A 25 éves Trainspotting 2+5 legjobb jelenete

Ti elhiszitek, hogy negyedszázados lett minden idők legjobb drogfilmje? Mi elég nehezen, és hogy túllendüljünk a sokkon, kiválogattuk Danny Boyle rendező és Irvine Welsh író alkotásának hét legemlékezetesebb pillanatát. SPOILERek lehetnek.

Válaszd az életet!

Az 1996. február 23-án bemutatott Trainspotting nyitó jelenete az egész brit filmtörténelem egyik leghíresebb képsora lett. Nemcsak Renton és társai dinamikus menekülése és közben a srác által szenvedélyesen elszavalt gunyoros monológ, de nem utolsósorban az ezalatt hallható Lust For Life című szám, Iggy Pop zseniális dala miatt (akit zavar a magyar szinkron, ide kattintva érheti el az eredeti változatot). Jó pár évvel később, a 2017-es T2 Trainspotting 2-ben pedig meghallgathattuk a szöveg még kiábrándultabb verzióját.



Skócia leggusztustalanabb vécéje

Aki látta a filmet, annak biztosan a retinájába égett ez a jelenet, amely azt mutatja be a maga szürreális megoldásaival igen szemléletesen, mi mindenre képes egy drogos, hogy megkapja a betevőjét – Renton esetében jobb híján egy ópiumos végbélkúpot. Fun fact 1.: ahogy arról a film forgatási érdekességeiről szóló cikkünkben már beszámoltunk, a képsorban látható ürülékmaradványt csokiból készítették, így a felvétel idején igazából kifejezetten kellemes illat uralkodott a helyiségben. Fun fact 2.: a dealer, akitől Renton az ópiumost végbélkúpot szerzi, nem más, mint a Trainspotting írója, Irvine Welsh.



Spud állásinterjúja

Miután kap egy kis anyagot Rentontól, Spud annyira felpörög, hogy minden idők legbizarrabb állásinterjúját sikerül produkálnia. (Eredeti nyelvű verzió itt.) Ennek a jelenetnek is megvan egyébként a maga párdarabja a T2 Trainspotting 2-ben, amelyben ugyan nem egy állásinterjú közben láthatjuk a figurát, de hasonló helyzetben tűnik fel (még a kamera is hasonlóképp mutatja), és hasonló témáról (a munkához való viszonyáról) beszél.



Spud rosszul sikerült reggele

Ez a jelenet hányingerkeltésben vetekszik a „Skócia leggusztustalanabb vécéje” képsorral, és abban az értelemben is hasonlít rá, hogy azt illusztrálja, milyen mélyre süllyednek a függők, akár önhibájukon kívül is, mivel saját megviselt testük folyton elárulja őket. A tragikomikus jelenetben Spud a barátnőjénél tölti az éjszakát (a később a Bridget Jones-filmekkel híressé vált Shirley Henderson játssza), ám reggel arra ébred, hogy álmában összefosta magát. Ha ez eddig nem lenne elég kínos, a barátnő anyukája ragaszkodik hozzá, hogy kimossa az ágyneműt, amit a srác megpróbál valamiképp kicsempészni a tett helyszínéről. A következmények brutálisak.



Renton és Diane egymásra találnak

A diszkójelenet, amelyben a Heaven 17 Temptationje átvált a Sleeper Atomicjába (ami talán a második legjobb dal a Trainspotting aláfestő zenéi közül a Lust For Life után), mikor Renton megpillantja álmai nőjét, akivel annak rendje és módja szerint együtt tölti az éjszakát – majd a femme fatale másnap reggel az iskolai egyenruhájában jelenik meg. És slusszpoénként felcsendül egy másik, szintén Temptation című, de egészen más hangulatú szám (ezúttal a New Ordertől).



A kettes számú verekedés egy bárban

A hiperagresszív Begbie a cselekmény során többször is kezdeményez verekedést a kocsmákban. Először mindenkinek nyilván ez a jelenet ugrik be, de mi inkább ezt az alábbit választottuk, mert több szempontból is fontosabb a másiknál. Ez vetíti ugyanis előre Renton árulását, és képileg is remekül fogalmazza meg a társaság hierarchiáját. Sajnos nagyon rosszul van tördelve, de ide kattintva egy részletes elemzést is olvashatunk a képsorról.



Az utolsó jelenet

Az előző jelenet közvetlen folytatása, amibe a film harmadik legjobb dala, az Underworld Born Slippy című száma vezeti át a nézőt. A Renton árulását bemutató képsor az annak monológjára adott csattanós válasszal a nyitó jelenettel alkot keretet, a legemlékezetesebb azonban nem is ez belőle, hanem Spud pillantása és arcjátéka, amikor észreveszi, mire készül a barátja. Na és persze Begbie őrjöngése is megfizethetetlen!


(via radioX)