Még 5 sztár, aki a szerencsés véletlennek köszönhetően lett színész

Rengeteg tehetséges ember van, de egy sikeres karrierhez nem kevés szerencse is szükségeltetik: például, hogy az illető jókor legyen jó helyen. A korábbi példák után mutatunk öt újabb mázlistát, akinek az esetében a tehetség mellett a sors keze is nagyon jól jött.

Johnny Depp

A Karib-tenger kalózai-filmek sztárja színészként lett a világ egyik leghíresebb embere, így sokakat talán meglephet, hogy eleinte egyáltalán nem a színészet, hanem a zene érdekelte, az volt a szenvedélye. Olyannyira, hogy már 12 évesen megtanult gitározni, majd még mindig tizenévesen csatlakozott egy The Kids nevű együtteshez.

Egészen véletlenül lettem színész. Zenész voltam, és húszévesen Los Angelesbe költöztem a bandámmal, ahol aztán sajnos feloszlottunk. De valamiből fizetnem kellett a lakbért, és végül jó barátom, Nicolas Cage sietett a segítségemre

– mesélte a színész 2022-es hírhedt tárgyalásán karrierje kezdetéről.

Azért nem fordított hátat a zenélésnek sem. Forrás: Matt Winkelmeyer / Getty Images

„»Miért nem találkozol az ügynökömmel? Szerintem ugyanis te egy színész vagy«,

mondta Cage a fiatal Deppnek, aki tényleg csak azért ment bele a dologba, hogy be tudja fizetni a számláit. Nicolas Cage ügynöke azonban olyan hatékonynak bizonyult új ügyfele esetében is, hogy bejuttatta a Rémálom az Elm utcában című 1984-es horrorfilm meghallgatására, Depp pedig elnyerte a szerepet, így ez lett a nagy kiugrási lehetőség a számára. Csakhamar megtalálták az olyan további szerepek, mint a Cry-Baby, a 21 Jump Street című sorozat vagy a Gilbert Grape – a többi pedig már (film)történelem.


Ashton Kutcher

Olyan filmjeivel, mint a Jobs vagy a Csak szexre kellesz, illetve olyan tévéműsoraival, mint a Két pasi – meg egy kicsi vagy a Punk’d, Ashton Kutcher neve is ismerősen cseng a fél világnak. Habár a sztár már a középiskolában is játszott pár darabban, végül érettségi után egészen másfajta karrierje kezdett alakulni. Michael nevű ikertestvére ugyanis súlyos szívbetegségben szenvedett, ami arra inspirálta a későbbi sztárt, hogy biomérnöknek tanuljon az Iowai Egyetemen (hátha egyszer majd tud valahogy segíteni rajta) – a tandíjat pedig abból fizette, amiből tudta: dolgozott a General Mills élelmiszergyártó vállalatnak, de olyan is adódott, hogy eladta a vérplazmáját.

Kutcher a Pillangó-hatásban. Forrás: SPI


Kutcher épp egy bárban csaposkodott, amikor egy tehetségkutató ügynök meggyőzte, hogy induljon el egy modellversenyen. Úgy alakult, hogy a srác meg is nyerte a szóban forgó versenyt, így csakhamar kimaradt az egyetemről, és olyan márkáknak kezdett modellkedni, mint a Calvin Klein. Amikor pedig a modellmunka miatt Los Angelesbe költözött, a színészkedés is hamar megtalálta:

első fontosabb szerepét az Azok a 70-es évek-show-ban alakította, majd sorra jöttek a filmszerepek is, és az olyan blődlik után, mint a Hé, haver, hol a kocsim?, a Pillangó-hatásban már a tehetségét is tudta bizonyítani.


Rosario Dawson

Rosario Dawsont is sokan ismerik az olyan filmekből és sorozatokból, mint a Sin City, a Men in Black második része vagy A mandalóri, de azt talán nem mindenki tudja, hogy mindössze 15 éves volt, amikor betört a film világába – és listánk többi szereplőjéhez hasonlóan ő is a vakszerencsének köszönheti mindezt. A fiatal lány éppen New York-i otthonának a verandáján ült, amikor két fotós, Harmony Korine és Larry Clark észrevette. Később kiderült, hogy a fotósok valójában filmesek (is), akik úgy gondolták, a tini Dawsonnak is ott a helye a Korine által írt, Clark által rendezett Kölykök című filmben; a lány pedig belevágott. Később többek közt szerepelt a Rent című filmmusicalben is, melynek folytonos pénzhiánnyal küzdő East Village-i hőseivel a színésznő elég mélyen tudott azonosulni.

A 2005-os mű tizedik évfordulós ünnepségén bevallotta, hogy azon a verandán üldögélve álmaiban sem gondolta volna, hogy valaha majd olyan filmekben szerepelhet, mint ez.

Rosario Dawson a Kölykökben. Forrás: Mirax

 

Anya Taylor-Joy

Anya Taylor-Joy a Széttörve című thrillerrel futott be, majd A vezércsel című Netflix-sorozattal betonozta be sztárstátuszát, és annak ellenére, hogy már 5 évesen színésznő akart lenni, ezért számos gyerekdarabban szerepelt (és balettozni is azért kezdett el, mert a szíve mélyén érezte, hogy előadó-művészettel akar foglalkozni), a nagy lehetőség őt is véletlenül találta meg, 16 éves korában. „Épp a kutyámat sétáltattam Londonban, amikor észrevettem, hogy követ egy autó. Magassarkúban voltam, de úgy megijedtem, hogy felkaptam a kutyát, és elkezdtem rohanni.

Ekkor a fickó a kocsiból kiszólt, hogy »ha megállsz, nem bánod meg«”

– számolt be róla a színésznő a The Late Late Show with James Corden egyik 2020-as adásában.

Anya Taylor-Joy A vezércselben. Forrás: Netflix


És valóban nem bánta meg, mivel kiderült, hogy a járműben a „fickón” kívül ott ült Sarah Doukas is, az a modellügynök, aki Kate Mosst is felfedezte. „Először is leszidott, hogy milyen hülye vagyok, hogy megálltam, aztán azt mondta, menjek el másnap az ügynökségéhez a szüleimmel” – folytatta az egyszerre izgalmas és vicces sztorit a sztár, akinek a pályáján a modellkedést természetes módon követte a színészet, olyannyira, hogy még az iskolából is kimaradt az olyan szerepek miatt, mint A boszorkány vagy a Morgan. Azóta láthattuk az Üvegben és az Emmában is, 2022-ben pedig egy éven belül három filmje is (Amszterdam, A menü, Az Északi) kijött, szóval nagyon beindult a karrierje. Legközelebb a 2024-ben érkező Mad Max-spinoff, a Furiosa címszerepében csodálhatjuk meg.


Danny Trejo

A mexikói-amerikai Danny Trejónak talán a legkalandosabb a története listánk szereplői közül, hiszen ő a Machete, a Desperado, a Con Air és egyéb alkotások által kikövezett sztárságba igen mélyről, a bűnözés világából érkezett. A kis Trejo már 8 évesen marihuánafogyasztó volt, 12 éves korában pedig rászokott a heroinra,

ahonnan egyenes út vezetett a rablásokig és a kábszerkereskedésig.

Nagyjából tíz éven keresztül ki-be járt a börtönökből, majd amikor végre leszokott a drogról, az több értelemben is hatalmas változást hozott a számára.

Forrás: Jason Merritt / Getty Images


A józanságon kívül ugyanis ennek köszönheti színészi karrierje beindulását is. Mikor végleg kiszabadult a börtönből, mindenféle munkát elvállalt, és tapasztalatainak köszönhetően ezek közül az egyik a drogtanácsadás volt. 1984-ben pedig úgy alakult, hogy a Szökevényvonat című akciófilm egyik színésze (akinek ő volt az elvonón a mentora) megkérte, hogy legyen mellette és támogassa a forgatáson, mert szintén függő volt, és félt, hogy vissza fog esni. Trejo tehát elkísérte az illetőt a forgatásra, és úgy alakult, hogy végül a filmbe is beválogatták.

„Ott volt ez a fickó, aki odajött hozzám, hogy »hé, benne akarsz lenni a filmben?«

Mire én megkérdeztem, hogy mit kéne csinálnom. Ő azt válaszolta, hogy csak statiszta lennék, de nekem fogalmam nem volt róla, mit jelent ez a szó, szóval tovább kérdezősködtem, és végül annyit mondott, hogy tegyek úgy, mintha egy elítélt lennék. »Hát haver, ebben profi vagyok« – hangzott Trejo válasza, aki persze a későbbiekben jócskán túllépte a statiszta szerepkört.


(via Looper)

 

Még több szerencsés sztár

10 sztár, aki jókor volt jó helyen

...és ezért megtalálta őket a szerencse – pontosabban egy ügynök vagy egy rendező, így beindulhatott a karrierjük. Mutatjuk a mázlistákat, akiknek az esetében persze a sors keze mellett a tehetség is nyilvánvaló.

Tovább