Most már aztán elég legyen, be lehet ám fejezni! - Franchise-ok, amiket jobb lenne békén hagyni

Kell nekünk még egy Karib-tenger kalózai, egy újabb Alien, vagy Jurassic World? Összeszedtünk néhány franchise-t, amit jobb lenne végre békén hagyni.

James Bond

A következő, 25. film után végre búcsút mondhatnának a 007-esnek. Bond egy őskövület, egy olyan kor szülötte, amikor még bevett dolognak számított, hogy úgy bánnak a nőkkel, mint a ronggyal, mi több, minél bunkóbb volt valaki, annál nagyobb macsónak számított. Őfelsége titkos ügynöke a két tucatnyi filmben nem szégyell nőket ütni, és nyilván lefekszik minden, a közelben mászkáló nőnemű lénnyel, ha kell, hát erőszakkal. És hiába próbálják újra és újra felfrissíteni a sorozatot, Bond mindig is Bond marad: egy ódivatú gyökér.

 

Avatar

A sok-sok évi halogatás és csúszkálás után végre tényleg hamarosan bemutatják az Avatar második, harmadik, negyedik és ötödik részét. De kell ez nekünk? A kétségkívül fantasztikus látványon kívül elég felejthető volt. Gyanítjuk, hogy komoly sztorira nem kell számítani, a folytatás is jó eséllyel színtiszta látványpornó lesz, bár tény, hogy James Cameron tényleg képes elképeszteni a nézőt. 

 

A Karib-tenger kalózai

Míg az első rész veszettül jó volt, és visszahozta a klasszikus kalandfilmet a mozikba, a folytatásokból szép lassan kiveszett a varázslat, Johnny Depp pedig filmről filmre, a gázsija növekedésével fordított arányban  egyre unottabban és manírosabban játszotta a folyton merev részeg Jack Sparrow kapitányt. A negyedik rész volt a sorozat mélypontja, és az ötödik ugyan kellemes meglepetést okozott, mintha Depp is összeszedte volna magát, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy nagyjából az első remake-jét láthattuk. 

 

Jurassic Park

Illeve már World. Steven Spielberg korszakalkotó kalandfilmjének folytatásai ugyan nem makulátlanok, de teljesen vállalhatók - a második rész T-rex támadása még mindig hátborzongató, ahogy a magas fűben surranó velociraptorok is. A harmadik rész már az első perctől büszkén vállalja, hogy egy bugyuta trash, és épp ezért lehet szeretni. A Jurassic World azonban a tényleg érdekes alapötlet ellenére nem tesz mást, mint pofátlanul szétlopkodja az eredetit, az erőltetett folytatásáról beszélni sem érdemes. Hagynunk kellene a dinoszauruszokat végleg kihalni. És érdemes összevetni az első rész trükkjeit az utolsóval - a technikai fejlődés csak ártott ezeknek a filmeknek, az évek során a masszív gyilkológépekből rajzfilmfigurák lettek.

 

Alien

A Nyolcadik utas: a Halál műfajteremtő klasszikus, az űrhorrorok Csillagok háborúja, A bolygó neve: Halál minden idők egyik legjobb akciófilmje. A két következő folytatást már sokan nem szeretik, de A végső megoldás: a Halál a produkciós fejetlenség ellenére is egy karakteres, végtelenül nyomasztó horror lett, és a közutálatnak örvendő, képregényszerű Feltámad a Halál is megújította a sorozatot - az más, hogy sokan nem képesek elfogadni. Az a szép ebben a sorozatban, hogy mindegyik darabja gyökeresen különbözik a többitől.  És amikor azt hittük, hogy a Predatorokkal összeeresztve a xenomorfok becsülete is elveszett, megjelent Ridley Scott, hogy jól megrugdossa saját teremtményét: a Prometheus a zavarossága ellenére is rendben volt, a különös hangulata még meg tudta menteni a filmet, de a Covenantra nem lehet mást mondani, mint hogy szánalmas és erőtlen. Egyelőre nem tudni, mi lesz a franchise sorsa, Ridley Scott még kapálózik, de azt sem bánnánk, ha végképp búcsút kellene mondanunk a rettenetes űrbogaraknak.

 

Transformers

Tulajdonképpen ez a legnagyobb rejtély mind közül. Hogyan érhetett meg öt részt a sorozat? Mivégre? És kik nézték meg? Hiszen az első még teljesen rendben volt, de a továbbiak se füle, se farka szörnyetegek, és hamar mellőzték már a történet, a dramaturgia és a szereplők látszatát is. Miért keresett ez a franchise négy és fél milliárd dollárt világszerte? Miért? Miért vettek rá jegyet az emberek? Miért nem vettek helyette pogácsát? Vagy kutyatápot? Miért?

 

Star Wars 

Van, aki szerint Az utolsó Jedik minden idők legjobb Star Wars-filmje, más rögtön agyvérzést kap, ha csak annyit mondunk neki, hogy "zöld tej". Háború dúl a rajongók között, a gyerekkorukat siratók között akadnak hangosak, elvetemültek, agresszívak, szomorúak. A két tábor egymásnak feszül, családok, kapcsolatok, barátságok mehetnek tönkre a Star Wars miatt. Nincsenek objektív indokok, mindenki a magáét érzi alapvetésnek, de ezek a filmek még úgyis velünk lesznek egy darabig, szóval oly mindegy. Aztán vagy nézzük, vagy nem. A mítosznak már úgyis lőttek.