Helló Doki! - A 10 legmenőbb feltaláló a filmekben

Na de ki a legnagyobb kedvencünk? A szórakozott professzor a Flubberből? Doki a Vissza a jövőbe-trilógiából? Tony Stark a Marvel-filmekből? Vagy Az alkimista és a szűz kémikusa? Szavazz a kedvencedre!

A feltalálók napja az a nevezetes dátum, amikor az egyes országban a jeles tudósokról és találmányaikról emlékeznek meg – de szinte minden országba más-más naptári napra esik a feltalálók ünnepe. Argentínában például 1986 óta tartják meg szeptember 29-én, Bíró László József, a golyóstoll feltalálójának születése évfordulóján. Az Egyesült Államokban Ronald Reagan elnöksége alatt, 1983-ban rendelték el, hogy február 11. legyen a feltalálók napja: ekkor született ugyanis a fonográf és az izzólámpa atyja, Thomas Alva Edison. Magyarországon az 1989-ben megalapított Magyar Feltalálók Egyesületének 20. évfordulója alkalmából, a jubiláló szervezet kezdeményezésére 2009június 13-án ünnepelték legelőször a feltalálók napját – azért ekkor, mert az első magyar Nobel-díjasunk, Szent-Györgyi Albert biokémikus 1941-ben ezen a napon jelentette be találmányát, a C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását. A jeles alkalomra összeszedtük a filmművészet legismertebb, legmenőbb feltalálóit, és most arra kérjük a Port.hu olvasóit, szavazzák meg: ki a legmenőbb feltaláló a filmekben?

1. Q a James Bond-filmekből

Az MI6 kütyüfelelőse, akit Desmond Llewelyn alakított, az 1962-es Oroszországból szeretettelben bukkant fel először, és egészen az 1999-es A világ nem elégig látta el folyamatosan a 007-est olyan hasznos, vagy épp teljesen hasznavehetetlen, de mindenképpen mókás ketyerékkel, mint a robbanó fogkrém, az embert elnyelő kanapé, a lábgipszbe rejtett puska, a röntgenszemüveg, a lángszórós skót duda  vagy épp a felragasztható harmadik mellbimbó (a legmókásabb Bond-kütyüket ebben a korábbi Port.hu-cikkünkben lajstromoztuk).

 

2. Willy Wonka a Willy Wonka és a csokigyárból

Forrás: Port.hu

Roald Dahl meseregényének 1971-es feldolgozásában az egész világ meglepődik, amikor a híres feltaláló és csokigyáros, Willy Wonka (Gene Wilder) sok éves titkolózás után kihirdeti: öt szerencsés kiválasztott körülnézhet a gyárában, meglesheti híres csokoládéinak titkát, és mindezek tetejébe élete végéig ingyenes ellátást kap a Wonka termékekből. Senki sem szeretné jobban ezt a díjat, mint az ifjú Charlie (Peter Ostrum), de a családja túl szegény ahhoz, hogy a drága Wonka csokikból vásároljon, márpedig így semmi esélye, hogy egyhez hozzájusson abból az öt csokiba rejtett aranytallérból, mely a belépést jelentené. Ám a mozi világában éppen az a csodálatos, hogy minden megtörténhet...

 

3. Egon Spengler a Szellemirtókból

Forrás: InterCom

 

Ivan Reitman 1984-es kultfilmjében Dr. Egon Spenglert (Harold Ramis), a bogaras feltalálót, valamint a parapszichológus kollégáit, Dr. Venkmant (Bill Murray) és Dr. Stantzot (Dan Aykroyd) kirúgják az egyetemről, ahol tanítottak és kutatásaikat végezték. Így aztán más megélhetés híján kénytelenek szellemirtó irodát nyitni Manhattanben. Az első komoly megbízások nem is váratnak sokáig magukra, ám hőseinknek hamarosan egy egész seregnyi New Yorkban garázdálkodó kísértetet kell elkapniuk Dr. Spengler furmányos szerkezeteivel.

 

4. Data a Kincsvadászokból

Forrás: Port.hu

 

Richard Donner, Steven Spielberg és Chris Columbus 1985-ös családi kalandfilmje a gyerekek mesés világába kalauzol el bennünket. A két testvér, Mikey (Sean Astin) és Brand (Josh Brolin), barátaikkal nekivágnak a világnak, hogy egy régi térkép alapján megtalálják a hajdanvolt kalózkapitány mesés kincseit, amire nagy szükségük van, ha meg akarják menteni az otthonukat. Útjuk során számos veszéllyel kell szembenézniük, a kincset rejtő barlang csapdáitól kezdve egy aranyra áhítozó olasz bűnbandáig, ráadásul a Walsh testvérek feltaláló cimborájának (Jonathan Ke Quan) kütyüi is legalább annyira hátráltatják a kis csapatot, mint amennyire segítik a kincskeresést. A Kincsvadászok szereplőinek újratalálkozásáról pedig itt írtunk

 

5. Doki a Vissza a jövőbe-trilógiából

Forrás: UIP-Duna Film

 

Robert Zemeckis 1985-ös, időutazós sci-fije ma már igazi kultfilm, ami első sorban annak köszönhető, hogy a történet különc tudósa, Doki (Christopher Lloyd), a plutónium meghajtású időgépét pont egy eleve kuriózumnak számító  DeLorean DMC–12 típusú járgányba építette bele, a villámcsapás energiáját hasznosító fluxuskondenzátorral együtt (később a típus háztartási szeméttel működő fúziós reaktort kapott, és repülni is tudott)! A bogaras Dokit azonban váratlanul halálos támadás éri, és csak a legjobb barátja, Marty McFly (Michael J. Fox), a kisvárosi kamasz segíthet rajta. Arra azonban Marty sem számít, hogy az időgéppel 1955-be utazik vissza, épp abba az időszakba, amikor szülei még az iskolapadot koptatják...

 

6. Wayne Szalinski a Drágám, a kölykök összementek!-ből

Forrás: InterCom

 

Joe Johnston 1989-es családi vígjátékában szegény Wayne Szalinski professzor (Rick Moranis) nem örvend túl nagy népszerűségnek: szomszédai őrültnek tartják, feleségének elege van az állandó kísérletezgetéseiből, kollégái pedig semmibe veszik legutolsó nagy dobását, az elektromagnetikus kicsinyítő gépet. A kedves munkatársak nem kacagnának olyan hangosan, ha látnák az alaposan összement Szalinski gyerekeket! Miközben békésen játszadoznak a szomszéd gyerekekkel, egyszer csak azon kapják magukat, hogy a hangyákkal kerültek egy szemmagasságba, és hamarosan a kert végi szemeteszsákban találják magukat – ráadásul ebben a furcsa világban a kavicsok megmászandó hegycsúcsnak látszanak, a pocsolyák óceánnak tűnnek, és a fűnyíró is halálos veszedelmet jelent!

 

7. Victor Frankenstein a Frankensteinből

Forrás: InterCom

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy Frankenstein nem az összevarrt fejű, bamba szörny neve, hanem az Isten-komplexumos teremtőjéé, Dr. Frankensteiné. Nincs ez másképp Kenneth Branagh kiváló, 1994-es rendezésében sem, amelyben ráadásul a doktor szerepét is ő maga alakítja. Victor Frankenstein az orvosi egyetemen Waldman professzor előadásaitól elragadtatva, maga is el kezd kísérletezni a mesterséges élet előállításán. Egy viharos éjjel sikerül is életre keltenie egy lényt, akit halott emberek testrészeiből fércelt össze. A fiatal tudóst lenyűgözi a teremtménye, ugyanakkor elszörnyed az általa létrehozott monstrumtól. Egy nap azonban az öntudatra ébredt szörnyszülött (Robert De Niro) elszökik...

 

8. A szórakozott professzor a Flubberből

Forrás: InterCom

 

Ebben az 1997-es vígjátékban Robin Williams alakítja Phillip Brainardot, a címbéli szórakozott professzort, aki olyannyira a tudomány megszállottja, hogy kétszer is elfelejt megjelenni a saját esküvőjén! Pedig valójában mindent azért tesz, hogy végre létrehozza azt a forradalmian új energiaforrást, ami megoldhatná Sara (Marcia Gay Harden), a kedvese által vezetett tudományos intézet súlyos anyagi gondjait. A harmadik esküvőre készülődve, késő délután a professzor laboratóriumában végül is megszületik a nagy mű: egy zöld, ragacsos izé, a rugacs, ami ha bármihez hozzáér, képes hihetetlen sebességgel megröptetni azt.

 

9. Tony Stark A Vasemberből

Forrás: UIP-Duna Film

 

Belegondolni is elképesztő, hogy 23 évvel ezelőtt, 2008-ban robbantott kasszát az addigra már teljesen elfelejtett Robert Downey Jr. a zseniális feltaláló és különc milliárdos, Tony Stark bőrébe bújva, hogy aztán útjára indítson egy olyan franchise-t, amihez nemigen készül már manapság 1 milliárd dollárosnál szerényebb bevételt produkáló szuperhősfilm. Talán ez annak is volt köszönhető, hogy Stark a Bosszúállók-brigád legviccesebb, ugyanakkor legemberibb tagja. Nem egyókori isten, nem egy veszedelmes mutáns, és nem is egy legyőzhetetlen űrlény, hanem csak egy menő üzletember a hadiiparban, aki nagykanállal habzsolja az életet... Egészen addig, amíg egy támadás során vasszilánk nem fúródik belé, amely megállíthatatlanul halad a szíve felé. A terroristák fogságába eső Tony Stark olyan szuperfegyvert kalapál össze, ami számára is életmentő páncélöltözetet jelent, amely segítségére lehet a szökésben, és abban is, hogy a későbbiekben összeverbuváljon Nick Fury (Samuel L. Jackson) és Hadigép (Terrence Howard) segítségével egy igazán ütős szuperhőscsapatot.

 

10. Sziráki professzor Az alkimista és a szűzből

Forrás: Mokép

 

Természetesen ha már egyszer a magyar feltalálók napjára időzítettük a filmművészet legjobb feltalálóinak listáját, úgy illik, hogy legyen benne egy hazánkfia is– ezért válogattuk be az összeállításunkba Kamondi Zoltán Az alkimista és a szűz című filmjét 1998-ból. Igaz, ebben pont nem a korszak egyik magyar sztárszínésze alakítja Sziráki professzort, hanem Mariusz Bonaszewsky... Sziráki a kémia egyetemi tanára, és az aranycsinálás titkának megszállt kutatója. Hírnevet akar, és egyszersmind megoldást szorongató anyagi gondjaira. Amikor találkozik Eszténával, a szüzesség elvesztésére vágyó, excentrikus bölcsésszel (Ónodi Eszter), sikerül neki a varázslat: a műanyagból arany lesz. A léha és link férfi azonban nem ismeri fel a találkozás kivételességét, ellöki magától a lányt. Csakhogy eközben Maci, Eszténa bumfordi és bivalyerős lovagja (Növényi Norbert), aki bármire képes a lányért, féltékenységből üldözni kezdi az alkimistát. Vajon megtalálja Sziráki az alkimisták kérdésére a választ? És fontos-e egyáltalán az aranycsinálás?

Ki a legmenőbb mozifilmes feltaláló?
Q a James Bond-filmekből
Willy Wonka a Willy Wonka és a csokigyárból
Egon Spengler a Szellemirtókból
Data a Kincsvadászokból
Doki a Vissza a jövőbe-trilógiából
Wayne Szalinski a Drágám, a kölykök összementek!-ből
Victor Frankenstein a Frankensteinből
A szórakozott professzor a Flubberből
Tony Stark A Vasemberből
Sziráki professzor Az alkimista és a szűzből