Na ezért nem készült el végül Christopher Nolan negyedik Batman-filmje

Vajon min múlt a dolog? Nolan kifogyott az ötletekből? Christian Bale kevesellte a gázsit? Vagy a Warner tett keresztbe?

Christian Bale és Christopher Nolan Batman-trilógiájáról még a megveszekedett képregényfilm-gyűlölők is hajlamosak hümmögve elismerni, hogy jó filmek. A rajongók pedig egyenesen minden idők egyik legjobb képregény-adaptációjaként tartják számon, ami nem mellesleg 2,4 milliárd dollárnyi bevételt termelt a mozikban. Ám a 2012-es A sötét lovag - Felemelkedés után nem készült negyedik Batman-film a Warnernél (pedig anno Tim Burton és Joel Schumacher is összesen négy filmet forgatott a stúdiónak), holott titokban mindenki ebben bízott a kurta-furcsa befejezés miatt.

Ez ugyanis azt vetítette előre, hogy bár Bruce Wayne a külvilág számára meghalt, amikor feláldozta magát a jó ügy érdekében, ám Alfréd (Michael Caine) kiszúrja őt és Selina Kyle-t, azaz a Macskanőt (Anne Hathaway) egy itáliai nyaraláson. Eközben láthatjuk, ahogy „Robin”, vagyis a Joseph Gordon-Levitt által megformált, bátor rendőr megtalálja a titkos Denevérbarlangot... Vagyis nagyon benne volt a levegőben, hogy ha megint ámokfutásba kezd Gothamban egy gonosz gézengúz, akkor „az új Batman” majd szépen megfékezi – valószínűleg a régi Batman, a jó Alfréd, valamint Lucius Fox és Gordon felügyelő segítségével. Mert nem az a lényeg, hogy ki van az Denevérálarc mögött, hanem az, hogy valaki mindig legyen az álarc mögött, aki éjjelente odacsap az elszemtelenedett bűnözőknek.

Na, ezt a szép előkészítést végül nem követte aztán semmiféle negyedik film. Hogy miért, azt maga Christian Bale mesélte el a Toronto Sunnak:

„Amikor a Batman: Kezdődik! után megkérdezték, nem akarunk-e újabb filmet, az fantasztikus érzés volt, mert mindig azt mondogattuk, hogy nem fogunk újabb lehetőséget kapni. Aztán megint jöttek, és szóltak, hogy oké, csinálhatjuk a harmadikat is. Chris mindig azt mondogatta nekem, hogy igen szerencsések leszünk, ha sikerül három részt készíteni, de ott meg kell majd állnunk, és ki kell szállnunk. Aztán persze elkerülhetetlenül jött a kérdés: mi a helyzet a 4. résszel? De arra már én is azt mondtam, hogy nem legyen. Ragaszkodnunk kell Chris álmához, ami mindig is egy reménybeli trilógia volt. Ne feszítsük túl a húrt, ne legyünk vajszívűek, ne legyen negyedik rész!

Nem is lett. Nolan a Batman-trilógia után leforgatta a Csillagok közöttet és a Dunkirk-öt, Bale pedig sorra bevállalta az olyan szupersztárokkal teli produkciókat, mint az Amerikai botrány, vagy Exodus és most Az aszfalt királyai. A Warner persze nem maradt tétlen, és új Batman után nézett: a Batman Superman ellen-ben és Az Igazság Ligájában Ben Affleck hordta a Denevérgúnyát, most pedig épp Robert Pattinson készül felvenni a Köpenyes Kereszteslovag maskaráját. (via IndieWire)