Meghalt Fred Ward

Az Ahová lépek, szörny terem és Az igazak színésze 79 éves volt.

79 éves korában elhunyt Fred Ward, a veterán karakterszínész, akit leginkább Az igazak, az Ahová lépek, szörny terem, a Szökés az Alcatrazból, A játékos és a Rövidre vágva című filmekből ismerhetünk. Halálhírét múlt péntek éjjel közölték, noha Ward képviselője azt nyilatkozta a New York Postnak, hogy május 8-án hunyt el. Halála okát nem árulták el, de a közlemény szerint a színész utolsó kívánsága az volt, hogy aki teheti, az ő emlékére adományozzon Bostoni Egyetem Krónikus Traumatikus Enkefalopátiás Központnak.

Az 1942-ben, San Diegóban született Ward a légierőnél szolgált, mielőtt úgy döntött, hogy színész lesz. Mivel nehezen kapott szerepeket, favágóként, tengerészként és bokszolóként dolgozott, majd Olaszországban végre sikeresen belevethette magát a színészetbe, ahol 1974-ben Roberto Rossellini Descartes-ról szóló tévéfilmjében szerepelt. Visszatérve az Egyesült Államokba, Clint Eastwood szökevénytársaként figyeltek fel rá a Szökés Alcatrazból című filmben. Ezt követően a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején számos remek szerepet kapott, többek közt Az igazakban, Robert Altman filmjeiben, de legnépszerűbb filmje kétségkívül az Ahová lépek, szörny terem volt Kevin Baconnel, aminek egyébként remek második részében már csak Ward játszotta a főszerepet. 

A halálhírt követően többen is megemlékeztek Wardról: jelentős tehetségnek és igen rokonszenves fickónak jellemezték, aki nagyon fog hiányozni.

Edgar Wright rendező például azt írta Wardról mint olyasvalaki, "aki karrierje során megajándékozott minket annyi baltával faragott, vicces és átélhető karakterrel, és mindig volt benne valami izzó báj".

Diedrich Bader színész szerint Ward úgy mutatta be az általa játszott szerepeket, mint akiknek teljes életük van, ám mi, nézők, annak csupán egy kis szeletét láthatjuk, és ez felért egy bűvészmutatvánnyal.

Wardról többek között Richard Roeper filmkritikus, Freddie Prinze Jr., Alex Winter, a Bill és Ted színésze, John Fugelsang komikus és Brian Lynch forgatókönyvíró is elismerő szavakkal beszélt. Twitter-bejegyzésében Lynch úgy jellemezte Wardot, mint "kemény fickó, aki igazán melegszívű és vicces is tudott lenni".

 

Természetesen Kevin Bacon is megemlékezett a színészről:

 

Szomorúan hallottam Fred Wardról. Amikor a földalatti férgek elleni küzdelemről volt szó, nem is kérhettem volna jobb partnert. Mindig is emlékezni fogok arra, ahogyan Django Reinhardt és a jazzgitár iránti szeretetéről beszélgettünk a hosszú, forró sivatagi napokon. Nyugodj békében, Fred.

 

(Forrás: The Guardian, Looper)