Christopher Nolan elárulta, hová kell ülni a moziban

Természetesen a nézőtérre, de nem mindegy, hogy melyik sorba.

Nolan az Associated Pressnek adott interjújában értekezett a tökéletes ülőhelyről új filmjét, az Oppenheimert népszerűsítve, ami amúgy az eddigi leghosszabb produkciója. Cillian Murphy alakítja a címszereplő J. Robert Oppenheimert - a fizikust, aki az 1940-es években az első nukleáris fegyverek kifejlesztéséről vált ismertté, és akit később "az atombomba atyjaként" emlegettek, mivel részt vett a feltalálásában.

A feltett kérdésre valójában nincs univerzális válasz, mert a film típusától is függ az ideális ülőhely. Ha egy filmet Cinemascope-ban vetítenek, akkor Nolan szeret "egészen elöl ülni, a harmadik sor közepén". IMAX-ben vetített filmeknél viszont a rendező "a középső sor mögött, egészen középen" ül.

Ez utóbbi magára az Oppenheimerre is vonatkozik, mivel IMAX-re forgatták - ahogy Nolan összes filmjét a 2008-as A sötét lovag óta. A nagy felbontású 70 mm-es filmet használva "a kép élessége, tisztasága és mélysége páratlan" - mondta Nolan az AP-nek.

A rendező szerint az IMAX 70 mm-es filmre való forgatással a vászon „eltűnik", és megkapjuk a 3D érzetét szemüveg nélkül, így teljesen elmerülhetünk a film világában.

Nolan hozzátette, hogy az Oppenheimer IMAX formátumban nyújtja a "lehető legjobb élményt", de természetesen a film digitalizált változatába, amelyet a hagyományos mozikban vetítenek majd, ugyanúgy rengeteg munkát beletettek. "Ez az izgalmas egy IMAX-film forgatásában: amikor beszkenneljük a digitális formátumhoz, a lehető legjobb képpel dolgozunk, ami csodálatosan átültethető az új projektorformátumokba, például a lézerprojektorokba."

Az Oppenheimer július 20-án kerül a magyar mozikba.

Via: NME