A Netflix szerint ízléses egy valódi katasztrófa képeit használni az új Sandra Bullock-filmben

A cég nem hajlandó eltávolítani a szóban forgó felvételeket a Bird Boxból.

A kanadai, quebeci Lac-Mégantic városában 2013 júliusában történt egy több mint negyven ember életét követelő vonatszerencsétlenség. Most maga a város polgármestere vette észre, és hívta fel rá a figyelmet, hogy az erről közvetítő valódi dokumentumfelvételeket használta fel a Netflix a Sandra Bullock főszereplésével készült Madarak a dobozban (Bird Box) című horrorfilm részeként.

A nagyon hamar népszerűvé váló posztapokaliptikus műben a valós képsorokat annak illusztrálására használták, hogy milyen kaotikus állapotok uralkodnak a Bird Box világában. A filmet gyártó streamelős cég most közölte: nem vágják ki a szóban forgó jelenetet a végső verzióból, az érintettek kérése ellenére sem.

Forrás: Netflix

 

Amikor a botrány kipattant, kiderült az is, hogy a tömegszerencsétlenség felvételeit a Netflix már egy 2016-os sci-fi sorozatában, a Travelersben is felhasználta. Ebben az esetben azonban a gyártásban részt vevő Peacock Alley Entertainment produkciós cég azzal védekezett, hogy ők egy Pond 5 nevű, stockfotók és -felvételek eladásával foglalkozó társaságtól vásárolták az anyagot, és nem tudtak az eredeti származásáról.

A Pond 5 azt nyilatkozta, hogy digitális könyvtárukban a fikciós képsorok mellett történelmi tragédiákat, háborús konfliktusokat és természeti katasztrófákat bemutató anyagok is vannak. Ebben az esetben pedig a felvételt kiragadták az összefüggésből, amiért elnézést kérnek minden áldozattól és családjuktól.

Korábban egyébként a Netflix nagyobb érzékenységről tett tanúbizonyságot a Bird Box kapcsán: amikor kiderült, hogy vészesen terjed a közösségi médiában az ún. Bird Box kihívás (a filmben látottakhoz hasonlóan, ahol csak úgy tudnak védekezni a szörnyek ellen, ha nem pillantják meg őket, ezért a főhősök bekötött szemmel élnek). Akkor a cég arra kért mindenkit, hogy ne utánozzák a hétköznapi életben Sandra Bullockot és családját, mert nagyon balesetveszélyes (történt is egy autóbaleset, amikor egy tinilány bekötött szemmel vezette az autóját).


(via NME)