Így született meg a Dirty Dancing ikonikus dala

Improvizációnak köszönhetjük a bizarr Hula Hana-produkciót.

Nemrég összegyűjtöttük a 35 éves Dirty Dancing legjobb dalait, a nagy klasszikusok közt azonban – érthető módon – nem kapott helyet a Hula Hana című szám. A főszereplő Baby nővére, Lisa Houseman által előadott szerzemény azonban a bizarrsága ellenére, vagy éppen azért, ikonikussá vált, és a karaktert alakító Jane Brucker tavaly el is mesélte, pontosan hogy született meg a szerzemény.

Bár Lisa dalának eredetileg csak a háttérben kellett volna szólnia, Brucker előadása annyira magával ragadóan fura volt, hogy a rendező, Emile Ardolino végül kiemelt helyet adott neki a jelenetben.


Az alkotók eredetileg a "Some Enchanted Evening" című számot akarták hallani, de az túl drága volt, így az egész jelenet kivágását fontolgatták. A rendező végül megkérdezte Bruckert, nem akar-e írni valamit, a színésznő pedig igent mondott, és megszületett a Hula Hana, amely egy szigeten élő elkényeztetett kölyökről szól. A dal stílusának ötlete valószínűleg Kenny Ortega koreográfustól származott, de adta magát, mert abban az időben nagy divat volt trópusi zenei témákat csinálni.

A dallamot is Brucker szerezte, és az ő ötlete volt a sajátos énekstílus is, vagyis hogy Lisa hol eltalálja a megfelelő hangnemet, hol elveszíti, ami jól szimbolizálja, hogy többet vállal, mint amire képes. A dal közben Lisa vissza is számol magának, ez a rész rögtönzés volt, amit a színésznő egyik zenész exbarátja inspirált.

A tánc, ami legalább annyira ikonikus, mint a dal, szintén improvizáció volt. Brucker nem akart túl nagy energiát beletenni, mert eleve csak a háttérben látszódott volna, sőt a színésznő abban sem lehetett biztos, hogy akár egyetlen snitt is bekerül belőle a filmbe. Kenny Ortegával közösen beszélték át a koreográfiát, az ő ötlete volt, hogy „könyökből” táncoljon, a trópusi szigeteken ugyanis így táncolnak a férfiak.

Forrás: Paramount Pictures

 

Érdekesség, hogy Brucker sokáig nem kapott kreditet a dalért. A forgatás idején úgy volt vele, nem akarja felbosszantani a producereket azzal, hogy pluszpénzt kér a dal megírásáért, amikor pedig kiderült, hogy közönségkedvenc lett a szám, már túl sok év telt el, és nem lett volna lehetősége érvényesíteni a jogait. Amikor viszont színpadi produkcióként dolgozták fel a filmet 2004-ben, végre megkapta a kreditet. Felhívta Kenny Ortegát, aki belement, hogy fele-fele arányban osszák el a jogokat. A következő párbeszéd zajlott le:

Ortega: "Megteszem, ha elénekled a dal utolsó hangját."

Brucker: "Kenny, nem lehet. A termelői piac parkolójában vagyok."

Ortega: "Nem megyek bele, ha nem énekled el"

A színésznő így aztán behajolt a kocsijába, és elénekelte.

Via: EW