Kate Moss: nem igaz, amit Amber Heard állít

A szupermodell korábban Johnny Depp barátnője volt, és most tisztázott egy régi pletykát: azért esett le annak idején a lépcsőn, mert esett az eső, és nem azért, mert a színész lelökte.

Szerdán is folytatódott Amber Heard és Johnny Depp szappanoperaként húzódó pereskedése a virginiai Fairfax megyei bíróságon. Az ügy korábbi állomásairól már több alkalommal is írtunk itt a PORT.hu-n: mint ismeretes, Depp 50 millió dolláros rágalmazási pert indított volt felesége, Amber Heard ellen, miután a színésznő családon belüli erőszak elszenvedőjeként hivatkozott magára a Washington Post hasábjain 2018-ban.

Depp szerint Heard tönkretette a karrierjét a fizikai és szexuális bántalmazásról szóló hamis vádakkal – a színésznő azt állítja, ez nem igaz, és szintén rágalmazás miatt ő visszaperelte Deppet. A pereskedés pedig mostanra valóságos médiaeseménnyé vált: Heardről és Deppről szól a fél internet. A legutóbbi tárgyalási napokról a The Independent közölt három hosszabb cikket, ezekből közlünk most részleteket.

Amber Heard és Johnny Depp . Forrás: John Phillips / Getty Images for BFI


Még a hétfői tárgyalási napon Dr. David Spiegel Amber Heard oldalán tanúskodott a több millió dolláros rágalmazási perben. Az orvost arra kérte Johnny Depp ügyvédje, tisztázza korábbi vallomását azzal kapcsolatban, hogy Deppnek állítólag fülhallgatót kellett használnia az ötödik A Karib-tenger kalózai forgatásán, mert kábítószer- és alkoholfogyasztási szokásai miatt olyan rossz állapotba került, hogy nem volt képes megtanulni a szövegét, ezért súgni kellett neki.

Depp elismerte, hogy néha használt fülhallgatót a forgatáson, de csak azért, hogy zenét hallgasson.

Heard jogi csapata azonban azt állította, a felvételek során a fülhallgatóval komplett párbeszédekben segítették ki Deppet. Spiegel ezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte nem szokványos dolog, hogy „a színészeknek a teljes forgatókönyvet fülhallgatón keresztül olvassák fel”.

Depp ügyvédje erre visszakérdezett, hogy a pszichiáter honnan értesült egyáltalán erről, mire Spiegel azt válaszolta, hogy információi „a bírósági bizonyítékokból származnak”. Az ügyvéd ezután azt firtatta, hallott-e Spiegel arról, hogy Marlon Brando is használt fülhallgatót a forgatásokon. A pszichiáter erre kissé összezavarodott:

De hát ő már meghalt, nem? A válaszom az, hogy nem, most nem használ [fülhallgatót].

Johnny Depp, aki annak idején együtt dolgozott Marlon Brandóval (akinek sajátos életstílusa miatt valóban voltak szövegtanulási nehézségei, és inkább súgókártyákról olvasta fel a szövegeit), ezen a ponton már nem bírta tovább, és

a kezével eltakarva az arcát nevetni kezdett.

A keresztkérdések során Dr. Spiegelt arról is faggatták, mi alapján titulálta Deppet egy alkalommal idiótának. A pszichiáter ekkor megpróbálta tisztázni, hogy ő valójában nem azt mondta a sztárra, hogy „idióta”, hanem azt, hogy „idiótán tervez”, ami a színész azon döntésére vonatkozott, amikor például éjszaka utazott el repülőn egy korábbi vallomástételre:

Ha az embernek egy olyan perben, amelyben részt vesz, fontos dolga van, akkor szerintem idióta, ha előző este érkezik meg.
Amber Heard és Johnny Depp. Forrás: David Livingston / Getty Images


Szintén hétfőn szólították a tanúk padjára Kathryn Arnold szórakoztatóipari szakértőt, hogy Amber Heard mellett tanúskodjon. Arnold szerint Depp és jogi csapata „rágalmazó kijelentései” (miszerint a színésznő hazudott a bántalmazásokról) ahhoz vezettek, hogy a Heard elleni „negatív közösségi médiakampány” egyre csak erősödött, pedig pont akkor ért „a karrierje csúcsára”, hiszen ő játszotta az egyik főszerepet, az atlantiszi Mera hercegnőt a DC egyik legsikeresebb filmjében, az Aquamanben.

Arra a kérdésre, hogyan befolyásolták Heard hírnevét Depp és az ügyvédje nyilatkozatai, a szakértő a következőt válaszolta:

A nyilvánosságban ez nagyon negatív volt. A szakmában szeretik a munkáját, de most nem mernek vele dolgozni, mert minden alkalommal, amikor a neve szóba kerül, újra fellángol a negatív visszhang. Beszűkültek a lehetőségei. Már azok a dolgok sem állnak a rendelkezésére, amelyeken dolgozni szeretett volna.

A szakértő beszámolt arról a petícióról is, amelyben azért gyűjtenek aláírásokat, hogy Amber Heardöt eltávolítsák az Aquaman 2-ből „a Johnny Depp ellen felhozott koholt vádjai miatt” (jelen cikk megírásakor a petíció aláíróinak száma már meghaladta a 4 millió 359 ezret). Kathryn Arnold szerint Amber Heard karrierje épp „felfelé ívelő pályán” volt, és olyan sztárokkal kerülhetett volna egy szintre, ha nincsenek Depp és az ügyvédje kijelentései, mint Zendaya, Gal Gadot vagy Jason Momoa.

Depp ügyvédei azonban azzal érveltek, hogy egy ilyen összehasonlítás téves, mivel ezek a színészek mindannyian egy-egy ismert blockbuster franchise-hoz szerződtek, vagy eleve nagyobb karriert futottak be, mint amennyire Amber Heard ismert volt 2020-ban (a színésznő egy korábbi tanúvallomásában azt mondta, hogy Aquaman 2-beli szerepét jelentősen lecsökkentette a Warner a Johnny Depp-pel folytatott jogi csatározása miatt, és saját bevallása szerint „nagyon keményen harcolt azért, hogy egyáltalán benne maradhasson a filmben”).

A május 25-i, szerda tárgyalási napon az ismert szupermodell, Kate Moss, Johnny Depp egykori barátnője is tanúskodott a perben – de ő Depp mellett.

Mosst egy olyan incidensről kérdezték, miszerint Depp állítólag lelökte egy lépcsőn, amire Amber Heard is utalt egy korábbi vallomása során. A modell viszont azt vallotta: azért esett le a lépcsőn, mert esett az eső, és Depp soha nem lökte meg őt.