Filmeket utánoztak - belehaltak

Sokan összekeverik a filmeket a valósággal, és vannak, akik emiatt az életükkel fizetnek. Összeszedtünk néhány tragikus esetet.

Vissza a jövőbe

Robert Zemeckis vagány időutazós trilógiája telis-teli sokat idézett jelenetekkel. Közölük az egyik Marty gördeszkás mutatványa, amit az első részben kétszer is bemutat, nevezetesen, amikor egy autóba kapaszkodva gyorsítja fel magát. 1987 júniusában az oklahomai Jenks városában néhány kamasz leutánozta a mutatványt - csakhogy egyikük, a 13 éves Mark Smith deszkája nekikoccant az autó kerekének. A srác elveszítette az egyensúlyát, elesett és beütötte a fejét. Öt nap múlva meghalt.

 

Út a vadonba

Sean Penn 2007-es filmje megtörtént tragédiát dolgoz fel: Chris McCandless (a filmben Emile Hirsch alakítja) 1992-ben halt meg az alaszkai vadon közepén. A naiv, életigenlő fiatalember fogta magát, megvált minden vagyontárgyától, és felkerekedett világot látni. Átutazta az Egyesült Államokat, alkalmi munkákból élt, az emberek vendégszeretetére bízta magát, míg végül Alaszkában kötött ki. Utolsó hónapjait egy kisbuszban tengette a vadon kellős közepén, ahová már utak sem vezettek. És ezt szó szerint kell érteni: az aranyásók korábbi útvonalát a 60-as évek elejére leaszfaltozták, hogy teherautók is közlekedhessenek rajta, és a mintegy 77 kilométernyi út több folyón is áthalad, de a hidak soha nem készültek el. McCandless Healy városkájából vetette be magát a vadonba, és a nevezett úton, a Stamped Trailen haladt befelé. A nevezetes 142-es számú buszra 45 kilométernyi gyaloglás után talált rá. A kibelezett jármű egykor a munkások szálláshelyéül szolgált, ágyakkal, kályhával szerelték fel, és mert a hátsó tengelye eltört, az építkezés végeztével otthagyták a semmi közepén. McCandless ebben a buszban élte le utolsó hónapjait. Vissza akart térni a civilizációba, de a tavaszi olvadás életveszélyesen felduzzasztotta a folyókat, végül a krónikusan lesoványodott srác abba halt bele, hogy tudatlanságból mérgező növényt evett.

Mióta ez a tragédia világszerte ismertté vált, rendszeresen fiatalok zarándokolnak a buszhoz - dacolva a faggyal, a jéggel, a tavasszal őrülten vágtázó folyókkal és az éjszaka ólálkodó vadállatokkal. A busz autóval megközelíthetetlen, télen (motoros)szánnal, nyáron gyalog lehet csak eljutni oda, de még így is veszélyes.

2013-ban az arizonai, 18 éves Jonathan Croomot annyira megbabonázta McCandless élettörténete, hogy úgy döntött, ő is így akar élni. Városi gyerek lévén semmilyen tapasztalata nem volt. Még Alaszkáig sem jutott. Amikor az oregoni Riddle-ben eltűnt, a rendőrség keresni kereste, és nemsokára megtalálták az autóját, benne a fiú tárcájával. Nem messze onnan, az erdőben lelték meg a holttestét - Croom öngyilkos lett. És noha McCandless ragaszkodott az életéhez, és egy buta tévedés miatt halt meg, a két eset közötti hasonlóság szembetűnő.

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka

Amikor Jack Sparrow kapitányt fel akarják kötni, az ifjú Will siet a megmentésére: miután lenyílik a csapóajtó, gyorsan belehajítja a kardját, így ahelyett, hogy kedvenc részeges kalózunk a nyakát szegné, a pengén egyensúlyozva ki tudja várni, hogy levágják a kötélről. Scott Buckley-t, egy 12 éves brit fiút annyira lenyűgözött a film, hogy le akarta utánozni a jelenetet, de a mutatvány közben véletlenül felakasztotta magát. Az eset utáni tárgyaláson a nevelőszülők tanúvallomása során derült ki, hogy a fiú hajlamos volt az utánzásra, és elhitte magáról, hogy sérthetetlen - akárcsak a filmek szereplői.

 

A csodálatos Pókember 2.

Az Andrew Garfield-féle Pókember második részének indonéziai bemutatóját nagyon várta egy ötéves indonéziai kisfiú, de szülei nem tudták moziba vinni, mert a kistestvére megbetegedett. A fiúcska dühösen bezárta magát a szobájába, kinyitotta az ablakot, majd Pókemberként le akart mászni az épület falán. 19 emeletet zuhant, az orvosok nem tudták megmenteni.

 

Halálos iramban-sorozat

Nem véletlenül írják ki a sorozat darabjainak végére jó nagy betűkkel, hogy a látott autós mutatványokat profi kaszkadőrök csinálják, és ne utánozzák azokat a valóságban, mert életveszélyesek. Ugyanis a filmekben látott menőséget többen szerették volna igazinak hinni, utcai autóversenyeket rögtönöztek, és néhányan bele is haltak.

(Forrás: Grunge)