A Marvel alkotója jól helyretette a sztárrendezőket

Tovább folyik a Martin Scorsese által kirobbantott háború a szuperhősös filmek révén ismert cég körül…

Az egész úgy kezdődött, hogy a Taxisofőr, a Nagymenők és Az ír neves rendezője egy interjúban azt találta mondani, hogy ő próbált ugyan Marvel filmeket nézni, de egyszerűen nem sikerült neki, mert ezek a szuperhősfilmek véleménye szerint nem tartoznak a filmművészet körébe. „Őszintén szólva a legtöbb, amit el lehet mondani róluk, hogy

a színészek megtesznek minden tőlük telhetőt az adott körülmények között, ami igazából egy vidámparknak felel meg”

– nyilatkozta a rendezőlegenda.

Ezután többen visszaszóltak neki (erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben), majd a rendező a Londoni Filmfesztivál egyik kerekasztal-beszélgetésén ecsetelte még egy kicsit a gyengébbek kedvéért, hogy hogyan is értette a vidámparkos hasonlatot. Az elmúlt hétvégén pedig egy nem kevésbé neves rendezőzseni, a Scorsesével együtt induló Francis Ford Coppola is csatasorba állt, és ő is jól odamondott a Marvelnek.

Scorsese vs. Marvel. Forrás: Fórum Hungary és Jamie McCarthy / Getty Images for Film at Lincoln Center

 

„Amikor Martin Scorsese azt mondja, hogy a Marvel mozik nem számítanak filmművészetnek, teljesen igaza van, mivel a filmművészet az, amiből tanulunk valamit, amiből nyerünk valamit, például megvilágosodást, tudást, inspirációt… Kétlem, hogy ezektől a filmektől bárki bármit is kapna, hiszen olyan, mintha ugyanazt a mozit néznék meg újra és újra.

Martin igazából még kedvesen is fogalmazott, amikor azt mondta, hogy ez nem filmművészet. Én ugyanis azt mondanám, hogy ezek a filmek egyszerűen hitványak”

– fogalmazott A keresztapa és az Apokalipszis most alkotója.

Erre a legújabb menetre pedig most a Marvel részéről ketten is reagáltak. Az egyikük Natalie Portman, aki hamarosan újból el fogja játszani Jane Foster (illetve maga Thor) szerepét a közelgő Thor: Love and Thunder című Marvel szuperhősmoziban.

„Szerintem van elég hely a filmművészet minden fajtája számára.

Nem csak egyféleképpen lehet művészetet létrehozni” – mondta a sztár a The Hollywood Reporternek. „Szerintem a Marvel filmek azért olyan népszerűek, mert valóban szórakoztatják az embereket, az emberek pedig épp erre vágynak egy fárasztó munkanap után, hogy elmenekülhessenek a saját életük nehézségei elől” – tette hozzá.

 

Ennél kicsivel frappánsabb véleményt fogalmazott meg James Gunn, A galaxis őrzői mozik rendezője. „A nagyapáink közül sokan úgy gondolták, hogy minden gengszterfilm ugyanolyan, és mind »hitvány«. Sokan a dédapáink közül pedig ugyanezt gondolták a westernről, köztük John Ford, Sam Peckinpah vagy Sergio Leone filmjeiről. Emlékszem egy nagy-nagybátyámra, aki unalmasnak nevezte a Star Warst, és azt mondta, ugyanolyan, mint a 2001: Űrodüsszeia.

A szuperhősfilmek korunk gengszter- és cowboyfilmjei vagy épp űrkalandjai – és mindenekelőtt persze egyszerűen csak filmek. Nem mindenki tudja értékelni őket, legyen szó bármekkora zsenikről. És ezzel nincs is semmi baj”

– írta ki a direktor az Instagramra.


(The Hollywood Reporter, IndieWire)