Gondoltátok volna, hogy ezek a sztárok nem saját néven futnak?

Hétköznapinak tűnő művésznevek és a hozzájuk kapcsolódó vicces sztorik Miley Cyrustól Olivia Wilde-on át Tom Cruise-ig.

Az olyan sztárokról, mint Jamie Foxx, Marilyn Manson vagy Lana Del Rey, mind sejthetjük, hogy a szakmájukban nem saját, civil nevüket használják, hanem felvettek valami jól hangzó, extravagáns álnevet – a Brian Hugh Warner néven született botrányhős énekes például két popkulturális ikon, Marilyn Monroe színésznő és a sorozatgyilkos(ságra felbujtó) Charles Manson nevét szikráztatta egybe. De sok olyan művész van, aki olyan felvett névre cserélte le a saját becsületes nevét, ami még csak nem is hangzik különlegesen. Lássuk, mi motiválta őket!


Miley Cyrus

A polgárpukkasztás színész-énekes királynője nem a vezetéknevét változtatta meg, hiszen Destiny Hope Cyrus néven született, a szintén zenész és színész Billy Ray Cyrus gyermekeként. Sokat mosolygó kislányát azonban az apa két keresztneve helyett csak Smiley-ként becézte, ami Miley-ra rövidült, és annyira rajta ragadt Cyruson, hogy most már hivatalosan is ez a neve.

Forrás: Samir Hussein / WireImage / Getty Images

 

Michael Caine

Az angol színészfejedelem Maurice Joseph Micklewhite néven született, és még pályája elején, akkori ügynöke tanácsára változtatta meg a nevét az egyszerűbb, jobban megjegyezhető Caine-re – érdekesség, hogy a vezetéknévvel együtt ment az eredeti keresztneve is. A Caine-t egyébként a sztár Humphrey Bogart 1954-es filmjéből, a Zendülés a Caine hadihajón című háborús drámából vette, mivel Bogartra már gyerekkora óta hősként tekintett.

Katy Perry

A popsztár Katheryn Elizabeth Hudsonként látta meg a napvilágot, szóval most elvileg Katy Hudsonként kellene énekelnie, csak amikor elkezdett a szórakoztatóiparban tevékenykedni, előzékenyen megváltoztatta születési nevét, mert nem akarta, hogy összekeverjék Kate Hudson színésznővel.

Forrás: Michael Kovac / Getty Images for SiriusXM

 

Michael Keaton

A Batman és a Birdman sztárjának a neve is elég hétköznapian hangzik ahhoz, hogy azt higgyük: nem művésznévvel állunk szemben. Keatont azonban eredetileg Michael Douglas néven anyakönyvezték – szóval nem is szorul további magyarázatra, hogy miért változtatott nevet.

Olivia Wilde

A Doktor House című sorozat Tizenhármasaként híressé vált, nemrégiben pedig rendezőként is bemutatkozott színésznő eredeti neve az előkelő Olivia Jane Cockburn. Vele kapcsolatban az az érdekesség, hogy nem a filmes szakma kedvéért változtatott nevet: már a középiskolában megtette, hogy így tisztelegjen kedvenc írója, Oscar Wilde előtt.

Portia de Rossi

A népszerű sorozatszínésznőnek sem a sajátja jól csengő, olaszos neve – mondjuk ha elnézzük szőke tincseit és világos bőrét, ez nem is olyan meglepő. Az Amanda Lee Rogers néven született sztár a Portiát Shakespeare A velencei kalmár című drámájából vette, a Rossit meg saját kútfőből.

„Azért, mert ausztrál vagyok, és arra gondoltam, hogy egy egzotikus olasz név jobban bejön majd, mint az Amanda Rogers”

– magyarázta egy interjúban maga a színésznő. Szerintünk jól döntött, nagyon illik hozzá a Portia de Rossi!

Forrás: Gabriel Olsen / WireImage / Getty Images

 

Tom Cruise

Napjaink egyik legnagyobb megasztárja Michael Caine-hez hasonlóan pályája elején szintén akkori ügynöke tanácsát követve szabadult meg a vezetéknevétől, és kezdte el használni a középső nevét, keresztnevének becézett formájával. Mondjuk ahhoz éppen nem kell tehetségkutató ügynöknek lenni, hogy megmondjuk: a Thomas Cruise Mapother IV kissé körülményes, és a plakátokon sem mutatna valami jól...


(via The Wrap)