Ez történik az emberrel, ha egész nap az Idétlen időkiget nézi

Az elképesztő emberkísérlet döbbenetes eredménnyel zárult.

Február 2. az Egyesült Államokban a nagy Mormota-nap, ami arról szól, hogy egy Mormota kijön az odújából, aztán ha meglátja az árnyékát, akkor még tovább tart a tél, ha meg nem, akkor nem. Ezt a true story-t dolgozta fel az Idétlen Időkig című film Bill Murray főszereplésével egy kis időhurokkal megspékelve. Mivel a filmben újra és újra megismétlődik február 2., ezért a Viasat Film úgy döntött, hogy nem bonyolítja túl az aznapi tévéműsort, beteszi végtelenítve ezt a remek filmet. Én meg leültem és csak néztem és néztem és néztem.

Forrás: Intercom

 

A filmmel kapcsolatban vannak érdekességek, például az, hogy a főszereplő direkt megy végig a gyászfeldolgozás mind az öt stációján. Ezt volt szerencsém elég alaposan szemügyre venni. De az összkép mellett az apró gagek miatt működik még 10. megnézésre is a film. Kezdjük a nyitó jelenettel. Phil Connors elmondja az időjárást, amiben van humor, majd átveszi a szót a másik híradós, hogy kapcsolja a kulturális szakértőt, aki a szex és erőszak a moziban témával készült a kedves nézőknek. 

Forrás: InterCom

 

Amikor második alkalommal ment a film, akkor vettem észre, hogy 7 perc 33 másodperckor jut el oda a történet, amikor először van február 2. és az óra 5:59-ről 6:00-ra vált. Ez pusztán azért érdekes, mert, aki nagyon egy hullámhosszon akar lenni a filmmel és Phil Connorsszal, az 2024. február 2-án majd hajnali 5 óra 52 perckor és 27 másodperckor indítsa el ezt a filmet, hogy a valóságban is pont akkor legyen reggel 6, mint a filmben. 

Nem ez a film a legjobb a vágás tekintetében, de egészen zseniálisak az átkötések. Amikor Phil elkezdi megölni magát, majd rájön, hogy ez sem segít rajta, akkor máris egy vágással a jól ismert étkezőben vagyunk, ahol már azt mondja Ritának, hogy ő isten. Halhatatlansága tehát tény, így már csak azt kell bebizonyítania, hogy ő is mindentudó, mint az Isten, ezért elkezdi sorolni az étteremben lévők nevét, tulajdonságait stb. 

A film előnye az is, ahogy az idővel bánik. Egyszerre tudja az eltelt egy napot egy örökkévalóságnak mutatni, ugyanakkor jelzi a pillanatnyi múlandóságát is. Phil úgy tud hivatkozni arra az egy napban ragadt hetekre, hónapokra, évekre, mint "tegnapra", ami a kontextustól függően rövid és hosszú idő is lehet. De nem minden emberrel így van ez? De. És ez is már a harmadik február 2-án kiderül. Phil két fickónak magyarázza, hogy ugyanazt a napot éli át immár harmadszor, mire az egyik megszólal, hogy neki is tök egyformák a mindennapjai. Érdekes, mély, filozofikus gondolatok, amit egyből agyon is csapnak azzal a levezetéssel, hogy ha nincs holnap, akkor nincsenek következmények. De lehet, hogy én is túlgondolom ezt az egészet.

Viszont az feltűnt, hogy amikor Phil a szakadékba hajt az autóval, akkor Rita és az operatőr nincsenek épp sokkhatás alatt. Persze, profi tévések, de a döbbenet legkisebb jelét sem mutatták, amikor kollégájuk a szemük láttára robbant fel. Sőt! Az operatőr még rá is ment a kamerával és olyanokat mondott, hogy ez bomba anyag lesz. Itt máris megidéződött bennem a még nagyon messze lévő Éjjeli féreg.

És az amúgy megvan, hogy a film már a legelejétől megjósolja, hogy mi lesz? Az egyik tévés technikus mondja Philnek, hogy az új producer, Rita szerint tök jó lenne még abban a kis városkában maradni, de Phil közli, hogy ő nem marad egy perccel se tovább a kelleténél tahó falván. Meglepő fordulat, Phil tahó falván kénytelen maradni, sőt,  a film végén, amikor már február 3. van, miután Phil és Rita "egy nap alatt" egymásba szerettek, akkor maga Phil javasolja, hogy maradjanak Punxsutawney-ban.

Forrás: Intercom

 

Sokadik nézésre jöttem rá, hogy nehéz bekategorizálni a filmet sima vígjátékként, mert ugyan tény, hogy rengeteg vicces jelenet van benne, jók a poénok, de egy idő után bejön a képbe a romantika meg a tragédia is. És valahogy pont ezért lehet megnézni végtelenszer ezt a filmet. Emiatt nem sült ki az agyam, ezért nem untam meg a poénokat, mert úgy van felépítve a sztori, hogy van idő elgondolkodni is más, kevésbé vicces dolgokon. 

A reklámok is segítettek persze, hogy ne legyen az az érzésem, hogy csak ezt nézem, így legközelebb úgy lenne érdemes ezt megcsinálni, úgy lenne értelme Idétlen Időkig maratont tartani, hogy csak ez megy, minden szünet nélkül.