Meghalt a West Side Story dalszövegírója

91 éves korában elhunyt Stephen Sondheim zeneszerző-dalszövegíró, az amerikai musicalvilág egyik legismertebb alakja.

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas Broadway-szerző Connecticut állambeli Roxburyben lévő otthonában halt meg, helyi idő szerint péntekre virradóra. Sondheim az ötvenes években kezdte pályafutását: legismertebb darabjai között szerepel az Egy nyári éj mosolya, a Sweeney Todd, a Társaság és a Vadregény. Ő írta annak idején a Leonard Bernstein által komponált West Side Story dalszövegeit is.


Legsikeresebb musicaljeit meg is filmesítették: a West Side Storyt 1961-ben, a Johnny Depp főszereplésével forgatott Sweeney Toddot 2007-ben, a Meryl Streeppel készült Vadregényt pedig 2014-ben; a West Side Story újabb filmes adaptációja decemberben kerül a mozikba Steven Spielberg rendezésében. A tick, tick...BOOM!, a legújabb film, amelyben elhangzanak általa komponált dalok, épp egy hete került fel a Netflixre.

Sondheim munkáiért kilencszer kapta meg a Broadway legfontosabb elismerését, a Tony-díjat, de Oscart is nyert a Dick Tracy című filmben felcsendült Sooner or Later (I Always Get My Man) című dalért, amit Madonna énekelt. Jutalmazták ezenkívül Grammy-, Pulitzer- és Laurence Olivier-díjjal, Barack Obama elnök pedig 2015-ben Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki.


Bill de Blasio New York-i polgármester a Twitteren méltatta Sondheim tehetségét: „Stephen Sondheim fantasztikus világokat és figurákat alkotott, és minden általa elmondott történet mélyén ott volt egy New York-i srác.

És ez a srác egy igazi legenda volt.

A Broadway egyik legfényesebb csillaga hunyt ki ma. Nyugodjék békében” – írta. Anna Kendrick színésznő szintén a Twitteren „lesújtó veszteségnek” nevezte Sondheim halálát. „Karrierem egyik legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy előadhattam a munkásságát” – olvasható a posztjában.


(via hvg.hu)