A filmtörténet legjobb gonoszai 5/1

A jó filmes gonoszok egyszerre lenyűgözők és visszataszítók, szórakoztatók és megvetésre méltók, nélkülük nem sok film működne. Íme, az 50 kedvencünk – több részben.

50. - Mr. Fritz Teufel (Benedek Miklós) - Macskafogó (1986)

A macskák gonoszok, az egerek jók, a patkányok pedig kétes erkölcsűek, ez az alaptétele Ternovszky Béla rendezői és Nepp József forgatókönyvírói munkájának, és egy macska sem olyan gonosz, mint a makulátlanul öltözött, éles körmű és félszemű Fritz Teufel. Az egyik keze robotkar, és a fekete szemfedő alatt piros prizma ragyog, szóval az is lehet, hogy félig robot. Ő a macskaszindikátus alvezére, aki nem csak az egerek fő ellensége, de kegyetlenül bánik saját alkalmazottaival is, különösen szegény Safranekkel, akinek – gyerekfilmhez képest kicsit meghökkentő módon – lenyúlta még a feleségét is. Klasszikus gonoszként lefelé rúg, felfelé nyal, hiszen a főnökétől. Mr. Gattótól retteg, annak minden kérését vigyázzállásban teljesíti.

49. - Damien Thorn (Harvey Stephens) - Ómen (1976)

Azért az merész lépés volt Richard Donner részéről, hogy filmje gonoszának egy ártatlan képű kissrácot tett meg, és ennél a gonoszabb gonosznál elméletileg nincs nagyobb gonosz. Az egész úgy kezdődik, hogy Robert Thorn, az USA római nagykövete megtudja, hogy felesége halott fiúgyermeket hozott a világra, ám ahelyett, hogy elmondaná nejének az igazat, úgy dönt, örökbe fogad egy újszülöttet a katolikus egyházon keresztül. A gyermek születésének körülményeit homály fedi, és ahogy cseperedik, egyre több baljóslatú esemény történik a Thorn házban. Egy pap figyelmezteti a nagykövetet, hogy örökbefogadott gyermeke, Damien minden bizonnyal a Sátán fia, maga az Antikrisztus, az ártatlan tekintetű fiú pedig lassan kezdi megmutatni, kicsoda ő valójában.

48. - Kurgan (Clancy Brown)Hegylakó (1986)

Ez volt a film, ahol egy francia (Christopher Lambert) játszott egy skótot, és egy igazi skót (Sir Sean Connery) pedig egy spanyolt, de a kedvenc szereplőnk a Hegylakóból mégiscsak a 2996 éves rettentő barbár, Kurgan volt. Kinek nevét a sztyeppei népek ősi „halomtemetkezési” szokása, a kurgán türközi vissza, de ez csak felesleges részlet. A barbárt akkor ismerjük meg, amikor a skót felföldön ijesztő csontpáncélban indul harcba a McLeod klán ellen, hogy megszerezze az ifjú Conor erejét, de a végső összecsapásra évszázadokkal később New Yorkban kerül sor. Kurgan ekkor már kopasz, apácariogató punk, jókora forradással a torkán, és azt hajtogatja rendre, hogy Csak egy maradhat! Egy későbbi filmtervből az derült ki, hogy Kurgan tulajdonképpen földönkívüli, de Clancy Brown nemet mondott erre a marhaságra.

47. - Mr. Blond (Michael Madsen)Kutyaszorítóban (1992)

Attól, hogy valaki bűnöző, még lehet tisztességes, már a maga keretein belül, például, ha gyémántot akar rabolni, nem öl embert. Mr. Blond azonban egy szadista vadállat, aki élvezi, ha másokat bánthat. Ő volt az, aki már a rablás során is embert ölt, és ő rabolt el egy egyenruhás rendőrt, hogy kiszedje belőle, ki a bandából az áruló. Mellesleg jó szimata van, mert még főnökei sem hiszik, hogy tégla van a csapatban, de ő tudja. Aztán szép módszeresen nekiáll, hogy megkínozza szegény zsarut, és a 'Stuck in the Middle of You' dallamára nyiszálja le annak egyik fülét, majd leönti benzinnel, hogy felgyújtsa - az már nem rajta múlik, hogy nem tudja befejezni a munkát. Amúgy Quentin Tarantino zseniális bemutatkozása részben koppintás, hiszen a rendező sokat merített a hongkongi Ringo Lam 1987-es Lángoló város című krimijéből – nagyon sokat.

46. - Percy Wetmore (Doug Hutchison) - Stephen King: Halálsoron (1999)

Frank Darabont filmje, amely természetesen Stephen King regényéből készült, egy sor elvetemült gonosztevőt vonultat fel, ami nem véletlen, hiszen a helyszín eleve egy, a kivégzésükre váró elítélteknek „otthont” adó börtön, de az egyik legaljasabb karakter nem halálra a ítélt bűnöző. Merthogy nem minden fegyőr olyan tisztességes, mint Edgecomb főnök (Tom Hanks). Percy Wetmore a kormányzó feleségének unokaöccse, aki kierőszakolja, hogy ő vezethessen le egy kivégzést, ahol sunyi módon eléri, hogy az a lehető legnagyobb fájdalommal menjen véghez. Percy egy ostoba kis patkány, akit mindenki gyűlöl, és aki megkapja a méltó büntetését a sorstól, ráadásul nagyon csúnya, de méltó módon.

45. - Kevin (Elijah Wood) – Sin City (2005)

Ebben az übererőszakos képregényfilmben aztán hemzsegnek az erőszakos vadállatok és perverz disznók, nem is volt könnyű választani, hiszen ott van Benicio del Toro Jackie Fiúja vagy Nick Stahl gusztustalan Roark Juniorja, avagy a Sárga Fattyú, de náluk is rémesebb Kevin. Az ártalmatlan név és a jófiús külső mögött egy szadista állat rejlik, aki lányokat rabol el és csonkít meg, és akinek Mickey Rourke erőemberével gyűlik meg a baja – hogy aztán kicsit elaprózódjon. Az nyilván még csavar egyet a képen, hogy ezt a visszataszító férget nem más alakítja, mint Frodó úrfi, vagyis Elijah Wood a maga kedves ábrázatával, és ettől még dermesztőbb lesz az egész jelenség.

44. - Cyrus Grissom (John Malkovich)Con Air - A fegyencjárat (1997)

Simon West az évtized egyik legjobb akciófilmjét csinálta meg akkor, amikor még Nicolas Cage és John Cusack is kifejezetten menőnek számított – bizony, volt ilyen idő -, de a film sztárja Malkovich volt élete legférfiasabb és leggonoszabb szerepében, Cyrus, a Vírus szerepében. Aki a legveszélyesebb bűnöző a világon – zsarolás, emberrablás, rablás és gyilkosság van a rovásán -, aki a rács mögött két doktorit is szerzett, és aki a legszigorúbb őrizetben is képes egy zseniális szökési tervet összehozni. Amihez nem kell más, mint egy sereg mindenre elszánt elítélt és egy repülőgép, amit ez esetben maga a kormány szolgáltat. És Cyrus remek hadvezérnek is, aki minden új helyzetre képes új tervet összerakni, aki fel van készülve a legváratlanabb helyzetekre is, és szinte sajnáljuk, hogy végül kudarcot vall – igaz, legalább három halálnem kell ahhoz, hogy végleg kiiktassák.

43. - A Civilruhás (Latinovits Zoltán) - Az ötödik pecsét (1976)

Latinovits Zoltán már akkor a nemzet színésze volt, amikor ezt a titulust még ki sem találták, végtelenül szimpatikus karakter volt kifinomult ízléssel, csendes beszédmóddal és csodálatos kisugárzással, akire nem is igazán szerettek negatív szerepeket osztani, néhányat azért mégis bevállalt. Ilyen volt az Isten hozta, őrnagy úr! hibbant, basáskodó katonatisztje, és ilyen Fábri Zoltán filmjében a névtelen nyilas nyomozó, aki a stáblistán csak Civilruhásként szerepel. És ő az, aki egy kisvárosi baráti társaság tagjait sorsfordító döntések elé állítja, nem testileg, hanem lelkileg törve meg őket. Igaz, van, akit fizikailag is megsemmisít, az ekkor még nagyon fiatal Cserhalmi Györgyöt. A Civilruhás a mindenkori abszolút hatalom megtestesítője, jobbára civilizált, udvarias, de a céljai a legsötétebbek. Latinovits a film megjelenésének évében hunyt el.

42. - Alexandra Forrest (Glenn Close) - Végzetes vonzerő (1987)

Kevés nő szerepel a listánkon, hiszen a hagyományok szerint a nők áldozatok és/vagy a hős szerelmének tárgyai, hatalmat ritkán kapnak. Vannak persze kivételek, és a női egyenjogúság azt is jelenti, hogy néha tőlük is félhetünk. És persze olyan is van, hogy valakit egyszerűen nem szabad megsérteni, felpiszkálni, és ebbe a kategóriába tartozik a csinos, sikeres és céltudatos Alex, akit nem csak női mivoltában sért meg az, hogy egy nős pasas (Michael Douglas) viszonyt kezd vele, majd lepattintja. Ilyet nem szabad, mondja Alex, és először csak a férfit kezdi zaklatni az ön- és közveszélyes nő, majd annak családját is. Mint tudjuk, az egészből a házi kedvenc nyuszi jön ki a legrosszabbul, Glenn Close pedig igazán hátborzongató.

41. - Max Cady (Robert De Niro) - Cape Fear - A Rettegés foka (1991)

Martin Scorsese nagyszerű filmje egy remake, az eredeti, 1962-es film két főhőse, Gregory Peck és Robert Mitchum is szerepet kapott benne, utóbbi játszotta annak idején Max Cady-t, teljesen más karaktert hozva. De Niro figurája egyszerre hozza a vidéki suttyót, aki nem tud, de nem is akar viselkedni, és a számító, mindenkit manipulálni képes gazembert, akit ragadozóösztönei biztosan vezetnek át minden akadályon, és aki meglepően intelligens módon képes nem csak a nyers, brutális erőszakra, de a pszichológiai hadviselésre. De Niro elképesztő energiát feccölt a karakterbe, kigyúrta magát, fogorvossal „rontatta el” a fogait, saját maga válogatta össze a ruhatárát, és tökéletesre csiszolta déli kiejtését – és hosszan tanulmányozta a szexuális ragadozókat. Mestermunkát végzett.