Előzetesek, amik a képünkbe hazudtak!

Egy ügyesen összevágott trailer ezerféleképpen vezetheti meg a potenciális nézőt, más történetet, más hangulatot ígérve, de gyakori az is, hogy olyasmit mutat, ami a kész filmbe be sem kerül.

Kenguru Jack (2003) - A kenguruk hallgatnak

 

Két brooklyni srác - Jerry O'Connell  és Anthony Anderson - megérkezik Ausztráliába, hogy eljuttasson ötvenezer dollárt egy bizonyos személyhez. Útjukba akad azonban Kenguru Jack, a kenguruk (ken)guruja, aki fogja magát, és holtából feltámadva elvágtat a zsákmánnyal, miután a hőseink voltak annyira ostobák, hogy ráadják a pénzt tartalmazó dzsekit egy vicces fotó kedvéért. Az előzetesből az is kiderül, hogy a kenguru, nem csak beszélni, de még rappelni is tud. Hát nem tud. Bár a jelenet valóban benne van a filmben, ez egy hallucináció, vagyis nem történik meg igazából, és így az előzetes masszívan félrevezető. Vagyis a képünkbe hazudnak vele.

 

Monsters (2010) – Egy teljesen más film

 

Gareth Edwards szörnymozija olyan látványvilágot vonultat fel, mintha az egész vagy 100 millió dollárba került volna – valójában alig félmillió volt a büdzsé -, a Földre érkező különös szörnyetegek pedig egyszerűen csodásan néznek ki, még akkor is, ha tudjuk, milyen pusztításra képesek. Mexikóban járunk, ahol 6 éve bekövetkezett támadás után tiltott zónát alakított ki az amerikai hadsereg, miután képtelenek voltak legyőzni az idegen lényeket, és innen menekítené ki egy újságíró egy milliomos lányát. A film, ami után Edwards felkérést kapott az új Godzilla filmre, műfajilag nehezen besorolható, a stúdió  viszont úgy akarta eladni, mint egy nagy, látványos és akciódús szörnyfilm, az előzetesben azt sejtetve, hogy a szörnyinvázió éppen a jelenben zajlik.

 

Jonah Hex (2010 ) – Elmaradt a szex

 

A saját halálát túlélő, eltorzított arcú egykori konföderációs katona (Josh Brolin) története, aki kapcsolatba tud lépni a holtakkal, és bosszút áll megkínzóján, nem lett sikertörténet. Aki szuperhős filmet várt, az csalódott, aki westernt, úgyszintén, aki viszont képregény-feldolgozást szeretett volna látni, az is valami mást kapott, és az előzetes ígért valamit, amit aztán a film nem adott meg. A szexelő Megan Foxot, aki két bevágásban is lovagol valakin, de a végső verzióban Megan, aki akkor az egyik legdögösebb színésznő volt, nem csinál ilyesmit.  A nézők észre is vették a csalást, az eredmény: az összesen 47 millió dolláros költségvetésű mű mindössze 10.5 millió dollárt hozott a mozikban.

 

Kill Bill 2. (2004 ) – Bill nem harcol

 

Az első részben a Menyasszony (Uma Thurman) végzett két egykori társával, majd tovább folytatja bosszúhadjáratát. A halállistáján Budd és Elle következik. Miután rendezi a számláját Bill öccsével és Elle-lel, Mexikóba megy, hogy megölje Billt (David Carradine), az egykori főnökét és szeretőjét, gyermekének apját. Aminek persze előzménye is van, ami visszatérő elem mindkét részben, és a trailer ad is egy kis ízelítőt ebből. Bill itt egy, számunkra nem látható ellenféllel vagy ellenfelekkel veszi fel a harcot egy, talán kínai város poros utcáján, miközben a Menyasszony a háttérből nézi. Ami persze nem került bele a kész filmbe – aminek eleve az volt a koncepciója, hogy Billt minél kevesebbet mutassák -, de felkerült egy későbbi DVD kiadásra. Itt végre megtudhattuk, hogy a férfi ellenfele Michael Jai White , akinek megölte a mesterét és végül vele és társaival is végez.

 

Bosszúállók: Végtelen háború (2018 ) – Hulk ott sincsen!

 

A nagy, végső csatára Wakanda mezején az összes Bosszúálló harcba indul – már akik nem rekedtek a távoli bolygón Thanosszal. Az élen Amerika Kapitány jár, oldalán a Fekete Özvegy és a Tél Katonája, mögötte pedig ott robog megállíthatatlanul a Hihetetlen Hulk. Micsoda látvány, micsoda élmény! Csakhogy mindezt nemhogy nem találhatjuk meg a filmben, de valami teljesen más történik. A film második felének egyik fontos szála, hogy Bruce Banner (Mark Ruffalo) NEM tud Hulkká válni, ezzel mintegy cserben hagyja a társait – még akkor is, ha ő is ott van a wakandai csatában egy nagy robotpáncél belsejében. A furcsa dolog az, hogy az előzetesben láthatjuk a páncélt is, illetve Bannert a páncélban, vagyis a trailer készítői minimum nagy vonalakban tisztában voltak a cselekménnyel, de nem tudtak ellenállni a hősies látványnak, és útjára engedték a kamu képet, amiből aztán mém is lett.

 

SpongyaBob: Ki a vízből! (2015) - Hová tűnt Slash?

 

SpongyaBob soros kalandjában a hibbant kalóz Burgerszakáll, vagyis Antonio Banderas ellopja a herkentyűburger receptjét, hőseink pedig utána erednek a felszínre, a való, élőszereplős világba, ahol elképesztőkalandokat élnek meg. Még Slash-sel, a Guns N’ Roses legendás, nagy loboncáról és cilinderéről nagyon könnyen felismerhető gitárosával is összehozza őt és Patricket a jó sorsa, legalábbis az előzetes szerint. Abban a strandon egy jókora kezdőrúgásnak köszönhetően Slash gitártokjában landulnak, és kiderül, a gitáros éppen utcazenél, vagy, mert olyan jófej, vagy, mert le van gatyásodva. Nem derül ki, melyik a helyes megoldás, merthogy a végső verzióban Slash már nem szerepel. Vajon így is fizettek neki?

 

Pókember - Hazatérés (2017) - Nem repülnek együtt!

 

És megint a Marvel! Az első Tom Holland-féle Pókember-film – és úgy általában, az új Peter Parker történetvonal alapvetése az volt, hogy a Petert felkaroló Tony Stark / Vasember (Robert Downey Jr.) között egyfajta apa-fiú, illetve mentor és tanítvány viszony van, amit Stark a szokásos flegmaságával, Peter pedig óriási lelkesedéssel kezel. Ez a Hazatérés alaptémája, érzelmi vasmacskája, amelyre felépül a cselekmény, és ezért tartották fontosnak, hogy az előzetesben ne csak „civilben” lássuk őket, hanem szuperhős párosként is. Együtt „repülnek” New York felett. A jelenet természetesen nincs benne a filmben, csakhogy itt nem arról van szó, hogy leforgatták ezt a részt, majd a vágóasztal felett úgy döntöttek, mégsem kerülhet be, hanem eleve CSAK az előzeteshez csinálták meg. Jó kis átverés!

 

A turné (1984) - Sajtot gurítanak

 

És a végére maradt a legpofátlanabb húzás. Rob Reiner a Spinal Trap nevű angol heavy metal együttesről készített „rockumentumfilmbet”, amelyben amerikai turnéjukat kísérhetjük nyomon. Ahol ami elromolhat, az el is romlik ezen a koncertkörúton:  elmaradnak a fellépések, tönkre mennek a színpadi berendezések, a gitárok közlekedési híreket sugároznak, s megannyi próbatétel várja a zenészeket. És mindenből semmi sem igaz, nem létezik ilyen együttes, az egész csak Reiner kitalációja, és persze nem akarta, hogy már az első trailerből kiderüljön az, hogy az igazság nem az igazság, így meglepő húzással állt elő. Egy rövid bevezető után egy dán sajtfesztiválról (Mejeriforeningen) készült felvételeket mutat, például sajtgurításról, ráadásul saját, rendkívül ironikus narrációval. Egy sajtfesztivált! Holt komoly pofával! Mentségére szólva, el is mondja, hogy ez nem az ő filmjéből van, de szerintem nagyon érdekese és informatív az anyag!