Ezért nem láthatja senki Tarantino első filmjét

A Kutyaszorítóban előtt egy vígjátékkal kezdte pályafutását Quentin Tarantino, a bemutató aztán mégis elmaradt, és nem ő az egyetlen rendező, aki így járt. Összeszedtünk néhány filmet, amik hiába készültek el, sosem mutatták be őket rendesen.

Tarantino első filmje

 



A nyolcvanas években egy Quentin Tarantino nevezetű amatőr filmes az első játékfilmjét forgatta, miközben egy Los Angeles-i videotékában dolgozott. A My Best Friend’s Birthday, azaz a Legjobb barátom születésnapja arról szólt, hogy egy férfi szeretne valamivel kedveskedni a barátjának a születésnapján, de ez teljesen máshogy sül el, mint várta. A filmet Tarantino írta, rendezte és a főszerepet is maga játszotta. Bár három év munkát belerakott, csak 36 percnyi anyag maradt meg belőle, miután az összesen 70 perces vígjáték többi része egy filmlaborban kiütött tűzben megsemmisült. Ezt a 36 percet csak pár filmfesztivál közönsége láthatta, hivatalosan sosem adták ki. Ennek ellenére az interneten némi kereséssel fellelhető.

 

 

Johnny Depp egyetlen saját rendezése

 

 

Johnny Depp viszonya az indiánokkal összetett és némileg botrányos, de a színész lelkesedése a téma iránt tagadhatatlan. A kilencvenes években még arra is ragadtatta magát, hogy filmet forgasson egy kilátástalan szegénységben élő indián családról. A The Brave, azaz A bátor című film Gregory MacDonald regényének filmadaptációja, és arról szól, hogy egy fiatal családapa egy nagyobb összegért cserébe elvállalja, hogy szerepeljen egy snuff filmben. A sötét hangulatú dráma az élete utolsó heteit mutatja be, és Marlon Brando is szerepel benne egy félelmetes alakítással. Az 1997-es Cannes-i Filmfesztiválon vegyes fogadtatást kapott a film, és az amerikai sajtó úgy betámadta, hogy végül Depp letiltotta az amerikai bemutatót, és dvd-n sem jelenhetett meg az Egyesült Államokban.



Dokumentumfilm Diana haláláról

 



A 2010-es évek elején Dodi Alfayed apja támogatásával készült el az Unlawful Killing, azaz Törvénytelen gyilkosság című dokumentumfilm, ami Diana hercegnő halálát dolgozta fel. A 2011-es Cannes-i Filmfesztivál közönsége láthatta is a filmet, ami azt állítja, hogy a királyi család megbízásából tussolták el az igazságot. A mozibemutató viszont elmaradt, miután a brit cenzorok csak azzal a feltétellel engedték volna bemutatni a filmet, ha 87 helyen vágnak belőle. Később az amerikai bemutató is hasonló sorsra jutott, de aki ügyes és rajong az összeesküvéselméletekért, az az interneten megtalálhatja.

 

Kína Avatárja

 




Az Avatar sikerét megirigyelve egy kínai oligarcha nekiállt összehozni egy 130 millió dolláros (36 milliárd forintos) költségvetésű megaprodukciót, amiben eredetileg Monica Bellucci játszotta volna a sellők királynőjét. A színésznő menetközben kiszállt, és Olga Kurylenko ugrott be helyette az Empires of the Deep, azaz a Mélység birodalmai című alkotásba. Közben négy rendezőt elhasználtak, a költségek tovább nőttek, és az előzetes úgy nézett ki, mint egy közepesen rossz számítógépes játék. Nem elég, hogy sohasem mutatták be a filmet, és 2010 óta semmit se hallani róla, de a hírek szerint van, aki a mai napig várja a fizetését.



A fantasztikus négyes

 




A Fantasztikus négyes 2015-ös filmváltozatát sokan kritizálták, de kevesebben tudják, hogy több mint húsz évvel korábban már készült belőle egy olyan verzió, amit végül be sem mertek mutatni. A forgatás levezénylésével a legendás B-filmest, Roger Cormant bízta meg Bernd Eichinger producer, aki később a 2005-ös Fantasztikus négyest is elkövette. A mozik elkezdték vetíteni az előzetest, a Comic Conon is bemutattak belőle részleteket, aztán csak nem akart elérkezni a bemutató pillanata. Stan Lee arról spekulált, hogy talán csak azért forgatták le a filmet, hogy Eichinger ne veszítse el a jogokat. A producer viszont azt állítja, hogy Avi Arad, a Marvel vezérigazgatója állította le a premiert, mert attól félt, hogy a gyenge filmadaptáció lerombolja a franchise értékét. Állítólag több millió dollárt fizetett azért, hogy dobozban maradjon a film, és valószínűleg vannak páran, akik szerint a 2005-ös és a 2015-ös verzióval is ezt kellett volna tenni. Az azóta legendássá vált 1994-es filmről azóta dokumentumfilm is készült Doomed! címmel.



Sienna Miller hippifilmje

 

 




A hatvanas évek hippikultúráját filmesítette meg a Hippie Hippie Shake című film egy ausztrál újságíró memoárjai alapján. A hírhedt OZ magazint kiadó párt Sienna Miller és Cillian Murphy alakították, és a film arról szól, hogy az újságban található meztelen képek miatt bíróság elé kerülnek. Az első tesztvetítéseken pozitív fogadtatást kapott a film, és a mai napig nem teljesen világos, hogy miért nem kerülhetett a mozikba. Előfordulhat, hogy a benne szereplő valós figurák közül tett valaki keresztbe, de az sem tett jót a film hírének, hogy akkoriban robbant a botrány, hogy Sienna Miller viszonyt folytat a házas Balthazar Gettyvel.



River Phoenix utolsó filmje

 



Amikor a fiatal színészlegenda 23 évesen drogtúladagolás miatt összeesett és meghalt Johnny Depp hollywoodi klubja előtt, épp a Dark Blood című filmet forgatta. A történet egy fiatal férfiről szól, akinek a felesége meghal rákban a lakhelyük közelében végzett nukleáris kísérletek miatt, ezért kiköltözik a sivatagba, ahol a világ végét várja. A magánya akkor szakad meg, amikor egy házaspár autója lerobban a sivatagban. A film 80 százalékát leforgatták a színész haláláig, és a rendező szerette volna Joaquin Phoenix-szel pótolni a kimaradt részeket, de a család ebbe nem egyezett bele. Végül húsz évvel később vetítették néhány filmfesztiválon, ahol a rendező felolvasása pótolta ki a hiányzó részeket.