Alec Baldwin lövöldözési ügye egyre tovább bonyolódik

Kiderült, hogy sok minden nem volt rendben a forgatáson, s habár a halálos balesetet okozó színész még az áldozat édesapja szerint sem hibáztatható, producerként is részt vett a munkálatokban – és így már más a helyzet.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Baldwin egy Rust című western új-mexikói, Santa Fe-i forgatásán múlt csütörtökön egy kellékfegyverrel halálosan megsebesítette a 42 éves Halyna Hutchins operatőrt, amikor egy jelenet felvétele közben közvetlen közelről rálőtt; a nő mögött álló 48 éves rendező, Joel Souza pedig az incidens miatt életveszélyes sérülésekkel került kórházba (azóta már kiengedték).

Fotó a Halyna Hutchins emlékére szervezett múlt pénteki virrasztásról. Forrás: Mostafa Bassim Adly / Anadolu Agency via Getty Images


Az ügyben már nyomoz a helyi seriffiroda, a film forgatását pedig a nyomozás lezárásáig felfüggesztették a producerek. S habár a hivatalos vizsgálat még zajlik, az elmúlt hétvégén rengeteg új információ derült ki a tragédia kapcsán. A legfontosabbak a következők:

  • A kellékfegyvert Dave Halls rendezőasszisztens adta Baldwin kezébe, és biztosította róla, hogy biztonságos a használata. Viszont kiderült, hogy volt benne egy nem megfelelően hatástalanított töltény.
  • Maggie Goll kellékes, pirotechnikus állítása szerint Halls már az Into the Dark című 2018-as sorozat forgatásán sem tartotta be a fegyverekkel és robbanóanyagokkal kapcsolatos biztonsági előírásokat.
  • A forgatáson dolgozó operatőrcsapat szerint három másik, biztonságosnak mondott kellékfegyver is elsült korábban a munkálatok alatt (kétszer például Baldwin dublőrénél).
  • A tragédiát megelőző napokban több stábtag is panaszkodott a munkakörülményekre – közülük sokan a biztonsági előírások betartásával, pontosabban be nem tartásával voltak elégedetlenek. Egyes források szerint a fegyvervizsgálati előírásokat sem tartották be, és nagy volt a kapkodás.
  • Emiatt egyébként többen is otthagyták a forgatást: őket állítólag olyan dolgozókkal helyettesítették, akik nem szakszervezeti tagok (azaz nem garantált a hozzáértésük).

A The Indian Expressnek nyilatkozott az áldozat, Halyna Hutchins édesapja, aki nem hibáztatja Alec Baldwint a tragédiáért – szerinte a fegyverekkel foglalkozó kellékes a felelős (a forgatás fegyvermestere egyébként Hanna Gutierrez: ő készített elő három fegyvert a jelenet előtt a már említett Hallsnak, aki állítólag csak felkapott egyet ezek közül).

A The Wrap által megkérdezett jogász szerint azonban ennél összetettebb a kérdés. Baldwin színészként valóban nem hibáztatható a tragikus balesetért, hiszen annak tudatában használta a kellékfegyvert, hogy vaktöltény van benne. A Rust munkálataiban azonban a sztár producerként is részt vesz – és így már egészen más a helyzet.


Habár a teljes és közvetlen felelősség nem őt terheli, hanem azt, aki félretájékoztatta a kellékről, producerként munkáltatónak számít, és ahogy az fentebb is szerepelt, a stábtagok szerint a forgatáson nem voltak megfelelőek a munka- és biztonsági körülmények, így ezek miatt akár ő is elszámoltatható lehet.

„Nincsenek szavak, amelyek ki tudnák fejezni a megdöbbenésemet és a szomorúságomat emiatt a tragikus baleset miatt,

ami elvette Halyna Hutchins, egy feleség, egy anya és egy nagyra becsült kolléga életét” – írta még pénteken egy tweetfolyamban Alec Baldwin, aki azt is hozzátette, hogy mindenben teljes körűen együttműködik a rendőrséggel, hogy kiderüljön, mi okozta a tragédiát.


(via 444, IGN Hungary, The Wrap, The Indian Express)