Két magyar film is Ezüst Medvét nyert a Berlinálén

Nagy Dénes lett a legjobb rendező a Természetes fény című háborús filmmel, a legjobb mellékszereplőnek járó díjat Kizlinger Lilla kapta Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotásában nyújtott alakításáért.

A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét nyerte el Nagy Dénes első mozifilmjével, a Természetes fénnyel, a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét pedig Kizlinger Lillának ítélte a zsűri Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotásában nyújtott alakításáért – adta hírül a Nemzeti Filmintézet. A trófeák nimbuszát csak növeli, hogy a fiatal rendező az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében, a fesztivál pedig idén csupán két színész díjat osztott ki, legjobb főszereplő és legjobb mellékszereplő kategóriákban. A világméretű koronavírus-járvány miatt majd csak júniusban tartják meg a filmfesztivál vörös szőnyeges premierjeit, és a hivatalos díjátadóra is akkor kerül majd sor.

Kizlinger Lilla Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjében (forrás: Films Boutique)

 

Kizlinger Lilla 20 éves, filmrendező szakos hallgató. A Rengeteg - Mindenhol látlak az első filmje színésznőként, egy, az anyja halála miatt az apját hibáztató tinit alakít benne. A film a hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálomszerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. Az alkotás különösen aktuális most, járványhelyzet és karantén idején, amikor az addig láthatatlan feszültségek, félelmek öltenek testet.

A másik Berlinálé-győztes magyar film, Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Semetka István egy egyszerű magyar földműves, aki szakaszvezetőként teljesít szolgálatot a keleti fronton az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Forrás. Vertigo Média Kft.

 

A Berlinálé zsűritagjai (Enyedi Ildikó, Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic) mellett a nemzetközi sajtó is nagy lelkesedéssel fogadta Nagy Dénes filmjét, melyet a Vertigo Média mielőbb szeretne hazánkban is bemutatni, amint kinyitnak a mozik. A Screen Daily kritikusa szerint ez egy elmélyülést igénylő, elgondolkodtató, ugyanakkor gyönyörűen kidolgozott alkotás, amely illeszkedik a Mundruczó Kornél Fehér Isten, Nemes Jeles László Saul fia, illetve Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje által fémjelzett magyar újhullámhoz. Hasonlóképp látja a megvalósítást a Variety szerzője, aki kiemeli, hogy a film esztétikájának köszönhetően a nézők az események közelében érezhetik magukat, és szemtanúként szembesülnek a főhőssé emelkedő, rezzenéstelen arcú katonát követve a háború borzalmaival.

A Hollywood Reporter ítésze azt méltatja, hogy a Természetes fény szembemegy a kelet-európaiak és főleg az oroszok által vászonra vitt háborús történetekkel (előzetes és további részletek itt). Nagy Dénes lassabb tempót diktál, és úgy teremti meg a borzasztó atmoszférát, hogy sokszor a rémségeket nem is látjuk, csak érzékeljük a sztoikus főszereplő arcát, rezdüléseit fürkészve. A Filmstage szerzője lenyűgöző második világháborús filmnek tartja a Természetes fényt, amely belevési emlékezetünkbe a háború alávalóságát. Az Awards Daily recenziója megjegyzi, hogy a film intelligensen megtervezett, művészien kivitelezett és megvalósított elsőfilm, amelyben megismerhetővé válnak a háború áldozatai. A szerző kiemeli, hogy a Természetes fény akár a jövő évi Oscar-verseny magyar nevezése lehet.