Családi filmek, amikben túl sokan halnak meg

Fura kategória a családi film, mert sok minden belefér. Vannak, amikben kedves és aranyos dolgok történnek, másokban meg hullanak az emberek. Utóbbiakból szedtünk össze néhányat.

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész

A Harry Potter-sorozat regényről regényre, így filmről filmre is egyre durvább és sötétebbé válik. A kedves kis mese a vécében dúvadkodó trollal, Norberttel, a füstöt prüszkölő sárkánybébivel véres háborúvá fajul, amiben csak úgy hullanak a legrokonszenvesebb szereplők is. A ketté szedett Halál ereklyéi film végén Roxfort falai között hatalmas csata dúl, és mint minden csatában, bizony itt is sokan elesnek. Szerencsére a film nem szégyellősködik, és látványosan, izgalmasan, no és persze megrázóan mutatja be a Voldemort és halálfalói elleni végső összecsapást.

 

Szörnyecskék

Fura időszak volt a nyolcvanas évek, hiszen egy horrort is el lehetett adni családi filmként, sőt, még annak is tekintették. Persze ma is vannak egészen komoly, mi több, felkavaró, gyerekeknek szóló alkotások (például a világ egyik legjobb rajzfilmsorozata, a Gravity Falls), de a direkt horror azért megmaradt a felnőttek szórakozásának. És míg a Szörnyecskék második része már egyértelműen vígjáték, és a gonosz kis manók inkább csak szívatják az embereket, az elsőben nem sokat vacakolnak, halomra gyilkolják a kisvároska lakóit. De ők maguk sem ússzák mert, mert némelyik elég gusztustalanul végzi.

 

Tarzan

Edgar Rice Burroughs klasszikus hősének története soha nem szépelgett, ha erőszakról volt szó: hullanak az emberek és vadállatok, fröcsög a vér és roppannak a koponyák. A Disney feldolgozása egyébként egy remek rajzfilm, jóval nagyobb figyelmet érdemelne, és noha megszelídítette, humorossá tette az alapanyagot a gyerekek számára, azért a lényeg megmaradt. A rajzfilm egy hajó süllyedésével indít, és a katasztrófát csak Tarzan szülei élik túl – akik, ahogy a regényben is, meghalnak, és a majmok nevelik fel a fiút. A dzsungel törvényei kegyetlenek, a gyilkolás a mindennapi élet praktikus része, sőt, a mese gonosztevője is előkelő helyen áll a Disney mesék legnagyobb szemétládái között. Halála is sokkoló: ugyan csak az árnyékát látjuk, de az indákba belegabalyodott, gyakorlatilag felakasztott test látványa elég horrorisztikus. Talán ezért szoktak a Disney gonoszok általában lezuhanni, mert akkor nem látjuk, milyen randa véget érnek. (Az Atlantis még ennél is durvább, de az egyértelműen az idősebb közönségnek készült.)

 

Star Wars

Bizony, a Star Wars is családi film, hiszen nem más, mint egy látványos mese gonosz varázslóval, kiszabadításra váró hercegnővel, legkisebb parasztlegénnyel. Lucas ügyesen oldotta meg a birodalmi rohamosztagosok halomra ölését, mert az arcokat sisak fedi, így eszközök csupán, de gondoljunk csak Owen bácsi és Beru néni füstölgő, üszkös csontvázára, az Alderaanra, vagy magára a Halálcsillagra, amin egyszerű katonák és melósok dolgoztak. Az előzménytrilógiában Lucas aztán jó üzletemberként lecserélte a rohamosztagosokat, hiszen a droidok lelövését senki se bánja, a klónok pedig úgysem emberek – gondolhatta. Ami persze nem igaz, de gyaníthatóan ezzel az átlagnéző és annak gyerekei nem sokat foglalkoztak.

 

Mulan

Bizony a Disney rajzfilmje kőkemény háborús film. Emlékezzünk csak a felperzselt falura, a szerteszét heverő holttestekre, vagy arra a látványos jelenetre, amelyben Mulan a havas lejtőn vágtázó hunok seregére rárobbant egy hegyoldalnyi havat, és a lavina szinte mindenkit maga alá temet.

(Forrás: Looper)