Mindjárt 60, de feleannyinak néz ki a Mátrix és a Lost sztárja

59 éves lett Harold Perrineau, a Rómeó és Júlia Mercutiója, a Mátrix-folytatások Linkje és a kultikus Lost tévésorozat Michaele. Összeszedtünk róla néhány érdekességet.

 

1963. augusztus 7-én született New Yorkban Harold Perrineau amerikai színész. Ha a neve esetleg így elsőre nem is mond semmit a kedves PORT.hu-olvasóknak, elég csak annyit megemlíteni róla, hogy ő volt a Leonardo DiCaprio-féle Rómeó és Júlia Mercutiója, aki queer bálkirálynőként riszált a Young Hearts Run Free-re, ő volt a nagydarab, raszta fickó, aki segített Neónak megnyerni a gépek elleni háborút a Mátrix folytatásaiban, a Lostban pedig ő volt az az elkeseredett túlélő a furcsa szigeten, aki szó szerint bármit megtesz a fiáért. Ugye, hogy így máris megvan, kicsoda Harold Perrineau? Az 59. születésnapja alkalmából összeszedtünk róla néhány érdekességet.

 

Harold Perrineau és Leonardo DiCaprio a Rómeó és Júliában (forrás: InterCom)

 

1. Majdnem Harold Williams néven lett sztár. Bár Harold Perrineau néven született, 8 éves korában az apja, Harold Williams után végül ő is ugyanígy lett hivatalosan elkeresztelve: ő lett Harold Williams Jr. Ám amikor felnőttként belépett az amerikai színészek szakszervezetébe, a SAG-ba, az ottani névjegyzékből kiderült, hogy már van egy ilyen nevű színész Hollywoodban. Így végül visszavette az édesanyja eredeti családnevét, és ismét Harold Perrineau lett belőle.

 

2. Sosem végezte el a színiiskolát. Fiatalon a Shenandoah University konzervatóriumába járt, de végül nem szerzett ott diplomát. Annál lelkesebben járt viszont az Alvin Ailey American Dance Theater nevű, patinás New York-i tánciskolába. 25 évesen végül rámosolygott a szerencse: 1988-ban őt választották ki Tyrone Jackson szerepére A hírnév című kultfilm musicalváltozatában, aminek 1989-ben volt az ünnepélyes színházi premierje Philadelphiában. Ezzel aztán meg is lódult a karrierje a showbizniszben.

3. Első filmszerepe az 1995-ös Füst című drámában volt, Harvey Keitel oldalán. Egy Thomas Cole nevű fiatalembert alakított, aki újra kapcsolatba lép az apjával, miután több mint tíz éve nem látta őt. Ez a szerep szinte már látnoki erővel vetítette előre azt, hogy Harold Perrineau majdnem tíz évvel később, a karrierje egyik leghangosabb sikerében, a Lost - Eltűntek című tévésorozatban egy olyan apát alakít majd, aki újra kapcsolatba kerül a fiával, miután közel tíz éve nem látta őt...

4. Ewan McGregor, Christian Bale, John Leguizamo és Sam Rockwell orra elől happolta el Mercutio szerepét. Baz Luhrmann kultikus Shakespeare-adaptációja, amelyben a Rómeó és Júlia nem az itáliai Veronában, hanem a '90-es évek Amerikájának napfényes, de bűntől mocskos tengerparti városában, Verona Beach-en szeret egymásba, igencsak nagyot szólt annak idején. Nemcsak azért, mert az akkori fiatalok úgy ismerhették meg a híres angol drámaíró munkásságát, mintha egy MTV-videóklipekből összevágott Sebhelyesarcút néznének meg, hanem mert Luhrmann úgy döntött, ha már lúd, legyen kövér, és felrúgva minden addigi színházi és filmes hagyományt, Mercutiót rendhagyó módon egy fekete színész alakította. Aki ráadásul drag queennek öltözik a Capuletek Extasy-tablettátkól mámoros, őrült házibulijában! Nem csoda, hogy mind a film, mind a Young Hearts Run Free című sláger máig óriási népszerűségnek örvend az LMBTQ és a fekete közösség körében.

 

 

5. Egy balhés színészt váltott a Mátrix-folytatásokban. A Wachowski testvérek 1999-ben mozikba került klasszikusában, ami az elképesztő látványvilágával új fejezetet nyitott a sci-fi akciófilmek történetében, még egy Tank nevű fickó segítette Neót, Trinityt, Morpheust és a többieket a gépek elleni háborúban. Csakhogy a karaktert alakító színész, Marcus Chong a Mátrix világraszóló sikere után már nem elégedett meg azzal, hogy a két folytatásért összesen csak 250 000 dollárt kapjon, 1 milliót követelt a producerektől (összehasonlításképp: Keanu Reeves 40 millió dollárt kapott a főszerepért, plusz részesedést a filmek bevételéből). Chongot a sikertelen bértárgyalása után viszont letartóztatták, mert állítólag megfenyegette a Wachowski testvéreket, ám a színész ezután be akarta perelni a Warner stúdiót, amiért nem tartották be a folytatásokra vonatkozó szóbeli ígéretüket. Emellett azt is állította, hogy Wachowskiék kamu szerződést írattak vele alá, és rossz képet festettek róla Hollywoodban, ami miatt elesett a további filmszerepektől (erről 2018-ban egy YouTube-on közzétett dokumentumfilmben részletesen is beszélt).

A Wachowski testvérekkel és a stúdióval való purparlét követően Tankot kiírták a folytatásból: nem verték nagy dobra, de a Mátrix és a Mátrix - Újratöltve eseményei között meghalt. A helyét egy másik zioni ellenálló, Link vette át a Nabukodonozor fedélzetén, aki a hivatalos Mátrix-kánon szerint Tank sógora. Az újonnan behozott karaktert a Mátrix – Újratöltve és a Mátrix – Forradalmak című filmekben is Harold Perrineau alakította (az ő gázsiigényéről azonban már nem tudni semmit).

 

Mátrix – Újratöltve (forrás: Warner Bros. / InterCom)

 

6. Véletlenül keveredett a Lost - Eltűntek castingjára. Épp ezért kezdetben nagyon szkeptikus volt a csupa megmagyarázatlan rejtéllyel operáló tévésorozat sikerét illetően. Csak akkor kezdte el komolyabban is érdekelni a fia épségéért aggódó Michael Dawson szerepe, amikor a széria egyik fő kreátora, J.J. Abrams lelkesen el nem kezdett mesélni róla. A kultikus sorozat 2004-ben elstartoló első évadában Michael egy szerelmi háromszögbe keveredett volna bele: a különös szigeten éket vert volna az angolul alig-alig beszélő koreai párocska, Sun (Yoon-jin Kim) és Jin (Daniel Dae Kim) közé. Ezt a szálat azonban J.J. Abramsék utóbb ejtették, mert Sun és Jin kapcsolatát nagyon pozitívan fogadták a rajongók az első részek után. A producerek is úgy érezték, hogy Harold Perrineau és Daniel Dae Kim párosa kimondottan jól működik a képernyőn, így a történetet úgy csavarták végül meg, hogy a két férfi nem egymás ellenségei lesznek, hanem a legjobb cimborák.

Ezek után nem csoda, hogy maga Perrineau is úgy emlékszik vissza utólag a Lost első évadának forgatására, hogy az volt „élete egyik legjobb, munkával töltött éve”. A második évad végén aztán Michael és a fia elhajóztak a furcsa szigetről. Ezzel Perrineau lett az első olyan Lost-sztár, aki egy nagy mesterterv részeként távozott a sorozatból, hogy aztán később egy váratlan fordulattal majd visszatérjen. Erről azonban maga a színész sem tudott semmi pontosat, csak „érezte”, hogy Michael történetszála még nem zárulhat le ennyivel – a producerek azonban még évekig nem kötötték az orrára, mi lesz vele. Később, a negyedik évadban Michael valóban visszatért a rejtelmes szigetre, és bár a karakter életében gyökeres fordulat állt be (spoiler: meghalt), későbbi epizódokban is feltűnt még.

 

A Lost című tévésorozat legendás első évados szereplőgárdája (forrás: ABC Studios / Walt Disney Television)

 

7. harold Perrineau a színészi karrierje mellett énekel is. Első albuma Stay Strong címmel jelent meg még 2007-ben. Azóta számos vidóklipben szerepelt, és dolgozott többek között Tomo in der Muhlen német zenei producerrel is, akit DJ Tomo illetve Tom Tom néven is ismerhet a közönség. Perrineau szívesen ad élő koncerteket, ahol egy komplett zenekarral, vagyis két gitárossal, egy basszusgitárossal, egy dobossal és egy billentyűssel lép fel. Íme az egyik fülbemászó dallamú nótája:

 

 

8. Több rangos szakmai díj és elismerés birtokosa. A Lost tévésorozattal 2006-ban nyerte el (kollégáival megosztva) a színészek céhének trófeáját, a SAG-díjat, 2008-ban pedig a Gold Derby TV Awardot. 2014-ben a Buli holtunkiglan című filmért Hollywood-díjat vehetett át a fekete filmesek munkáira összpontosító Acapulco Fesztiválon, 2020-ban pedig a Karmok című tévésorozatért kapta meg az NAACP (National Association for the Advancement of Colored People, azaz Nemzeti Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért) nevű amerikai polgárjogi szervezet Image-díját.

 

Harold Perrineau 2020-ban vette át az Image-díjat (forrás: Leon Bennett/WireImage/Getty)

 

9. Két lánya is a nyomdokaiba lépett. Harold Perrineau és az egykori szupermodell felesége Brittany Perrineau (szeületett Robinson, aki egyébként a Lostban is feltűnt) 2002 óta házasok. Három gyerekük született: Aurora Perrineau színésznő, aki számos filmben és sorozatban szerepelt már (a Westworld idén augusztusban elstartoló negyedik évadában is láthatjuk majd), Wynter Aria Perrineau, aki szintén kipróbálta már magát színésznőként, és Holiday Grace, aki még csak 9 éves, de szinte biztos, hogy egy ilyen rokonsággal körbevéve előbb-utóbb az ő neve is felbukkan majd valamilyen hollywoodi produkció stáblistáján.

 

Harold Perrineau, Aurora Perrineau és Brittany Perrineau egy 2006-os Disney Channel-eseményen. (forrás: Stephen Shugerman/Getty Images)

 

10. A Demokrata Párt elkötelezett híve. Barack Obama emlékezetes Yes We Can kampánydalában Harold Perrineau is szerepelt 2008-ban, olyan ismert világsztárokkal együtt, mint Scarlett Johansson, Tatyana Ali, Kelly Hu, Aisha Tyler és Kate Walsh színésznők, a kosárlegenda Kareem Abdul-Jabbar, Nicole Scherzinger énekesnő és a Black Eyed Peas frontembere, will.i.am (aki egyébként a dal atyja is volt egyben).