Filmbéli gonosztevők, akiknek valójában igazuk van

Bár a módszereik vitathatók.

Henri Ducard/Ra’s al Ghul 

A Batman: Kezdődik! főgonosza tulajdonképpen csak meg akarja tisztítani Gotham Cityt a bűnözőktől. Jóval szofisztikáltabb módszert is választhatott volna, mint a tömeggyilkosságot, és akkor Batman sem hagyta volna, hogy szerelvényestől lepottyanjon a magasvasútról.

 

Erik Killmonger - Fekete Párduc

Az MCU gonosztevői általában világuralomra törnek, vagy csak simán el akarnak pusztítani ezt-azt, de a Fekete Párduc ellenfele csupán apja halálát akarta megbosszulni, és jogot akart formálni a trónra, amiben a wakandai törzsek is támogatták. Sőt, neki esze ágában sem volt megnyitni az országot a világ előtt, így a wakandaiak valószínűleg Thanos megjelenésekor sem vettek volna részt a harcban, a csettintés előtt nem haltak volna meg annyian a törzsekből.

 

A Nyugati Boszorkány - Óz, a csodák csodája

Gonosznak nevezik az Óz, a csodák csodája boszorkányát, pedig Dorothy kezdte: házastól rápottyanva, agyonütötte a boszorkány testvérét, és Glinda önhatalmúlag a lánynak adta a varázscipellőt. Igaz ugyan, hogy a Keleti Boszorkány sanyargatta a mumpicokat, de ettől függetlenül húga csak a családi jussát követeli. Erre jól leöntik egy vödör vízzel, és szegény banya pocsékká lesz.

 

Thanos - Bosszúállók, Marvel

Az univerzum túlnépesedett, a nyersanyagokat felélték, az élőhelyek pusztulnak, tombol az ínség és a szegénység. Na persze nem az a megoldás, hogy legyilkoljuk a világegyetem élőlényeinek a felét, még ha ezzel tulajdonképpen egy jobb életet nyújtunk a megmaradtaknak, a gyászt és a veszteséget leszámítva, de kozmikus léptékben azok nem számítanak.

 

Roy Batty - Szárnyas fejvadász

A Szárnyas fejvadász szökött replikánsai csupán egy dolgot szeretnének: békességben leélni azt a kevéske életüket. Gondoljunk csak bele: alig egy-két év alatt a legnagyobb borzalmakon megyünk keresztül, megszökünk egy jobb élet reményében, aztán megölnek minket, csak azért, mert létezünk. Ez nem járja.

 

Francis Hummel tábornok - A szikla

A szikla a világ egyik legjobb akciófilmje, és Ed Harris karakterének érthető, mi több, rokonszenves céljai vannak. Az alcatrazi túszejtés egy elkeseredett, végső lépés a részéről, hogy az amerikai kormány ne csak egy plecsnivel szúrja ki a harctéren elesett amerikai katonák családjának szemét, hanem illőn és tiszteletteljesen támogassák a hátrahagyott családokat. Hummel száz millió dollárt követel, hogy a parancsnoksága alatt elesettek családjai között szétoszthassa – de a Sziklán elszabadul a pokol, és a tábornok radikális tette tragédiába torkollik.

(Forrás: DigitalSpy)