkészíteni, James Earl Jones korábbi hangmintái és egy új, forradalmi beszédszintetizátor segítségével. A két cég gyümölcsöző munkakapcsolata a Disney+ egyik korábbi sorozata, a The Book of Boba Fett idején kezdődött, amelyhez akkor újraalkották a fiatal Luke Skywalker hangját a 71 éves Mark Hamill régi és új mondataiból. De a Lucasfilm és a Respeecher az Obi-Wan Kenobi sorozatnál is együtt dolgozott azon, hogy a két trilógia közötti, fiatal Darth Vader hangja a lehető legtökéletesebb legyen. A munka végeredménye azonban kis híján füstbe ment, a Respeecher központja ugyanis Lviv városában van, ami már az orosz csapatok ostroma alatt volt, amikor Bogdan Beljajev, a 29 éves szinkronszínész és szintetikusbeszéd-szakértő az utolsó simításokat végezte a projekten, és elküldte a munkáját a Lucasfilm észak-kaliforniai hangstúdiójának, a híres-neves Skywalker Soundnak.

A Kenobi-sorozat bemutatóját követően James Earl Jones családja arról tájékoztatta Matthew Woodot, a Lucasfilm 32 éves hangmérnökét, hogy a színész nagyon elégedett volt a Respeecher munkájával (a PORT.hu kritikusa viszont közel sem volt ennyire megelégedve a sorozattal, sokkal jobbat várt). Matthew Wood szintén meleg szavakkal köszönte meg James Earl Jonesnak, hogy „jóindulatú keresztapaként” figyelte és segítette az Obi-Wan Kenobi hangmérnöki munkáit.

(via Variety)