Az FBI-elemzés után pont kerülhet az Alec Baldwin-ügy végére

Azt vizsgálták, hogyan kerülhetett éles töltény a Rust forgatására, ahol Alec Baldwin egy elsütött kellékpisztollyal halálos sebet okozott a film operatőrének, Halyna Hutchinsnak.

Az FBI befejezte a Rust című westernfilm forgatásán tavaly történt halálos kimenetelű lövöldözéssel kapcsolatos bizonyítékok ballisztikai elemzését, egy lépéssel közelebb kerülve ezzel ahhoz, hogy lezáruljon a nyomozás. Ahogy arról korábban a PORT.hu is részletesen beszámolt, tavaly októberben a Santa Fe melletti Bonanza Creek Ranchon Alec Baldwin elsütött egy nem megfelelően előkészített kellékpisztolyt, és az éles lövedék eltalálta a film operatőrét, Halyna Hutchinst, aki később belehalt a sérülésbe (rajta kívül a rendező, Joel Souza is megsérült a lövéstől).

A hosszú nyomozás leginkább arra irányult, hogy miként kerülhetett éles lövedék a forgatásra, és kiemelten foglalkoztak a produkció 24 éves fegyvermesterével, Hannah Gutierrez Reeddel, aki mindössze másodszor dolgozott ilyen munkakörben egy film stábjában.

 

Forrás: Jim Spellman / Getty Images

 

A nyomozók eközben még mindig várnak Alec Baldwin telefonjának adataira – közel 7 hónappal azután, hogy a színész átadta telefonját a New York állambeli Suffolk megye rendőrségének. A Santa Fe-i nyomozók decemberben kaptak házkutatási parancsot és engedélyt a telefon átvizsgálására, miután Baldwin nem volt hajlandó önként átadni azt (erről akkor ebben a cikkünkben írtunk részletesen). A sztár ügyvédeivel kötött megállapodás értelmében végül a hivatal beleegyezett, hogy a Suffolk megyei hatóságok átnézhessék a telefont, és átadjanak minden olyan bizonyítékot, ami kapcsolatba hozható a Rust forgatásával.

Juan Rios, a Santa Fe megyei seriff hivatalának szóvivője szerint a Suffolk megyei nyomozók továbbra is „aktívan segítik” az új-mexikói hatóságokat „Alec Baldwin telefonhívásainak megszerzésében, feldolgozásában és nyilvánosságra hozatalában”. Hozzátette: az adatok „hamarosan megérkeznek”, és amint megkapják azokat, a nyomozóknak alaposan át kell vizsgálniuk mindent, mielőtt továbbítják az ügyet a kerületi ügyészségnek.

A nyomozók az is közölték, hogy a Halyna Hutchins halálát okozó éles lövedéken kívül 7 másik, „feltételezhetően éles” lőszert, valamint mintegy 500 vaktöltényt is találtak a filmforgatás helyszínén. A lövedékeket az FBI quanticói laboratóriumába is elküldték, hogy megerősítést kapjanak, élesek-e vagy sem. Az új-mexikói halottkém jelentését szerdán nyújtották be a seriff hivatalába, miután kézhez kapták az FBI ballisztikai elemzésének eredményeit.

(via Variety)

 

Borítókép: Jeff Neira/ABC via Getty Images