Filmek legvagányabb figurái

Indiana Jones, Han Solo, Snake Plissken, Ellen Ripley, Mary Poppins, Dale Cooper, a Töki, a járókeretes Elvis, és még mások. No és Paddington medve. Bizony, ő is.

Indiana Jones

Vajon hány gyerek akart régész lenni, miután megnézte az Indiana Jones-filmeket, és utána hányan szomorodtak el, hogy egy régész nem pattogtatja az ostorát és menekül nácik elől, hanem ecsettel a kezében görnyed a porban és tisztogatja a csontokat? Kevés igazi kalandfilm létezik, no meg kevés olyan emblematikus figura, mint a jó Jones professzor. Belevaló, tökös kalandor, és rajta kívül talán Hellboy az egyetlen, aki olyan örömmel veri a nácikat, mint ő.

 

Han Solo

Harrison Ford hihetetlenül szerencsés ember, hiszen az univerzum másik legmenőbb figuráját is eljátszhatta. Színészi eszköztára ugyan nem túl széles, de elég csak megvillantani csibészes félmosolyát, és máris levesz mindenkit a lábáról. Természetesen Han Solo lőtt először a Mos Eisley-i kantinban, és ne feledjük, hogy az ő szájából hangzik el a világegyetem egyik legfrappánsabb szerelmi vallomása. Az ébredő Erőben pedig csápos szörnyeket csempészik egy űrkamionban. Csápos szörnyeket!

 

Ellen Ripley

Ripley már alapvetően kőkemény nő, de mégsem úgy, ahogy mondjuk a legtöbb női akcióhőst szokták ábrázolni, nevezetesen férfinak, csak mellekkel. Ripley mindvégig megmaradt nőnek, igazi, hús-vér nőnek, és sokadjára is ugyanolyan elszántan aprítja a savas vérű óriásbogarakat, mint először - és gondoljunk bele, az Alien-tetralógia Ripley szemszögéből mindössze néhány hét, hónap alatt játszódik. Ha lángszórót adunk a kezébe, még menőbb lesz, és ne feledjük: ő az egyetlen, aki bunyóban kicsinált egy Alien királynőt.

 

Snake Plissken

Snake-et az amerikai kormány kétszer is megszívatta, és a félszemű sittes mindkét alkalommal busásan visszaszívatta őket - másodjára egészen a középkorba lőtte vissza az emberiséget, majd rágyújtott egy szál cigarettára. Így kell ezt csinálni.

 

A Töki

Noha nem egy szerepmodell, mégis, olyan jó lenne úgy élni, mint a Töki. Szarni rá, és menni bowlingozni. Persze olyan stílusosan senki sem tudná csinálni, mint Jeff Bridges, neki még a tejes bajusz is rendkívül jól áll, ahogy a koszlott fürdőköpeny, no és minden idők leghíresebb, egyben legvagányabb csúnya kardigánja is.

 

Tyler Durden

Tyler Durden egy gyökér. Mégis, szívesen elmennénk vele sörözni, mert ellenállhatatlan és laza gyökér. Brad Pitt nélkül közel sem lenne akkora kultfilm a Harcosok klubja, hiszen - lássuk be - Edward Nortonnak semmi sármja, és nehéz lenne bárki mást Pitt helyébe képzelni.

Jules Winnfield

Ezékiel 25:17. Kell ennél több bizonyíték? Bár Samuel L. Jackson egyébként is az egyik legmenőbb fickó a világon, szóval bármit is csináljon, legyen éppen Zeus, a Die Hard harmadik részéből, Nick Fury vagy Mace Windu, tulajdonképpen képtelen nem menőnek lenni.

 

Ford Fairlane

Nagy Feró szinkronhangja és a káromkodást művészi szintre emelő magyar szöveg nélkül nem lenne ennyire vagány a rock'n roll detektív, mint ahogy a világ többi részén nem is az. De nekünk, magyaroknak igen, és milyen jól jártunk!

 

Anton Chigurh

Kevés félelmetesebb figura létezik nála. Hiába lövik le, rohan bele egy autó, még darabokban is csak megy tovább, mint egy nevetséges frizurájú terminátor. Nem csak a vér fagyna belénk, ha összefutnánk vele, és jó eséllyel nem is élnénk túl, de stílusa, az van az aljas kurafinak.

 

Dale Cooper

A Twin Peaks harmadik évadában szinte végig nélkülöznünk kellett a kávé- és meggyes pite-függő FBI-ügynököt (kaptunk helyette a jók oldalán egy zseniális Dougie-t), pedig Cooper minden képernyőn töltött pillanata kincs. 

 

Ash Williams

Bruce Campbell fantasztikusan vicces csávó, és ő is abba a kategóriába tartozik, aki alanyi jogon piszkosul menő. Karrierjét a zombimészárló, láncfűrészkezű, öntelt tahó Ash karakterével alapozta meg, és tulajdonképpen benne is ragadt ebben a szerepben, de cseppet sem bánjuk. 

 

A járókeretes Elvis Presley

Méghozzá Bruce Campbell alakításában, járókerettel. A feketévé operált JFK-vel (akinek az agyát egy zacskó homokkal helyettesítették) száll szembe a cowboyruhát viselő, ősi egyiptomi múmiával. Bődületes marhaságnak hangzik, és ugyan az is, ám a Bubba Ho-Tep remek film, egy nagyon szép befejezéssel.

 

Az idős Luke Skywalker

Igen. Sokan utálják Az utolsó jediket és az öreg Luke Skywalkert egyaránt, de a Tökibe oltott jedi mester szerepe nagyon jól áll Mark Hamillnak, és az eredeti trilógia hűdekomoly Luke-ja után jó látni az ugyan megkeseredett, de tulajdonképpen kicsit genyó, vicces öreget.

 

Mary Poppins

"Maga a megtestesült tökély." És így is van. Noha Mary Poppins kiismerhetetlen figura, és (látszólag) eléggé fenn hordja az orrát, de csodát varázsol mindenki életébe, és lássuk be, mindenkinek szüksége van arra, hogy a gyerekkori varázslat visszaköltözzön a szívébe. És a lábait furán tartó dada mindezt olyan eleganciával teszi, mint senki más. 

 

Paddington

A Legsötétebb Peruból Angliába érkező, majd a Brown családnál otthont találó medve a látszattal ellentétben igenis menő figura. Gondoljunk csak bele: ez a rendkívül udvarias, kellemes hangú mackó egy egyszerű ablaktisztítással boldoggá teszi a morcos és magányos katonát, hiszen az megtalálja élete szerelmét, egy nagy adag marmeláddal mondhatni úriemberekké varázsolja a legzordabb bűnözőket, és ugyan olykor csúnyán néz, hogy leszereljen valakit, rendre véletlenül összetör-felgyújt-lerombol dolgokat, de Lucy néni tanácsait megfogadva boldogabbá tesz maga körül mindenkit. És az ő szájából még az is igaznak tűnik, hogy a család a legfontosabb - nem úgy, mint a keménykedő paprikajancsi Dominic Torettóéból.