Julia Roberts és George Clooney új romkomjának 5 legjobb pillanata

Október 6-án mutatták be a magyar mozik a Beugró a paradicsomba című filmet, Julia Roberts nagy visszatérését a romantikus komédia műfajához. Megnéztük, és kiválogattuk belőle a legemlékezetesebb mozzanatokat.

 

Ol Parker (Mamma Mia! Sose hagyjuk ABBA) rendezését alaposan megelőzte a híre, hiszen Roberts (aki olyan romantikus vígjátékokkal szerzett nevet magának, mint a Micsoda nő!, az Álljon meg a nászmenet!, a Sztárom a párom vagy az Oltári nő) még tavasszal azt nyilatkozta, hogy az elmúlt húsz évben azért hanyagolta a romkom (al)műfaját, mert nem kapott megfelelő forgatókönyvet – nem is túl burkoltan célozva arra, hogy a Beugró a Paradicsomba scriptjének köszönhetően

végre elérkezett az idő a nagy visszatérésre.

A film egyébként arról szól, hogy egy volt házaspár egymást azóta is engesztelhetetlenül gyűlölő tagjai kénytelenek ideiglenes szövetséget kötni annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy húszéves lányuk elkövesse ugyanazt a hibát, mint annak idején ők: azaz hirtelen felindulásból összekösse az életét valakivel, akit még csak nemrég ismert meg. A címre pedig az a magyarázat, hogy a közelgő esküvőre Balin kerül sor, Lily, a lányuk ugyanis ott készül hozzámenni egy balinéz fiatalemberhez.

 

 

Habár az előzetes alapján a Beugró a Paradicsomba féktelenül szórakoztató screwball comedynek tűnt (ez a romkomok azon válfaja, amelyben férfi és nő egymás ellen harcol, miközben valójában vonzódnak egymáshoz), a produkcióban ráadásul a színésznő George Clooney-val játszik együtt, akivel korábban már az Ocean’s Eleven, az Ocean’s Twelve és a Pénzes cápa című alkotásokban is közösen szerepeltek, a végeredmény végül nem lett olyan parádés, hogy ott emlegessük a műfaj legjobbjai között, de azért határozottan kellemes kis darab, amit alátámasztandó ki is választottunk belőle öt emlékezetes pillanatot – figyelembe véve persze, hogy ne lőjük le a film fontos fordulatait.


A sörpong

Miután Georgia (Roberts) és David (Clooney) megérkeznek Balira, megállapodnak benne, hogy a trójai faló taktikájának megfelelően először eljátsszák, hogy támogatják lányuk döntését, és nagyon örülnek a boldogságának, és csak később, orvul, sunyi módon próbálják meg megakadályozni a nászt. A leendő vejükkel való barátságos viszony jegyében így az első közös estén

„párok párok ellen” sörpongot javasolnak – azzal a csavarral, hogy az amerikai főiskolai bulik kedvenc piálós játékát sör helyett a helyi, igen erős röviditallal, az arrackkal játsszák.

Mivel az idősebb páros nagyon rutinos a sörpongban, könnyedén megverik a fiatalokat, és efölötti örömükben olyan szilaj jókedvük támad, hogy még a tánctérre is kimennek rázni egyet. Lányuk barátnője, Wren (Billie Lourd) a DJ-től kér is nekik pár oldschool számot, és megfizethetetlen látni, ahogy a két középkorú ember mindenről megfeledkezve ropja az Everybody Dance Now-ra, az It’s Like Thatre és a Jump Aroundra – miközben lányuk vércikinek érzi az egészet.

 


Billie Lourd és az óvszerek

Lily már említett barátnőjének, Wrennek a szerepeltetése a cselekményben elsőre talán funkciótlannak tűnhet, de ő az egyik legjobb karakter a filmben – a forgatókönyv mellett elsősorban az őt alakító csodálatos Billie Lourdnak köszönhetően (aki egyébként Carrie Fisher lánya és Debbie Reynolds unokája). Még a Balin játszódó jelenetek előtt van a lánynak egy nagyon vicces megmozdulása: miközben a két barátnő a záróvizsgák miatti nagy hajtást követően (jogot tanultak) a diploma átvételére és a bali nyaralásra készül, Wren elkezd matatni egy színes dobozban, amiről később kiderül, hogy egy óvszeres doboz – a lány pedig ki is vesz belőle egy saccra vagy két tucatnyi gumit. Az egyszeri viccnek látszó gegnek ráadásul később is lesz folytatása, hiszen a film legvégén még egyszer előkerül a színes csomagolású kotonokból összeálló pikáns kis leporelló.

 


A repülőút Balira

Talán ez az a része a filmnek, ami a leginkább koncentrálja a screwball comedy-elemeket, azaz az egyszerre vicces és pengeéles riposztokat. Ezt minden bizonnyal az alkotók, illetve az előzetes alkotói is így gondolták, mivel a képsor legnagyobb része bekerült a trailerbe is. Amikor Georgia és David elindulnak Balira lányuk esküvőjére, pechükre egymás mellé szól a jegyük a repülőn. Egy előzékeny utastársuk ugyan helyet cserél a nővel, de ezzel csak annyit ér el, hogy ezt követően az ő feje fölött repkednek a beszólások, amelyek közül talán az a legviccesebb, amikor David úgy kommentálja a házasságukat, hogy élete legrosszabb 19 éve volt, mire Georgia rávágja, hogy csak öt évig voltak házasok, erre a férfi:

„14 év volt kiheverni”.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy miután a stewardess kihozza a társaságnak a kirendelt pezsgőket, David inkább arra biztatja, hogy hagyja ott az egész üveget.

 


A delfintámadás

A screwball comedykre ugyan nem annyira jellemző a csetlés-botlásra vagy egyéb ügyetlenkedésre épülő fizikai poénkodás, filmünkbe azért jutott ilyen is – és

annyira abszurd, hogy lehetetlen nem nevetni rajta.

Történik ugyanis, hogy a további barátkozást elősegítendő a fiatalabb és az idősebb páros, természetesen Wrennel kiegészülve, kihajózik egy titkos helyre, ahol a vőjelölt, Gede beevezi a motorcsónakot egy csapat delfin közé, akikkel hőseink együtt úszhatnak. Míg Georgia azonnal beveti magát a barátságosnak tűnő állatok közé, addig David eléggé húzódozik – és később kiderül, hogy nem is minden alap nélkül, mert az egyik jószág egyenesen őt veszi célba. Nagyon vicces, amilyen fejjel George Clooney a delfintámadásra reagál, és Billie Lourdnak a sebesülést kommentáló arckifejezése is igen szemléletes.


„Szültelek!”

Ez a kis poén már a crazy credithez tartozik, azaz a filmvégi stáblista közben mutatott bakiparádéból, illetve rögtönzésekből összevágott bónuszjelenetek része, de annyira bájos, hogy nem tudtuk nem beválogatni. Ahhoz a korábbi képsorhoz kapcsolódik vissza, amikor Lily diplomaosztóján Georgia és David azzal kelt feltűnést, hogy amikor lányuk átveszi a diplomáját, egymásra licitálva próbálják ünnepelni, és a másikra rátromfolva kiáltoznak, hogy mennyire szeretik, és mennyire büszkék rá. A felvételek során pedig Julia Roberts egy alkalommal

a „szeretlek!” / „én jobban szeretlek!” / „én még jobban szeretlek!” / „legjobban szeretlek!” sorba beszúrta a nagy aduászt: „szültelek!” Touché!
Forrás: UIP-Duna Film