A szórakoztatóipar 10 legjobb baltahajítós jelenete

Június 13. a fejszedobálás világnapja. Az ősi viking és indián szokás ma már ugyanolyan sport, mint a darts, legismertebb hódolója Jason Momoa. De nemcsak ő hajigált baltát a filmekben és a sorozatokban: Thor, Jason Voorhees és Mel Gibson is. Ezekből a jelenetekből szedtünk össze egy csokorra valót.

Június 13. hagyományosan a baltadobálás világnapja. A viking portyázások kora óta népszerű (és a tomahawkokkal skalpoló indiánok által sem megvetett) harcmodor ugyanis mára ugyanolyan közkedvelt vásári mutatvánnyá vált, mint a cirkuszi késdobálóké. Sőt, egyes országokban ma már legalább olyan népszerű ügyességi-erőnléti sportágnak számít, mint nálunk a kocsmai darts. A baltadobálás június 13-i világnapját 2017-ben kezdeményezte a The World Axe Throwing League (kb. Hajítóbárd Világszövetség), hogy ezzel is a sportág hírét vigyék a nagyvilágba, és úgy népszerűsíthessék, mint egy vidám kocsmai, vagy szabadtéri elfoglaltság. A baltadobálás reklámarca ma egyértelműen Jason Momoa, aki kedélyesen hajigálta már a fejszéit többek között Jimmy Kimmel és Ellen DeGeneres showműsoraiban, de ahogy majd az alábbi összeállításban látni fogjuk, a filmjeiben és a sorozataiban is előszeretettel hódol ennek a sportnak.

Természetesen korántsem Momoa volt az első olyan hollywoodi sztár, aki balták hajigálásával rendezte a konfliktusait a vásznon vagy a képernyőn. A most következő listánkba a vikingek fejszéi és az amerikai őslakosok tomahawkjai mellé felfért Thor új mágikus fegyvere, a Vihartörő is, no és persze nem feledkeztünk meg gyerekkorunk kedvenc képregényhőséről, a kőbaltás Góliátról sem. 

 

1. Vikingek (1958)

Kirk Douglastől nemcsak az 1960-as Spartacus volt igen emlékezetes kosztümös történelmi dráma, de a két évvel korábban bemutatott Vikingek is. A tavaly 103 éves korában elhunyt sztár ebben a filmben a híres-hírhedt viking király, Ragnar fiát, Einart alakította, aki 900-ban végigrabolta a festői Észak-Angliát, azaz Northumberlandet (igaz, ilyen nevű Ragnar-leszármazott viking rablóvezér valójában nem is élt akkortájt). A Vikingekben az egyik legemlékezetesebb jelenet pont a baltahajigálás volt: az egyik várostromnál ugyanis Einar emberei megsorozták a fejszéikkel a csapóhidat, a viking vezér pedig boszorkányos ügyességgel felmászott rajtuk, egy lőrésen keresztül beslisszolt az erődbe, és ezzel az ügyes trükkel leeresztette a csapóhidat a harcostársainak!

 

2. Az utolsó akcióhős (1993)

Arnold Schwarzenegger ebben az akciófilm-paródiában Jack Slatert, a tipikus hollywoodi akciófilmes zsarut alakítja. Slaternek persze fogalma sincs arról, hogy ő egy tipikus hollywoodi akciófilm főhőse (ahol mindenkinek 555-tel kezdődik a telefonszáma, az összes járókelő olyan mint egy szupermodell, puszta kézzel be lehet törni egy kocsi szélvédőjét, és egy hadseregnyi lőfegyver elfér egyetlen nyomozó gatyakorcában), erre csak a moziból a Jack Slater-filmek világába belecsöppenő Danny (Austin O'Brien) ébreszti rá. Igazából ebbe a listába sem Az utolsó akcióhőst kellett volna beválogatnunk, hanem a filmbéli filmet, a Jack Slater 3-at, mert ebben látható az a jelenet, amikor a főgonosz Hasfelmetsző (Tom Noonan) elkapja Slater fiát, és egy tetőn való, tipikus akciófilmes leszámolásjelenetben látványosan elhajítja a borotvaéles csatabárdját.

 

3. A hazafi (2000)

Mel Gibson alighanem a mozifilmek egyik legismertebb baltahajítását mutatta be Roland Emmerich 2000-ben mozikba kerülő, nagyszabású kosztümös történelmi drámájában, a 1775-ben kitört amerikai függetlenségi háború idején játszódó A hazafiban. A történet középpontjában bizonyos Benjamin Martin, a hétéves háború veteránja áll (őt alakítja Mel Gibson). Nem igazán fűlik a foga az újabb öldökléshez, ám amikor legidősebb fia, Gabriel (Heath Ledger) beáll a patrióták seregébe, és a britek fogságába kerül, a kegyetlen Tavington ezredes (Jason Isaacs) pedig lelövi Benjamin másik fiát, és még a házukat is felgyújtja, az apa puskát és tomahawkot ragadva, háromszögkalapos Rambóként indul bosszúhadjáratra az angolok ellen. Az alábbi, igencsak látványos akciójelenetben az elkeseredett apa a két kisfia segítségével egy erdőben üt rajta a Gabrielt fogva tartó brit katonákon, és elkeseredettségében az utolsó szálig lemészárolja őket...

 

4. A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége (2001)

Bár A Gyűrűk Ura-filmtrilógia mogorva törpje, Gimli (John Rhys-Davies) inkább meghalt volna, minthogy kiengedje egyszer is a kezéből a csatabárdját, a szemfüles Tolkien-rajongók azért láthatták őt néhány jelenetben, amikor ő is az ősi viking baltadobálós technikával harcolt. Ilyen volt többek között a 2001-ben bemutatott első rész, A Gyűrű Szövetsége csúcspontja, az Amon Hen-i csata is, amikor egy egész Uruk-Hai csapat próbálta elkapni a gyűrűhordozó Frodót (Elijah Wood), és sokáig úgy tűnhetett a nézőnek, hogy a kis hobbitot egyedül védelmező harcos, Aragorn (Viggo Mortensen) impresszív vívótudása sajnos kevés lesz a rájuk özönlő ork túlerővel szemben. Ekkor bukkant fel felmentőseregként az egymással folyton pörölő Legolas (Orlando Bloom) és Gimli, a morcos törp pedig jól láthatóan egy kisbaltát hajít bele az egyik ellenfelébe (a lenti videón 2:40-nél), mielőtt szétcsapna a többi ork között a csatabárdjával. Jóllehet, ez a jelenet valójában nem is a fejszedobáló Gimli miatt volt emlékezetes (sokkal inkább azért, mert a kis hobbitok és Boromir hősiesen segítették Frodó menekülését), mégis kötelező helye van egy ilyen listán.

 

5. Péntek 13 (2009)

Bár a Péntek 13 franchise hórihorgas, hokimaszkos sorozatgyilkosának, Jason Voorheesnek köztudottan a machete a kedvenc fegyvere, lényegében bármilyen keze ügyébe kerülő fegyverrel képes ölni, legyen az kés, kalapács, szigonypuska vagy akár egy tűzifaaprító fejsze. Az utóbbival például a 2009-ben bemutatott remake-ben dobta hátba látványosan az egyik bulizós, fiatal táborozót a Kristály-tó partján.

 

6. Vikingek (2013)

Ha már egyszer felvettük a listánkba az 1958-as Vikingeket, természetesen nem hagyhatjuk ki az azonos című, 2013-ban indult, és összesen hat évadot megélt népszerű tévésorozatot sem. Ebben Travis Fimmel alakította a mitikus viking királyt, Ragnar Lodbrokot, aki a hagyományok szerint a IX. században fosztogatta végig az embereivel a Brit-szigetek és a frank területek településeit. Bár a sorozatbéli Ragnar félelmet nem ismerő közelharcosként lett bemutatva, előszeretettel hajigálta a fejszéjét, ha ezzel előnyre tehetett szert a csatatéren – lásd az alábbi videót 3:14-nél:

 

7. Az északi határvidék (2016)

Ahogy azt a fentebbi bevezetőben is említettük, Jason Momoa annyi filmben, sorozatban és tévéműsorban hajigált már baltákat, hogy akár önmagában képes lenne kitölteni egy ilyen témájú toplistát. Ilyen például a 2016-os tévésorozata, a három évadot megélt Az északi határvidék is, ami a XVIII. század végi Észak-Amerikában játszódik. A történet főszereplője a félig ír, félig indián származású Declan Harp, aki az általa vezetett martalóccsapattal azért küzd, hogy átvegyék a prémkereskedelem irányítását a befolyásos Hudson's Bay vállalattól. Momoa természetesen ebben a sorozatban is megcsillogtatja a baltadobálás, mint népi sport iránti vonzalmát – a lenti videóban 4:19-től láthatunk példákat erre.

 

8. Braven (2018)

Jason Momoát valószínűleg évek óta úgy hívják el forgatni, hogy megint valami nagydarab fickót kell eljátszania, aki mindenképpen fejszehajigálással rendezi le a nézeteltéréseit. Nem volt ez másképp a 2018-as Braven című akciófilmben sem, amelyben egy Joe Braven nevű, marcona favágót alakított, aki minden áron meg akarta védeni a családját egy csapat veszélyes drogfutártól. A legemlékezetesebb jelenetben (ami egyébként kísértetiesen hasonlít az erdőben rohangáló, tomahawkot dobáló Mel Gibsonéra A hazafiból), Braven látványosan hátba dobja egy baltával az egyik rosszfiút.

9. Bosszúállók: Végtelen háború (2018)

Létezik menőbb és ismertebb fegyver a szuperhősfilmekben Thor pörölyénél, az elhajítás után a tulajdonosa kezébe visszaröppenő fegyvernél, a Mjölnirnél, ami már az ősi germán mítoszokban is felbukkant? Hogyne, a félig kalapács, félig csatabárd Vihartörő, amit szintén Thor (Chris Hemsworth) hajigált nagy bőszen a Thanos elleni harc során a Bosszúállók: Végtelen háborúban és a Bosszúállók: Végjátékban, miután a Mjölnir megsemmisült, és Eitri (Peter Dinklage) kikovácsolt neki egy pengés kalapácsfejet, Groot pedig a saját karját adta oda hozzá baltanyélnek.

 

10. John Wick: 3. felvonás - Parabellum (2019)

Az a jó Keanu Reeves John Wick-trilógiájában, hogy a kaszkadőrből lett rendező, Chad Stahelski és a stábja mindig egyre kreatívabb, egyre látványosabb és egyre vadabb akciójelenetekkel és harcművészeti bemutatókkal rukkolnak elő, ahogy halad előre a címbéli morózus bérgyilkos, John Wick története. A harmadik részben például 14 millió dolláros vérdíjat tűznek ki a fejére, mivel megszegte az alvilági keményfiúk legfőbb szabályát: a bűnözőknek menedéket nyújtó Continental hotel területén gyilkolt! Ennek folyományaképp az egyik legemlékezetesebb jelenetben John és a rivális bérgyilkosok egy késmúzeumnyi bökőt hajigálnak egymásba, amit végül hősünk egy precízen eldobott kisbaltával fejel meg (szinte szó szerint!) a végén.

 

+1. Góliát

Ha baltadobálásról van szó, akkor a mai harmincas-negyvenes korosztály tagjainak a fenti jelenetek helyett valószínűleg inkább Góliát jut eszébe, aki a bibliai névrokonával ellentétben nem egy nagy és erős óriás, hanem egy kicsi, de talpraesett ősemberfiú. A Góliát képregénysorozatban hol az eszével, hol az elhajítása után a kezébe visszaröppenő, bűvös kőbaltájával hárította el az eléje gördülő akadályokat. Ez eredetileg egy svéd képregényújság volt, ami Magyarországon 1986 és 1992 között önálló kiadványban, később pedig a szintén az akkori gyerekek kedvencének számító Bobo című képregénnyel egybevonva, Bobo és Góliát címen jelent meg 1995-ig. Mivel jelen sorok írója ötéves óvodás korában a Bobóból és a Góliátból tanult meg olvasni, mindenképpen helyet akartunk szorítani Värmland kőkori akcióhősének is a legjelentősebb baltadobálós popkult ikonok toplistáján. Akinek már csak azért is helye van az összeállításunkban, mivel a '80-as években Svédországban egy Góliát rajzfilmsorozat is futott!