Mikrofonra húzott óvszer és dióval tömött döglött csirkék - Így készülnek a legmenőbb hangeffektek

Milyen hangja van egy dinoszaurusznak? Hát Pókember hálóvetőjének? Miért hangzanak olyan durván a Harcosok klubjának bunyói? A hangzástervezők hihetetlenül kreatív alkotók, és a legmeglepőbb helyeken találják meg a tökéletes hangokat.

Roppanó zöldségek - District 9

Neill Blomkamp remek debütáló filmjének forgatókönyve nem tért ki az idegenek nyelvére - azt teljes mértékben David Whitehead hangzástervezőnek kellett előállítania. A klakkogásból, csettegésből és más fura hangokból álló beszéd alapjaihoz először rovarok motozását és légyraj zümmögését használta, de ezt kevésnek találta. Nekiállt hát szépen sorjában megalkotni a szavakat, majd azokat először saját hangjával imitálta, és ezután cserélte csak le a filmben hallhatókra: állatok morgására, sikolyára, nyüszítésére, a rovarok hangjára, és zöldségeket is tördelt a mikrofonok előtt a minél tökéletesebb hangzás kialakításához.

 

Kutyakaja, óvszer, joghurt - Terminátor 2.

A Terminátor második részében a T-1000 egy jellegzetes hang kíséretében válik folyékonnyá. Maga a karakter a filmtörténet egyik legfélelmetesebb alakja, ám halmazállapot változásának szörcsögése korántsem ennyire rémületes: abban a jelenetben, amikor a gonosz robot átfolyik az elmegyógyintézet rácsain, egy fejjel lefelé fordított kutyakajás konzervből kipottyanó húsdarabok plöttyenését halljuk. Az alakváltáshoz Gary Rydstrom hangzástervező továbbá óvszert húzott egy mikrofonra, amit liszt és víz elegyébe nyomott. Az ő leleménye az is, hogy ha egy fémlapon feltörsz egy pisztáciát, remekül utánozhatod egy emberi koponya összeroppanását, illetve ha joghurtot egy szájával lefelé fordított pohárral pacsálsz, remek aláfestésül szolgál annak, ahogy a T-1000 modell teste elnyeli a kilőtt golyókat.

 

Hús és döglött csirke - Harcosok klubja

David Fincher rendezőnek határozott elképzelései voltak, hogyan is szóljanak a filmbéli bunyók. Ren Klyce először bevett konzervhangokat akart használni, de Fincher elutasította az ötletet, mert ő valami sokkal hatásosabbat és újszerűbbet akart, nem azokat a hangmintákat, amiket már temérdek filmben elhasználtak. A megoldást George Lucas kaliforniai hangstúdiójának betonpadlós pincéjében találták meg. A helyiség már önmagában is hasonló volt a Harcosok klubja verekedéseinek eldugott helyszíneihez, így eléggé hasonló akusztikával is rendelkezett. Az ütlegek hangjait a következőképp oldották meg: jókora húsdarabokat cipeltek le, és baseball ütővel meg ököllel püfölték azokat, és rájöttek, hogy ha csirketetemeket megtömnek dióval, majd szétzúzzák, remekül tudják imitálni a törő csontok ropogását. A biztos hatás kedvéért egymás mellkasát is csépelték.

 

Üzekedő teknősök - Jurassic Park

Vajon milyen lehetett a dinoszauruszok hangja? Steven Spielberg szerint semmiképp sem lehetett hasonló Godzilláéhoz vagy a többi japán óriásszörnyéhez. Gary Rydstrom olyan fajokat keresett, amelyek a tudósok szerint már a dinoszauruszok idején is éldegélhettek - ezek pedig a teknősök voltak. Ám feltétlenül valami különleges hangot akart kicsikarni belőlük, így órákon keresztül üldögélt egymást szerető teknősök mellett, és rögzítette hangos örömüket.

 

Dühös macskamama - Pókember

Sam Raimi Pókemberében Peter Parker nem maga eszkábálta a hálóvetőjét, hanem a csuklójából lövi ki a hálóját, ezért a mechanikus hangokat már a hangtervezés kezdetekor kizárták. Charles Maynes a legváratlanabb helyen akadt rá a tökéletes megoldásra: otthon. A macskájuknak kiscicái voltak, és olyan hévvel védte őket, hogy már akkor támadt, ha csak valaki belépett a szobába. Maynes motorosdzsekit és -kesztyűt húzott az etetésnél, és ahogy a macskamama nekiesett a bőrnek, megszületett a hálóvető tökéletes hangja.

(Forrás: Looper)