John Williams nem akar több filmzenét komponálni

Az ötszörös Oscar-díjas zeneszerző 90 éves lett idén, valószínűleg az Indiana Jones 5-ben halljuk majd utoljára a jellegzetes taktusait.

Több tucat kultikus népszerűségnek örvendő film és öt Oscar-díj után a legendás zeneszerző, John Williams készen áll arra, hogy befejezze filmzeneszerzői munkásságát. Az Associated Pressnek adott friss interjújában a 90 éves komponista elmondta: jelenleg épp az utolsó simításokat végzi az Indiana Jones 5 zenéjén, és nagyon úgy fest, hogy ez lesz az utolsó filmje.

Jelenleg az Indiana Jones 5-ön dolgozom, amiről Harrison Ford – aki jóval fiatalabb nálam – szerintem már bejelentette, hogy ez lesz az utolsó filmje. Szóval arra gondoltam: ha Harrison így van vele, akkor talán én is ugyanígy megtehetném.
George Lucas, John Williams és Kathleen Kennedy a Csillagok háborúja mozibemutatójának 40 éves jubileumát ünneplő, 2017-es Star Wars Celebration díszvendégei (forrás: Gerardo Mora/Getty Images for Disney)

 

Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, hogy Harrison Ford nyilvánosan nem jelentette még egyelőre be, hogy valóban a 2023 nyarán mozikba kerülő Indiana Jones 5 lesz az utolsó filmje, bár az kétségtelen, hogy ez lesz az utolsó alkalom, hogy a fejébe nyomja a kultikus régészkalapot (a heteken belül 80 éves sztár további nagy filmes projektjeiről nem tudni, a közeljövőben csak a Shrinking és az 1923 című tévésorozatban lesz látható).

Ettől függetlenül John Williams valószínűleg tényleg arra készül, hogy örökre befejezi a filmzenei karrierjét. Igaz, a tervei szerint továbbra is komponál majd zenét – de már csak koncertfellépésekre. A 90 éves zeneszerző szerint ugyanis egy hollywoodi blockbuster zenéjének elkészítése egy összetett, 6 hónapos munkafolyamat, ami „az élet ezen szakaszában már egy hosszú elköteleződés”.

Amennyiben ez most tényleg John Williams filmzeneszerzői karrierjének végét jelenti, akkor valóban méltó módon búcsúzik majd a pályájától. Idén ősszel kerül ugyanis a mozikba a sorban 29. Steven Spielberg-film, a Fabelmans, ami (a változatosság kedvéért) valószínűleg az utolsó grandiózus Spielberg-film lesz, és a rendező saját gyerekkorát, valamint a filmek iránt már fiatalon kialakult, sosem múló szerelmét mutatja majd be. Márpedig Williams és Spielberg együttműködése legendás: a filmtörténet számos nagy klasszikusán dolgoztak együtt A cápától kezdve az E.T.-n és a Jurassic Parkon át az Indiana Jones-filmekig.

John Williams és Steven Spielberg 2016-ban, a zeneszerző életműve előtt tisztelgő, Amerikai Filmintézet által szervezett gála megnyitóján (forrás: Frederick M. Brown/Getty Images)

 

John Williams a friss interjújában azt is elmondta, hogy sosem fogja megbánni az eddigi zenei munkásságát:

Ez adta meg nekem a képességet, hogy lélegezzek, hogy éljek, és megértsem, hogy több van bennünk a fizikai létezésnél. Anélkül, hogy vallásos lennék, mert hogy nem különösebben vagyok az, vallom, hogy létezik egy spirituális világ, egy művészi világ, egy olyan birodalom, amely a mindennapi valóság hétköznapi dolgai felett áll. A zene képes a költészet szintjére emelni az emberi gondolkodást. Elmerenghetünk azon, hogy a zene mennyire szükséges volt mindig is az emberiség számára. Mindig is szerettem azon töprengeni, hogy a zene régebbi, mint a nyelv, mert valószínűleg már azelőtt doboltunk és nádsípot fújtunk, mielőtt beszélni tudtunk volna. Tehát ez az emberi létünk alapvető része.

(via The Independent & Indiewire)