Érti bárki is, mi a csudáról fog szólni Christopher Nolan agyfagyasztó sci-fije, a Tenet?

Az már biztos, hogy nem időutazás lesz benne, hanem „időinverzió” – akármit is jelentsen ez...

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É L Y ! ! !

Már két előzetes és egy rakás jelenetfotó kijött a Tenethez, Christopher Nolan várva várt „időutazós kémfilmjéhez, ami valójában nem is időutazós kémfilm”, mégsem igazán lehet tudni, mi a csudáról fog szólni. Már ha egyáltalán mozikba kerül, mert a világméretű koronavírus-járvány miatt könnyen lehet, hogy semmi sem lesz a július 17-i amerikai premierből (és persze a 16-i magyar bemutató sincs kőbe vésve). Na de legalább már annyival bentebb vagyunk a múlt heti agyleolvasztó trailerhez képest, hogy a Warner Bros. kiadott egy hivatalos szinopszist a filmhez. Íme:

John David Washington az új Főhős a Tenetben, Christopher Nolan eredeti sci-fi látványosságában. Egyetlen szóval – a Tenettel – felfegyverkezve, az egész világ  védelmében harcolva a Főhős a nemzetközi kémvilág alkonyzónájában ügyködik egy olyan küldetésen, amelynek szálai az általunk ismert időn túlra nyúlnak. Ez nem időutazás! Ez időinverzió! A Tenet nemzetközi szereplőgárdájának oszlopos tagja még Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, Michael Caine és Kenneth Branagh is.

Na, okosabbak lettünk mindezzel? Egy kicsit azért igen, hiszen két betonbiztos dolog most már bizonyosan kiderült:

  • A főhős neve Főhős (eredetiben: Protagonist), így nagy kezdőbetűvel. Ami vagy azt jelenti, hogy hippik voltak a szülei, vagy azt, hogy ez valami olyasmi, mint a Kiválasztott (avagy: Chosen One, The One, stb.), tehát az illető valakik szerint nagy dolgokra hivatott.
  • Az időinverzió pedig bizonyára azt jelenti, hogy ezúttal az időutazást valóban nem a „klasszikus” Terminator- és Vissza a jövőbe-filmek „visszaugrunk a múltba, hogy megmásítsuk a jelent és a jövőt”-receptje szerint kell elképzelnünk, hanem inkább úgy, hogy „bekukucskálunk kicsit a jövő függönye mögé, aztán gyorsan visszahúzzuk”. Mint amikor egy lapozgatós könyvben azt olvassuk, hogy a baloldali alagútban beleesünk egy veremcsapdába, ezért inkább visszalapozunk, és jobbra megyünk az elágazásnál.

És a legviccesebb az, hogy ezt az „időinverziót” lényegében már a szánkba rágta Clémence Poésy karaktere is a trailerben, amikor megmutatta Denzel Washington fiának, hogy az idő (ennélfogva az ok és az okozat) megfordításakor nem a pisztolygolyót lövi bele az üveglapba, hanem a repedt üvegből pattintja vissza a stukkerbe a lövedéket. Ugyanezt egy autóval is láthattuk az előzetesben: először ripityomra van törve, aztán egyetlen karcolás nélkül döngetnek vele tovább Főhősék.

Vagyis a film alighanem arról szól, hogy egy titokzatos csoport tagjai képesek előreugrani az időben, ott megfigyelni a cselekedetük következményeit, majd ezzel a tudással visszasuhanni a saját jelenükbe, és ott már bölcsebben döntést hozni egy rázós szituációban.

Ez tényleg nem a klasszikus időutazás, inkább afféle „vízszintes térutazás egy párhuzamos dimenzióba”, ahol megnézhetjük, hogy az életünk egy sorsfordító (vagy akár egészen piszlicsáré) eseményének milyen következményei lesznek, ha így vagy amúgy döntünk. Most menjek le a boltba, amikor sokan vannak, vagy majd zárás előtt 10 perccel, azt kockáztatva ezzel, hogy már nem lesz fonott kalács? Gyorsan előreugrok : huhh, van még fonott kalács, tehát ráérek később menni, amikor már nincs tömeg. A Főhős persze bizonyára nem fog vesződni ilyen bagatell dolgokkal, sokkal inkább azt fogja majd megnézni a filmben, lepuffantják-e a következő sarkon, esetleg hogy megbízhat-e a szép kémnőben vagy sem. Vagy valami ilyesmi. Az efféle konyhába szorult házibulikat idéző, kvantumfizikai okoskodás az átjárható párhuzamos valóságokról nem idegen Christopher Nolantől: már a Csillagok között esetében is láthattuk, ahogy a mozinézőnek is fogyaszthatóan adagol be olyan, a tudomány és a sci-fi határterületén egyensúlyozó, agyleolvasztó témákat, mint fekete lyukak meg a húrelmélet.

Ráadásul a fentiek mellett a hidegháborús kémesdi is masszívan jelen lesz az új Nolan-filmben. Annál is inkább, mivel a rendező épp egy Tenet-kulisszatitkokat bemutató könyvön dolgozik The Secrets of Tenet: Inside Christopher Nolan’s Quantum Cold War címmel. A kvantumfizikai utalások mellett azt is lehet már tudni, hogy Kenneth Branagh egy orosz fickót alakít a filmben, és azért akarja őt John David Washington karaktere annyira előkeríteni a föld alól is, hogy ezzel megakadályozza a III. világháborút. Nolan egyébként imádja a klasszikus hidegháborús kémhistóriákat: emlékezzünk csak vissza, hogy a szintén nem szokványos történetet bemutató Eredet egyik jelenete is egy olyan alpesi erődben játszódott, ahol a Bond-filmek gonoszaival szokott összecsapni a sítalpas 007-es! Persze az is lehet, hogy nem is így lesz – milyen jó lenne előreugrani az időben, és megnézni a filmet júliusban, aztán visszaugrani a mostba, és aszerint módosítani ezt az így is eléggé spoileres cikket, hogy mit láttam a filmben. (via The Hollywood Reporter & Movieweb)