Elképesztő werkvideó mutatja be az 1917 és a Spectre hosszú snittjeinek titkát!

Sam Mendes hihetetlen snitteket vett fel – bár igazából csak nagyon ügyesen használta Alfred Hitchcock 70 éves trükkjeit.

Nagyon izgalmas werkvideót állított össze nemrég a vox.com, aminek akár az is lehetne a címe, hogy Filmforgatási alapok, 1. lecke: A vágás nélküli, hosszú snittek illúziójának megteremtése. A készítők ugyanis leleplezik benne többek között Sam Mendes forgatási trükkjeit, amit nemcsak a legújabb első világháborús filmje, az 1917 forgatása idején használt előszeretettel, hanem már a 2015-ös Spectre - A Fantom visszatérben is. A lenti videó nagyon jól bemutatja, hogy a vágás nélkülinek tűnő jelenetekben valójában azért vannak vágások, csak nagyon ügyesen elrejtve – ez leginkább akkor válik égetően fontossá, amikor két vagy több, látszólag ugyanott játszódó eseménysort valójában különböző, egymástól akár kilométeres távolságban lévő helyszíneken vesz fel a stáb.

Természetesen ma már ezek mind filmipari alapvetések, de amikor Alfred Hitchcock először használt ilyet az 1948-as Kötél forgatásán (hogy ezzel is a történet színdarab jellegére utaljon), azzal lényegében új iskolát teremtett a rendezésben és a vágásban. Azóta ezt a „vágás nélküli, de valójában rejtve megvágott snitt”-formulát olyan alkotók fejlesztették tökélyre Hitchcock és Mendes mellett, mint Alfonso Cuarón (Az ember gyermeke) és Alejandro González Inárritu (Birdman avagy A mellőzés meglepő ereje). (via Geektyrant)