Közfelháborodást keltett, hogy James Cameron folytathatja az Avatar 2. forgatását

Habár az országban beutazási korlátozás van érvényben, a filmesek külön engedéllyel visszatérhettek forgatni Új-Zélandra, amit a helyiek kivételezésnek éreznek.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a koronavírus miatt – mint minden filmnek – márciusban le kellett állítani az Avatar most készülő folytatásainak forgatását is. Mivel a rendező, James Cameron mindenképpen tartani akarja a második rész premierdátumának a korábban megjelölt 2021. december 17-ét, a munka nem szakadt meg: a vizuális effektesek folyamatosan dolgoztak.

Az elmúlt hétvégén azonban a direktor és a stáb 55 tagja annak ellenére beléphetett a forgatás helyszínéül szolgáló Új-Zéland területére, hogy az ország még nem nyitotta meg a vírus miatt lezárt határait. Ezt a filmesek úgy érték el, hogy Phil Twyford, az Új-Zéland gazdasági fejlődéséért felelős miniszter „az alapvető ellátásban dolgozó egyéb munkások”-nak sorolta be őket, így megkapták a beutazási engedélyt.

Avatar. Forrás: InterCom

 

Mivel a korlátozások miatt nem kevés új-zélandi ragadt külföldön, akik még nem térhettek vissza, ez a kivételező eljárás nem túl meglepő módon felháborodást keltett a körükben. A helyi köztévé, az RNZ megszólaltatott egy új-zélandi tejgazdaság-tulajdonost, Tom Hargreavest, aki arról panaszkodott, hogy az ő társa például Uruguayban kényszerült maradni a világjárvány miatt, de az Avatar 2. stábja bezzeg bejöhet az országba.

A kettős mérce alkalmazását az Új-zélandi Migrációs és Befektetési Társaság elnöke is kifogásolta: June Ranson szerint Cameronék beengedése „nem igazán szolgálja az új-zélandiak érdekét”, ezenkívül szóvá tette azt is, hogy más iparágak is éppen olyan fontosak lennének. A rendező és csapata egyébként még nem kezdhet el forgatni: először egy kéthetes karantén vár rájuk.


(via Independent)