Bruce Lee lánya kitálalt: 47 évvel A sárkány közbelép premierje után súlyos titkok derültek ki a forgatásról!

Shannon Lee nyilvánosságra hozta azt a levelet, amiben az apja kérdőre vonta a Warner stúdiót, miért nem készítheti el a valaha volt legjobb akciófilmet.

Bruce Lee lánya, Shannon Lee producer tavaly nyáron azzal került be mindenehol a hírekbe, hogy nyílt levélben ment neki Quentin Tarantinónak, amiért a Volt egyszer egy... Hollywoodban „arrogáns s*ggfejként” lett ábrázolva az apja, Bruce Lee. A harcművészlegenda lánya most a frissen megjelent könyvében (Be Water, My Friend: The Teachings of Bruce Lee) közzé tette azt a levelet, amelyben az apja éles hangon bírálta a Warner Bros. stúdió producereit az 1973-as A sárkány közbelép forgatása során tanúsított viselkedésük miatt.

Forrás: Port.hu

 

A Variety magazin közzétett egy kivonatot a könyvből, amelyben Shannon Lee elmondja, hogy apja keményen megküzdött azért, hogy átírhassa az eredeti A sárkány közbelép-forgatókönyvet olyanná, amivel elérheti a céljait, nevezetesen hogy „megmutassa a nyugati világnak a kínai kung fu dicsőségét” és „egy igaz, hiteles kínai férfinak ábrázolják őt a vásznon”. Lee emellett azt is kérte a stúdiótól, hogy szabaduljanak meg az eredetileg kitalált, klisés filmcímeiktől (Blood and Steel, illetve Han’s Island), és ehelyett használják inkább az általa javasolt Enter the Dragon-t.

Shannon Lee szerint az eredeti forgatókönyvben nyoma sem volt még a kultfilm ikonikus jeleneteinek, ezeket mind Bruce Lee tette hozzá a történethez. Ráadásul mivel a stúdió megkérte, hogy koreografálja ő maga a harci jeleneteket, a projekt sikere érdekében „olyan keményen kezdett el edzeni, mint még soha azelőtt”. A forgatókönyv sorozatos átírása közepette Lee végül levelet írt a Warner Bros. akkori elnökének, Ted Ashley-nek, hogy visszaterelje a munkálatokat arra helyesnek vélt útra, amelynek a végeredménye egy igazán ütős harcművészfilm lenne. Íme egy részlet Bruce Lee leveléből:

„Biztos vagyok benne, hogy egyetért velem abban, hogy a minőség, a rendkívül kemény munka és a profizmus az, amitől mozi a mozi. Húsz évnyi tapasztalatom a harcművészet és a színjátszás terén vezetett engem oda, hogy elérjem a szórakoztatás, valamint az eredeti, hiteles és átgondolt művészi kifejezés harmóniáját. Röviden: senki sem tudja azt, amit én! Bocsásson meg bárdolatlanságomért, de ez vagyok én! Láthatja, az a rögeszmém, – bocsássa meg a szóhasználatomat–, hogy megcsináljam a legf*szább akciófilmet, amit valaha készült!

A levél végül egyáltalán nem oldotta meg Bruce Lee problémáit. Mint kiderült, a producerek egyetlen forgatókönyv-változtatást sem használtak fel tőle, ezért a színész végül nem is volt hajlandó megjelenni az első forgatási napon. A producerek kéthetes szünetet rendeltek el, hogy a stúdió ezalatt megegyezhessen Bruce Lee-vel. Shannon Lee azonban azt írja a könyvében, hogy a producerek titokban történeteket kezdtek terjeszteni arról, hogy Bruce Lee annyira ideges volt az első hollywoodi filmjében való szereplése miatt, és annyira rettegett a kudarctól, hogy végül ezért nem jelent meg a forgatáson. Mivel Lee megmakacsolta magát, a forgatás viszont nem állhatott le sokáig, végül a Warner Bros. elrendelte, hogy a producerek igenis használják fel Bruce Lee forgatókönyv-változtatásait, és folytatódjon végre a munka.

Sajnos azonban a harcművészlegenda A sárkány közbelép premierje előtt, 1973. július 20-án váratlanul meghalt. A boncolás szerint allergiás volt a korábban bevett fájdalomcsillapító egyik összetevőjére – mások azonban máig a fel nem ismert epilepsziás roham, vagy épp a gyilkosság teóriájához ragaszkodnak. (via IndieWire)