Íme a XXI. század 10 legjobb filmforgatókönyve!

A rangos rangsort a Writers Guild of America állította össze. A teljes lista nem kevesebb mint 101 forgatókönyvet tartalmaz.

Az amerikai forgatókönyvírók céhe, vagyis a Writers Guild of America hétfőn tett közzé egy terjedelmes listát A 21. század 101 legjobb forgatókönyve (eddig) címmel. Nem kis meglepetést okozott, hogy Jordan Peele Oscar-díjas Tűnj el! című filmje beelőzte többek közt Jim Carrey szintén Oscar-díjas romantikus sci-fijét, az Egy makulátlan elme örök ragyogását is. Íme a WGA által kiválasztott 10 legjobb forgatókönyvvel rendelkező film toplistája! A teljes, 101 filmet tartalmazó rangsor pedig ezen a linken böngészhető végig.

 

10. Memento (2000)

Leonard Shelby (Guy Pearce) életét egyetlen cél vezérli: megtalálni azt, aki megölte és megerőszakolta feleségét, és bosszút állni a haláláért. Leonard azonban egy furcsa gyógyíthatatlan betegségben szenved: olyan amnéziás, aki a frissen szerzett élményekre képtelen emlékezni. Egyetlen dologban biztos csupán hogy – bosszút akar állni. Betegsége azonban különösen megnehezíti ezt. Polaroid képekkel dokumentálja minden lépését, névjegykártyák, dokumentumok, tetoválások segítségével próbálja összerakosgatni élete és a brutális gyilkosság darabkáit. A szálak egyre bonyolódnak, mindenki gyanússá válik. A nagy kérdés pedig még mindig nyitott: ki a gyilkos?

 

9. Majdnem híres (2000)

A tizenöt éves, rockrajongó William (Patrick Fugit) a hetvenes évek elején egy kis helyi zenei újságba írogat. Egy nap telefonon keresik a neves Rolling Stone magazintól, és megbízzák, hogy írjon beszámolót a Stillwater együttes koncertturnéjáról. William kapva kap az alkalmon, és fejest ugrik a nagybetűs életbe: a zene, a szex és a drog világába. Csak az utazás, a koncertek és a lányok érdeklik, leginkább a szólógitáros barátnője. De vajon meddig titkolhatja, hogy valójában még csak egy kamasz?

 

8. Becstelen Brigantyk (2009)

A megszállt Franciaországban Shosanna (Mélanie Laurent) szemtanúja lesz, ahogy a német Hans Landa ezredes (Christoph Waltz) lemészároltatja a családját. A lánynak sikerül megszöknie. Új személyiséget felvéve Párizsban telepszik le, ahol egy mozit üzemeltet. Közben az amerikai Aldo Raine hadnagy (Brad Pitt) zsidó katonákból verbuvál csapatot, amely a brutális akciói miatt kétes hírnévre tesz szert a nácik körében. A német vezetés Shosanna moziját szemeli ki egy új propagandafilm premierjére, melyen a Führer és a többi vezető is megjelenik. Miközben Shosanna merényletre készül, Raine csapata is akcióba lendül, hogy kihasználja a helyzetet.

 

7. Vérző olaj (2007)

Az 1900-as évek elején az amerikai határvidéken minden az olajról szól. Amikor Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) hírét veszi, hogy van egy kisváros nyugaton, amely szinte fürdik az olajban, felkerekedik, és fiával együtt útnak indul Kaliforniába. Számításai beválnak, megcsinálja a szerencséjét, gazdag emberré válik. Ám a kitermelt olaj mennyiségével egyenes arányban növekszik a konfliktusok száma. Az olajbányászat velejárója a korrupció és a csalás, a pénz és a gazdagság ígérete pedig elvakítja az embereket, s a hagyományos értékek veszélybe kerülnek.

 

6. Holdfény (2016)

Little, Chiron és Black. Három név, melyek ugyanazon embernek három különböző életszakaszát jelölik, végigkísérve jellem- és személyiségfejlődésének legfontosabb részeit. A kisgyerek Little Miami leszakadó részén él egyedülálló és drogfüggő anyjával. Itt ismerkedik meg a drogdíler Juannal, és a saját korosztályából kitaszított fiú barátságot köt a felnőtt férfival.

A tinédzser Chiron a nemi érés szakaszába lépve keresi identitását. Végül a cselekmény a felnőtt, kigyúrt, harmincas Blackkel zárul, aki képes szembenézni múltbeli énjével és korábbi traumáival.

Vajon mik azok az események, amelyek a legnagyobb hatással vannak életünkre? Kik befolyásolják leginkább a jellemünket? Ezekre az univerzális kérdésekre próbál választ találni Barry Jenkins lírai filmje. A Holdfény időtlen történet az emberi kapcsolatokról és önmagunk megismeréséről.

 

5. Nem vénnek való vidék (2007)

Minden úgy kezdődik, hogy Llewelyn Moss (Josh Brolin) talál egy teherautót, amit egy csapat hulla őriz. A kocsiban egy jó adag heroin és kétmillió dollár pihen. Amikor Moss elveszi a pénzt, olyan katasztrofális erőszakhullámot indít el, amilyet még a korosodó, kiábrándult Bell seriff (Tommy Lee Jones) személyében képviselt törvény sem tud megfékezni. Ahogy hősünk megpróbál egérutat nyerni üldözői, de legfőképp egy rejtélyes figura elől, aki pénzfeldobással dönt emberi életekről, a film úgy növi ki a krimi kereteit, és kezd felölelni olyan témákat, melyek egyfelől ősiek, mint maga a Biblia, másfelől véresen frissek, mint a ma reggeli hírek.

 

4. Élősködők (2019)

A dél-koreai rendezőfenomén, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjáték, az Élősködők. A film antihőse Ki-taek (Kang-ho Song), akinek családja igazi semmirekellőkből áll. Ők mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. De természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.

 

3. Social Network – A közösségi háló (2010)

Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) jobban ért a számítógépekhez, mint a csajozáshoz. A Harvard egyetem diákja ideje nagy részét a gépe előtt tölti. 2003-ban új ötlettel áll elő: egy olyan oldalt indít a világhálón, ahol a haverok közösségi életet élhetnek. A kollégiumi szobából indult Facebook valóságos kommunikációs forradalmat hozott, és alapjaiban változtatta meg a világot, az emberi kapcsolatokat – és megváltoztatta alkotóját is. Hat esztendővel és ötszázmillió ismerőssel később Zuckerberg a világ legfiatalabb milliárdosa. Egykor békés, nyugodt életről álmodott, a siker azonban felkavarta mind a szakmai, mind a magánéletét.

 

2. Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Joel (Jim Carrey) döbbenten fedezi fel, hogy barátnője, Clementine (Kate Winslet) kitöröltette az emlékezetéből eseménydús kapcsolatuk minden emlékét. Kétségbeesésében ő is felveszi a kapcsolatot az eljárás feltalálójával, Dr. Howard Mierzwiakkal (Tom Wilkinson), hogy kitöröltesse a lányt a saját elméjéből. Ám ahogy Joel emlékei fokozatosan eltűnnek, úgy ébred rá újra a Clementine iránti szerelmére. Agya rejtett zugainak mélyéről olyan erők törnek fel, amelyek megpróbálják megakadályozni az eljárás sikerét. Ahogy Dr. Mierzwiak és munkatársai (Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood) szinte űzik-hajtják a férfit saját emlékeinek útvesztőjén át, világossá válik, hogy hősünk egész egyszerűen nem tudja kiverni a fejéből Clementine-t.

 

1. Tűnj el! (2017)

Chris (Daniel Kaluuya) és barátnője, Rose (Allison Williams) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás szüleit, ezért a lány meghívja a fiút egy hétvégére a családi birtokra. Chris a család túlzottan előzékeny vendégszeretetét annak tulajdonítja, hogy ezzel próbálják leplezni zavarukat, amiért a lányuk egy fekete sráccal jár. Ám ahogy telik a hétvége, egyre több nyugtalanító dolog történik, mígnem lassan fény derül az igazságra, ami felülmúlja a fiú legdurvább rémálmait is...



(via Deadline & Uproxx)

 

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.