Nagyon hajt az Oscarra Aaron Sorkin filmje

A valós eseményeket feldolgozó, a polgárjogi mozgalmak tetőpontján játszódó The Trial of the Chicago 7-ben megvan minden, amit az Akadémia szeret, vagy még több is. Persze néha a nagy erőlködés félresikerülhet...

Patinás forgatókönyvíró, aki új területen próbálja ki magát, izgalmas, ma is releváns téma és egy rakás nagyszerű karakterszínész. Ezek az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémia kedvenc szempontjai, és mindezt kapásból hozza Aaron Sorkin új munkája. A forgatókönyvírók krémjéhez tartozó Sorkin olyan kiváló alkotásoknak jegyzi a szkriptjét, mint az Egy becsületbeli ügy, a Charlie Wilson háborúja, a Pénzcsináló, a Steve Jobs vagy a Social Network – A közösségi háló (utóbbiért Oscar-díjat is kapott). Az Esti meccsek, Az elnök emberei és A színfalak mögött című nagyszerű sorozatok mögött is ő állt, de eddig csak egyszer vállalta, hogy megrendezi saját forgatókönyvét: a a valós eseményeket feldolgozó 2017-es Elit játszma esetében – az speciel nem volt túl nagy durranás.

Az általa írt The Trial of the Chicago 7-t (A chicagói hetek tárgyalása) most ő is rendezte, miközben – legyünk kicsit naivak, vagy rutinból, vagy nagyon is tudatosan – kipipálta az összes olyan támpontot, amiért Oscart szoktak adni. A film arról a tüntetésről és utóhatásáról szól, ami 1968-ban tört ki Chicagóban, a demokrata párti elnökjelölő nagygyűlés idején, és résztvevői a vietnámi háború elleni tiltakozásul vonultak az utcára, de amikor a rendőrség is bekapcsolódott az eseményekbe, azok csakhamar erőszakos fordulatot vettek. A zavargások után a tüntetést szervező hét embert, azaz a chicagói heteket perbe fogták összeesküvés és uszítás miatt, és az új előzetesből az is kiderül, hogy maga a tárgyalás lesz a központban.

A filmben a Heteket olyan színészek formálják meg, mint például a már említett Sacha Baron Cohen és Eddie Redmayne, nyolcadik társukat, a Fekete Párducok társalapítójaként ismert Bobby Seale-t (akinek az ügyét külön tárgyalta a bíróság) Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Mi, Watchmen sorozat) alakítja, az ügyész Joseph Gordon-Levitt, de játszik még a filmben Mark Rylance, Michael Keaton és Frank Langella is. És a jelek szerint nem Baron Cohen, Gordon-Lewitt vagy Keaton lopja majd el a filmet, hanem Langella – ha valakit biztosan jelölnek majd Oscarra a filmért, az ő lesz – ő alakítja azt a konzervatív és mélyen elfogult bírót, aki maga is súlyos jogsértéseket elkövetve manipulálja a tárgyalást. Van már amúgy egy jelölése a Frost/Nixon kapcsán. A Netflixre az Egyesült Államokban október 16-án kerül fel a The Trial of the Chicago 7, amit valamikor a közeljövőben nálunk is be fognak mutatni.