Joaquin Phoenix átvette az Oscar-díját, aztán másnap kihozott egy tehenet a vágóhídról a borjával együtt

A sztár elhunyt testvéréhez, River Phoenixhez hasonlóan gyerekkora óta elszánt állatvédő.

Sok mozimagazin megírta, hogy amikor Joaquin Phoenix a Jokerrel megnyerte a legjobb férfi főszereplő kategória Oscar-díját (olyan jelölteket legyőzve ezzel, mint Leonardo DiCaprio, Anonio Banderas, Jonathan Pryce és Adam Diver), akkor harcosan kiállt a nők, az őslakosok és az LMBTQ-közösségek egyenjogúságáért, valamint az állatok jogaiért, látványosan hadat üzent a rasszizmusnak és a homofóbiának, végül pedig a bolygó megóvására, az erőforrásaink elpazarlásának befejezésére szólított fel mindenkit. Egy konkrét példát is felhozott: nem tartja jó dolognak, hogy a mesterségesen megtermékenyített tehenektől, miután beindult a tejtermelésük, elveszik és vágóhídra küldik az újszülött borjaikat, csak hogy nekünk lehessen reggelente tej a kávénkban és a müzlinkben. Íme a teljes beszéd:

Phoenix olyannyira komolyan gondolta a színpadon elmondott tehenes példáját, hogy másnap tényleg elment egy Los Angeles-i vágóhídra, és kihozott onnan egy tehenet az újszülött borjával együtt. A két állat (Liberty és Indigo) a Farm Sanctuary egyik telepére került, amelyet direkt a húsfeldolgozó iparhoz kötődő farmokról elhozott szarvasmarháknak és csirkéknek létesített egy állatvédő szervezet. Phoneix és a Sanctuary Farm egy közös videót is készített minderről, ami most elég nagyot megy az interneten:

Joaquin Phoenix az Oscar-gálán elmondott beszédében megemlített testvéréhez, az 1993-ban elhunyt River Phoenixhez hasonlóan gyerekkora óta harcos környezetvédő. Hároméves kora óta vegetáriánus, felnőttként több állatvédő szervezet tagja és demonstráció résztvevője (sőt, évek óta nem hord a filmjeiben állati bőrből vagy szőrből készült jelmezt). Az Earthlings című állatvédő dokumentumfilm narrátoraként 2005-ben megkapta a San Diegó-i filmfesztivál humanitárius díját (ugyanebben az évben jelentkezett önként az elvonón a súlyos alkoholproblémái miatt), de régóta segíti az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet munkáját, és aktív tagja a The Lunchbox Fund igazgatótanácsának is, annak a jótékonysági szervezetnek, amely a szegény családokban élő dél-afrikai iskolások élelmezéséről gondoskodik. (via Indiewire.com)