Nem fogod elhinni, Tom Cruise előtt ki volt még esélyes a Tágra zárt szemek főszerepére

Stanley Kubrick egy egészen hajmeresztő ötlettel eredetileg egy komikust akart felkérni utolsó filmje sztárjának.

Egy frissen megjelent életrajzi kötet, a David Mikics által írt Stanley Kubrick: American Filmmaker szerint a Tágra zárt szemekben közel sem az egyébként utóbb élete alakítását nyújtó Tom Cruise állt az első helyen a főszerep esélyesei között. Kubricknak elég hosszú kívánságlistája volt, amit Mikics most közzé is tett a könyvben.

A szerző szerint a rendező „arról ábrándozott, hogy egy komikusi vénával megáldott színészt választ a szerepre”, így listáján olyan nevek szerepeltek, mint

Steve Martin, Woody Allen, Dustin Hoffman, Warren Beatty, Alan Alda, Albert Brooks, Bill Murray, Tom Hanks és Sam Shepard.

Mindezt Mikics egy, a nyolcvanas évekből származó jegyzetfüzetből másolta ki.

Tom Cruise a filmben. Forrás: InterCom

 

Kubrick ugyanis már a hetvenes évek elejétől kezdve gondolkodott az utóbb csak 1999-ben bemutatott Tágra zárt szemek szereposztásán. És nagyon hálásak lehetünk neki, hogy a nyolcvanas évek után még jó sokat rágódott a dolgon, hiszen aki látta a filmet, tudja, hogy Tom Cruise volt a legjobb választás a különös szituációba keveredő pszichiáter, Dr. William Harford megformálására.

„Kubrick végül egy olyan színészt választott, akiből hiányzik a komikum: a komoly és megfontolt Tom Cruise-t.

A komédia ereje ugyanis fegyvert jelentett volna a főhős számára,

amivel megvédhette volna magát abban a helyzetben, amibe került. Így azonban végül Kubrick védtelenné tette” – olvasható a Stanley Kubrick: American Filmmakerben. Cruise egyébként akkori feleségével, Nicole Kidmannel játszott együtt a filmben, amit egy teljes éven át forgattak, és a rendező egy héttel a halála előtt mutatta meg a kész filmet a házaspárnak.


(via IndieWire)