Itt az előzetes az elveszett Romero-filmhez, amely állítólag sokkolóbb, mint a zombifilmjei

A film annyira sötét és könyörtelen, hogy a megrendelő annak idején inkább be sem mutatta.

Most jó igazán Romero-rajongónak lenni. A Port is megírta pár napja, hogy bár a zombifilmek atyja 2017-ben elhunyt, utolsó, félbehagyott forgatókönyve nyomán elkészül a Holtak alkonya című film az özvegye és egykori munkatársai jóvoltából. Most pedig az derült ki, hogy Romero elveszettnek hitt 1973-as filmjét felújították, és idén nyáron a közönség is láthatja majd a Shudder nevű streamingoldalon június 8-tól.

A film létezéséről is csak három éve értesülhettünk, amikor Daniel Kraus író, Romero és Guillermo Del Toro alkotótársa bejelentette, hogy megtalálták. A kópia megtekintése után Kraus akkor úgy nyilatkozott, hogy „reveláció” a film, és a rendező leghorrorisztikusabb munkája Az élőhalottak éjszakája mellett.

Pokoli a film. Hosszú karrierje során sokszor kritizálta az amerikai intézményeket Romero, de soha nem volt ennyire könyörtelen.”

A The Amusement Park („A vidámpark”) története szerint egy idős úriember meglátogatja a vidámparkot, de kiderül, hogy valójában egy pokoli rémálomra fizet be. A film egy sötét allegória, amelyben a park különféle látványosságai és játékai az idősek megpróbáltatásait szimbolizálják.

Romero a filmet első nagy sikere, Az élőhalottak éjszakája és a Holtak hajnala között forgatta le a Lutheran Society megbízásából, akik az idősekkel való rossz bánásmódra, illetve diszkriminációra („ageizmus”) akarták felhívni a figyelmet. A rendezőnek olyan meggyőzően sikerült ezt az allegóriát prezentálnia, hogy özvegye szerint a The Amusement Park Romero legfélelmetesebb filmje, és minden egyes kockáján ott az alkotói kéznyoma.

Tony Williams, aki 30 évvel ezelőtt látta a filmet, így összegezte a véleményét:

Az amerikai társadalom számára túl erős lenne ez a film… Lakat alatt kell tartani, soha nem kerülhet a közönség elé.”

Ezt a megrendelő, vagyis a Lutheran Society tagjai is így gondolták, ezért soha nem is mutatták be nyilvánosan, és Romerónak sem engedték meg, hogy levetítse.

via Indiewire