Kendnek is ilyen sűrű a levese? - Emlékezetes kajajelenetek

Enni szeretünk. Ha jókat kajálnak a filmekben, éhesek leszünk. Azért azt a szarvasbogarat meghagynánk a bakternak, a főtt cipőt Chaplin Csavargójának, de Hans Landa tejszínhabos rétesét rögtön befalnánk, ahogy Louis de Funes káposztaleveséből is ennénk, utána pedig leöblítenénk egy jó tőttettel.

Susi és Tekergő

A Disney klasszikus tésztaevése talán a legtöbbet idézett romantikus jelenet. És tényleg ilyen a szerelem.

 

Aranyláz

Charlie Chaplin zsenialitását mi sem mutatja jobban, hogy filmjei ugyanolyan viccesek, mint száz évvel ezelőtt. Ahogy az Aranyláz híres jelenetében a Csavargó cipőt eszik, a szögeket leszopogatja, a cipőfűzőt pedig, akár a spagettit, villára tekeri - cipőt ilyen ínyenc módra azóta sem evett senki.

 

Álom luxuskivitelben

A film elején Audrey Hepburn szórakozottan nézegeti a kirakatokat, közben péksüteményt majszol és kávét kortyolgat. És mert ő Audrey Hepburn, naná, hogy még ezt is elbűvölően csinálja.

 

Káposztaleves

Louis De Funes utolsó előtti filmjében Claude és a Puklis egymás szomszédságában éldegélnek, tőttetet isznak és káposztalevest esznek - amitől aztán nagyokat rottyantanak, így villámlik, majd leszáll egy ufó. A káposztaleves ínycsiklandón néz ki, nagyokat is esznek belőle, és a földönkívüli Csodabogárnak is ízlik. Utána isznak azért egy kis tőttetet.

 

Látogatók

Még mai szemmel is nagyon jó és szórakoztató a 80-as évek csehszlovák ifjúsági sci-fi sorozata, amiben egy szuperspéci, a föld alatt is közlekedni tudó Lada Nivával érkeznek a jövőből az időutazók, hogy megszerezzék a Nagy Tanító, Adam Bernau matematikai számításait, mert csak azok segítségével menthetik meg a Földet a pusztulástól. A jövőbeli emberek eledele a nasper: mindenféle ételek váltakoznak a tányéron gyors egymásutánban, majd gusztustalan zselévé áll össze az egész. Nem hiába kedvelik meg gyorsan az először bizalmatlan látogatók a 20. századi ételeket: különösen Emil Karas (Josef Dvořák), akit utána elég sokat látunk kolbászt eszegetni.

 

Indul a bakterház

"Hunyjuk be a szemünket, aszt úgy falatozzunk." A bakter sűrű levese a szarvasbogárral, no meg Isten legnagyobb áldása, a kukoricagombóc. 

 

Charlie és a csokigyár

Csoki, csoki és csoki. Wonka-féle Tejszínpompás Mártott Mokka Nugát Csuda, Wonka-féle "Mese" Mézes-mandulás - már ezek a nevek is ínycsiklandóak, és aki kibírja Roald Dahl regényének bármelyik feldolgozását anélkül, hogy akár egy darabka csokit is megegyen, az ember a talpán.

 

Ponyvaregény

Szinte sajnáljuk, hogy a Big Kahuna Burger nem létezik, mert amilyen élvezettel eszik Jules a jó burgerból, egészen biztosan nagyon finom lehet.

 

A Keresztapa

Olasz maffiózókról szóló film nem létezhet jó kaják és kiadós evések nélkül. A Keresztapa alábbi jelenetében Clemenza okítja Michaelt, hogyan kell isteni spagettiszószt csinálni.

 

Nagymenők

Természetesen Scorsese klasszikusában is nagy figyelmet fordítanak a jó olasz ételekre. A börtönben a gengszterek is spagettit főznek húsgombóccal, és ha másra nem is, arra mindenki feltétlenül emlékszik, hogy a fokhagymát borotvapengével vágják leheletvékony szeletekre.

 

Becstelen brigantyk

Rétesevés még soha nem volt ennyire feszült és izgalmas, és Hans Landa olyan élvezettel falatozik, hogy a néző hirtelen megkíván egy nagy szeletet, púpozott tejszínhabbal a tetején.

 

Ízek, imák, szerelmek

Julia Roberts szerelmet vall egy szelet nápolyi pizzának. Mi is ezt tennénk.

 

Aranyeső Yuccában

"- És mit hozhatok második fogásként? - Mindent." Bud Spencernek amúgy is jól áll az evés, de ebben a zseniális evőversenyben a szokásosnál is jobban kitett magáért, egészen a csodálatos, "egy füzér banánt a doktor úrnak" lezárásig.

 

Bud Spencer és Terence Hill filmjei

Ahogy a pofonok, úgy a féktelen zabálás sem hiányzik a páros filmjeiből. Mert ők aztán nem esznek, hanem falnak, méghozzá cseppet sem szégyellősen. A hagymás bab pedig fogalommá vált, talán illene is nagy kezdőbetűvel írni: Hagymás Bab.