Narancssárga vér, golyóálló mellény - 20 éves Az Álmosvölgy legendája

Húszéves lett Tim Burton gótikus rémmeséje, ennek örömére összeszedtünk róla pár érdekességet.

1. Álmosvölgy falucskáját három hónap alatt teljes egészében felépítették a díszletesek: az épületeket és azok berendezéseit is, abban az időben az volt a legnagyobb filmes díszlet Angliában. Többen is úgy fogalmaztak a stáb tagjai közül, hogy a díszlet között sétálni olyan különös érzés volt, mintha Burton fejében mászkálnának. Sajnos a forgatás végeztével az egészet lebontották.

2. Tim Burton a brit Hammer stúdió és Mario Bava klasszikus horrorjai előtt kívánt tisztelegni ezzel a filmmel, és ennek jegyében kérte fel a Hammer-veterán Michael Gough-t, aki ezzel a szereppel kicsit visszatért a nyugdíjból (egyébként a színész játszotta Alfredet Burton majd Joel Schumacher Batman filmjeiben), és Christopher Lee-t, akit a legendás stúdió tett világhírűvé, de Bava filmjeiben is játszott.

3. Ichabod Crane filmbéli lova igencsak mulattatta a stáb tagjait, ugyanis a hátas rendre felpuffadt és folyton fingott. A Goldeneye nevű állatot egyébként Johnny Depp a forgatás után magához vette, miután megtudta, hogy el akarják altatni.

4. Már szerződtették a fejnélküli lovas szerepére, mikor kiderült, hogy Christopher Walken nem is tud lovagolni.

5. Burton filmje meglehetősen szabad adaptációja Washington Irving 1820-as novellájának. Az eredeti történetben Ichabod Crane egy sovány és magas, babonás iskolai tanár, és a lovas legendája csupán szőrmentén jelenik meg, maga a lovas pedig (valószínűleg) nem, helyette Crane és Abraham (Brom Bones) Van Bruntal vetélkedik a tizennyolc éves Katrina Van Tassel kezéért. 

6. Katrina Van Tassel szerepét Winona Rydernek ajánlották fel, de a színésznő nem vállalta el, pedig milyen jó lett volna az Ollókezű Edward után ismét Depp oldalán látni Burton gótikus rémmeséjében! Depp helyette Christina Riccit ajánlotta be a szerepre, ami azért is fura lehetett, mert Ricci kilencéves volt, amikor megismerte.

7. A filmben három olyan színész is játszik, aki Sith lovagot alakított a Star Wars filmekben, hiszen Sir Christopher Lee volt Dooku, Ian McDiarmid Darth Sidious, azaz Palpatine császár, és a fej nélküli lovas fej nélküli változata nem más, mint Ray Park, azaz Darth Maul. 

8. Tim Burton a DVD kiadás audiokommentárjában bevallotta, hogy soha nem állhatta, hogy a gyerekek megúsznak mindent a horrorfilmekben. Az Álmosvölgy legendájában bizony gyerekek is meghalnak.

9. A hátborzongatóan gyönyörű, rémséges erdő díszlet ugyan, ám az idő múlásával akár igazi is lehetett volna, mert bogarak és madarak fészkelték be magukat a göcsörtös díszletfák közé. A filmbéli madárcsicsergés gyakran a hívatlan vendégek hangja.

10. Tizennyolc lefejezés van a filmben.

11. A filmet kék szűrővel forgatták, ami azt jelentette, hogy a vérhez használt folyadéknak narancssárgának kellett lennie, hogy a vásznon vörösnek látszódjon.

12. Johnny Depp kaszkadőr nélkül oldotta meg a film utolsó jelenetét, amikor egy ló vonszolja a földön. A színész egy golyóálló mellényt viselt a jelmeze alatt.