Aquaman – a kritikusoknak már megint nincs igazuk!

Hiába finnyáskodtunk mi is, az Aquaman nagyon szépen teljesít a mozikban, ráadásul úgy, hogy Amerikában még be sem mutatták! Hiába, na, Kína a nyerő!

Tehát közönségsiker lesz” – jegyezte meg egy kommentelő az Aquamanről írt, nagyrészt negatív kritikánkra reagálva, és igaza lett. A közönség díjazza, hogy a DC, tanulva a kritikákból, a korábbiaknál jóval könnyedebb hangvételben, szórakoztatóbb módon dolgozta fel annak az Aquamannek a történetét, akit a búvalbélelt Az Igazság Ligájában (2017) ismerhettünk meg. És aki képregényhősként sosem volt igazán népszerű, de Jason Momoa menővé tette, neki megy az ilyesmi. A DC és a forgalmazó Warner Bros ráadásul új taktikával állt elő: a filmet elsőként Kínában mutatták be, majd a nemzetközi piacon, Amerikában pedig csak a jövő héten kezdik vetíteni, de a bevétel már így is elképesztően jó – hogy mást ne mondjunk, 65 százalékot ver rá a tavaly hasonló időszakban bemutatott, a DC összes nagy hősét bemutató, borongós Az Igazság Ligájára.

A minden szuperhősös vagy robotos produkciót imádó Kína eddig 189.2 millió dolláros bevételt hozott, a további 42 országot jelentő nemzetközi forgalmazás pedig összesen $261.3 milliót, ami nagyon jó szám. A James Wan rendezte Aquaman, amiben Momoa mellett Amber Heard, Patrick Wilson, a vörös szakállú Dolph Lundgren és Willem Dafoe szerepel, nálunk is jól teljesít, pár nap alatt 138.1 millió forintot hozott össze, és ezzel a DC-mozik legeredményesebb nyitányát jegyzi Magyarországon. Észak-Amerikában december 21-től kezdik majd vetíteni, és – részben az eddigi eredményeknek is köszönhetően – a karácsonyi ünnepekre időzített első öt napra 100 millió dollárt jósolnak a hozzáértők. Ami nem rossz a becsült 160 milliós költségvetéshez képest. Igaz, ott majd a remek kritikákat kapó új Transformers filmmel, az Űrdongóval és a Mary Poppins visszatérrel kell majd versenyeznie – az utóbbitól nem féltjük.

Szintén szép eredményeket ért el Amerikában a Pókember - Irány a Pókverzum , ami 21 millió dollárral a legjobb decemberi nyitást produkálta animációs filmként. Nem dicsekedhetnek viszont a hozzánk csak december 27-én érkező Ragadozó városok készítői: az elképesztő látványvilágú steampunk fantasy a második hétvégén csak $11.5 milliót hozott, vagyis eddig 42 millió dollárnál jár, beleértve az eddigi tengeren túli eredményeket is. A film becsült költségvetése 100 millió dollár felett van, és ebben nincsenek benne a rendszerint külön kezelt marketingköltségei, amik több tíz millióra rúgnak – egyes becslések szerit a Universal stúdió akár 100 millió dollárt is bukhat a filmmel, aminek pedig Peter Jackson volt a producere, és ő ritkán szokott tévedni. Nem úgy, mint a kritikusok.