A 10 legjobb piálós jelenet a filmekben

A becsavarodva whiskyzgető Jack Torrance mellé természetesen odafért a listára a Star Wars kantinjelenete és Töki híres White Russian koktélja is.

Mads Mikkelsen Oscar-díjjal jutalmazott Még egy kört mindenkinek című 2020-as filmje idén júliustól már a magyar mozikban is látható. A történet főszereplője négy átlagos dán pedagógus, akik kicsit belefásultak már a tanításba, ezért egy nap úgy döntenek, folyamatosan alacsony szinten tartott véralkoholszinttel próbálják felpörgetni egy kicsit az unalmas órákat. A PORT.hu szerzőgárdája hasonló emberkísérlet során próbált meg egy teljes napon át becsiccsentve dolgozni és ha már alkohol, akkor "kilépőnek" az alábbi „legjobb alkoholizálós jelenetek a filmekben”-listát ajánljuk a kedves olvasóinknak. A lenti „filmkoktélt” részben az Esquire magazin azonos témájú válogatásából, részben pedig saját kútfőből raktuk össze. Váljék mindenki egészségére!

1. Rick szomorú iszogatása a Casablancában (1942)

A magyar származású hollywoodi rendező, Kertész Mihály 1942-ben bemutatott, három Oscar-díjjal jutalmazott kultfilmjében a Humphrey Bogart által életre keltett karakter, Rick Blaine enyhén szólva nem vetette meg az italt. A történet során felszürcsölte többek között a kedvenc koktélját, az 1900-as évek óta kedvelt French 75-öt (ennek a receptjét ebben a cikkünkben ismertettük).

 

2. A Csillagok háborúja kantinjelenete (1977)

Emlékszem, gyerekként nagyon muris volt látni, ahogy a Csillagok háborúja híres Mos Eisley-i kantinjában a galaxis leghitványabb söpredéke, azaz csupa különös idegen szerzet és válogatott csirkefogó iszogatott mindenféle gyanús löttyöket, és beszélgetett a félhomályos zugokban a következő nagy balhéról, az átkozott birodalmiakról, a sivatagi forróságról és ki tudja még, mi mindenről, miközben egy űrlényzenekar csak fújta és fújta a jó kis chillezős dzsesszmelódiákat. Azt persze már gyerekként sem értettem, hogy a csapos pampogása után miért küldi ki Luke az utcára a két robotot, mikor pont a két bádogkasznit keresi égen-földön a Birodalom, hiszen R2-D2 memóriájában vannak a Halálcsillag tervrajzai... Érdekes egyébként megfigyelni, hogy George Lucas a 2011-es bluray verzióban máig érthetetlen okokból két farkasember-szerű lényt is kicserélt a fenti jelenetben. Az egyik a csöndesen poharazgató Arleil Schous, akinek egy vízipipázgató, furcsa, gyíkpofájú lényt raktak a helyére, a másik pedig a szintén vérfarkasra hajazó Lak Sivrak, aki helyett egy agyaras, elefántszerű idegen néz farkasszemet a hernyószerű vendéggel.

 

3. A Ragyogás bárjelenete (1980)

Stanley Kubrick hátborzongatóan izgalmas Stephen King-adaptációjában Jack Torrace (Jack Nicholson) a téli holtszezon idejére gondnoki állást vállal a világtól elzárt, kísérteties Szépkilátás Hotelban, hogy legyen végre ideje az regényén dolgozni. Vele tart a felesége, Winifred (Shelley Duvall), és a kisfiuk, Danny (Danny Lloyd) is. Jack agyát azonban elborítja az őrület, amelynek hatására szerető apából vérszomjas, gyilkos indulatokkal teli szörnyeteggé válik. A fenti, nyomasztó bárjelenetben Jack azt hallucinálja, hogy a totálisan kihalt hotelban egy Lloyd nevű pincér (Joe Turkel), aki valójában nincs is ott, ingyen italt ad neki, Jack pedig arról kezd el beszélni neki, hogy soha nem lenne képes bántani a fiát, a felesége viszont folyton arra emlékezteti őt, hogy régen történt egy ilyen eset.

 

4. Az elveszett frigyláda fosztogatói ivóversenye (1984)

A Frigyláda idején még egyáltalán nem volt bevett szokás Hollywoodban, hogy a női főszereplő is ugyanúgy bírja a piát egy kalandfilmben, mint a keményöklű férfi főhős. Marion Ravenwood (Karen Allen) nepáli poharazgatásával Steven Spielberg és George Lucas tehát egyrészt azt jelezték, hogy a kalandfilmes műfajban is ugyanúgy bekövetkezett a női egyenjogúság, mint előtte a sci-fi zsánerben a megmentésre egyáltalán nem szoruló, védtelennek pedig végképp nem mondható katonai vezető, Leia hercegnő színre lépésével. Másrészt ez a jelenet dramaturgiailag is fontos: mivel Marion bírja a töményt, a náciknak dolgozó rivális régész, Rene Belloq (Paul Freeman) nem tudja őt leitatni, és kihasználni a helyzetet később a táborban. Indy és Marion nepáli találkozása egyébként nemrég ismét téma lett a sajtóban, mivel Ravenwood professzor lánya a történet szerint még csak 16 éves volt, amikor szerelmes lett az akkor már huszonéves Henry Jones Jr.-ba. Csakhogy a filmből nem derült ki, hogy pontosan mi is volt közöttük, és mi miatt kapott 10 évvel később Indy rögtön egy sallert a nőtől (Karen Allen szerint egyébként maximum csók lehetett anno a két karakter között, mivel Indy valószínűleg nem akart volna sem egyéjszakás kalandba, sem komolyabb kapcsolatba bonyolódni a tanára lányával).

 

5. A Trainspotting kocsmajelenete (1996)

Bár a fiatal Ewan McGregor egészen lenyűgöző alakítást nyújtott a drogos haverjai negatív közegéből kitörni akaró Rentonként, az a helyzet, hogy a film legemlékezetesebb karaktere mégiscsak a jó öreg farmerdzsekis tróger, Begbie (Robert Carlyle), aki mindig keresi a bajt Edinburgh leglepukkantabb késdobálóiban - és a baj mindig meg is találja! A fenti jelenetben például direkt azért hajít le egy söröskriglit az emeletről, hogy azzal kocsmai bunyót provokálhasson.

 

6. Töki White Russian koktéljai A nagy Lebowskiban (1998)

A White Russian koktél természetesen már 1998-as kultfilmje, A nagy Lebowski előtt is ismert ital volt, igazán kultikussá viszont az tette, hogy a tohonya Töki (Jeff Bridges) szinte minden második jelenetében ezt kortyolgatta. Aki szeretné, kikeverheti egyébként magának otthon is, hiszen nem kell hozzá más, csak 5 cl vodka, 2 cl Kahlúa kávélikőr és 3 cl tejszín.

 

7. Bud margarita koktélja a Kill Bill 2-ben (2004)

Quentin Tarantino alighanem a lecsúszottság és a csóróság legegyszerűbb mozgóképes ábrázolásaként használta azt a híres jelenetet a Kill Bill 2-ben, amikor a címbéli Bill testvére, a remeteségbe vonult, magányos Bud (Michael Madsen) egy lakókocsiban tengődve margarita koktélt mixel a turmixgépében, hogy aztán egy befőttesüvegből kortyolgathassa. Ezután pedig még tovább csúszik lefelé az erkölcsi lejtőn, amikor eladja egy táskányi pénzért cserébe a legendás Hattori Hanzo-kardját a félszemű bérgyilkosnőnek (Daryl Hannah).

8. Bond whiskyzése a Skyfallban (2012)

Könnyű lenne letudni a filmtörténet legjobb ivós jeleneteit azzal, hogy felsoroljuk a Bond-filmek összes vodka-martinizását az 1962-es Dr. Nótól a Spectre: A Fantom visszatérig.

Mi viszont a listánkba inkább a 2012-es Skyfall párbajozós jelenetét választottuk ki, amelyben az ördögi főgonosz, Silva (Javier Bardem) arra kényszeríti James Bondot (Daniel Craig), hogy egy kis skót whisky felszürcsölése után egy antik flintával találja el afféle modern kori Tell Vilmosként a szépséges Severine (Bérénice Marlohe) fejére helyezett másik whiskys poharat.

 

9. A nagy Gatsby partizós jelenete (2013)

Ebben az 1920-as években játszódó, izgalmas filmben leginkább Nick Carraway, a feltörekvő írópalánta (Tobey Maguire) az, aki emelgeti a koktélos poharakat New York laza erkölcsű, dzsesszmuzsikától hangos partijain – lásd többek között a fenti jelenetet. Ennek ellenére mégis a Nick szomszédjában lakó, különc és titokzatos milliomost, Jay Gatsbyt alakító Leonardo DiCaprio pohárköszöntős jelenete vált mostanra egy mindenki által ismert, és kicsit talán már agyonhasznált mémmé.

Forrás: Imgflip.com

 

10. Mads Mikkelsen tengerparti piálása a Még egy kört mindenkinekben (2020)

Nem szeretnénk semmit sem elspoilerezni Mads Mikkelsen fekete humorral teli, nagyszerű drámájából, úgyhogy most legyen elég annyi, hogy a fenti ivós-táncolós jelenet nagyon fontos a filmben. Ami amúgy arról szól, hogy négy gimnáziumi tanár szerint a folyamatos, enyhe spicces állapot jobbá teszi az életüket. A kezdeti felszabadultság azonban lassan, de megállíthatatlanul fordul át kontrollálhatatlan ivászatba, aminek természetesen meglesz a maga böjtje...