Június közepén újra kinyithatnak a mozik és a színházak

Valamint a múzeumok és a fürdők is. Ezt Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki, online megtartott sajtótájékoztatóján, a Kormányinfón jelentette be, hogy június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, erről 16-án szavaz az országgyűlés – írja az MTI. Ez a döntés a kulturális eseményeket az alábbiakban érinti:

  • június 16. után újra kinyithatnak a mozik (kérdés persze, hogy a Tenet mellett lesz-e olyan nagy nyári blockbuster, amiért a nézők a mozit fogják választani az otthoni streaming helyett),
  • ismét lehet színházba járni,
  • újra kinyithatnak a múzeumok,
  • újra megnyílhatnak a strandok és fürdők,
  • a Tankcsapdáéhoz hasonló „autóban ülős koncert” pedig azonnali hatállyal, általánosan megengedett lesz minden zenekar számára.
Fotó: Cinema City

 

A kormány ezen a héten szerdán döntött arról, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad (vagyis a mozik és színházak ugyan nyitva lesznek, de a nézőterén üléseket kell majd kihagyni, továbbra is tanácsos a maszkviselés, stb.). Gulyás szerint a járványügyi készültség fenntartása indokolt, az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányítási rendszere változatlanul a járványveszélyhez igazodik.

Gulyás Gergely a fentiek mellett bejelentette azt is, hogy a kormány 5,1 milliárd forintos kultúratámogató csomagról is döntött a Magyar Művészeti Akadémiával egyeztetve, melynek mint mondta, az a célja, hogy „a magyar kultúrát olyan helyzetbe hozzák, mintha nem lett volna járvány, és mérsékeljék a kultúrában dolgozókat ért károkat”.